Savā vietā • IR.lv

Savā vietā

3
Jānis Eglītis.
Gunita Nagle

Prestižās Ilmāra Lazovska balvas laureāts, onkologs Jānis Eglītis (48) brīdina, ka veselības aprūpes mīņāšanās uz vietas var būt liktenīga daudziem, kas nesaņems modernu ārstēšanu

Baltā uzsvārcī un gandrīz baltiem matiem. Gara auguma, apbrīnojami mierīgs. Tādu visbiežāk Latvijas Onkoloģijas centrā pacienti sastop Jāni Eglīti, Krūts ķirurģijas nodaļas vadītāju. Attiecībās ar pacientiem viņam svarīgākais ir saglabāt mieru, būt saudzīgam un cilvēcīgam, toties kā Latvijas Onkologu asociācijas vadītājs Eglītis ir bijis nesaudzīgi tiešs – aizrādījis par zemo vēža izmeklējumu kvalitāti un Latvijas atpalicību pieejamo un valsts kompensējamo medikamentu jomā. Pirms gada viņa vadītā asociācija bija viena no tām organizācijām, kas prasīja izņemt no Zāļu reģistra zāles, par kuru efektivitāti trūkst pierādījumu. Runāt par to publiski nozīmē iekļūt Rigvir holdinga juristu tvērienā, to izjutis arī Eglītis.

Izcils ārsts, kura viedoklī ieklausās. Tāpēc Latvijas Ārstu biedrība medicīnas apbalvojumu – profesora Ilmāra Lazovska balvu – šogad 23. septembrī pasniedz ķirurgam, onkologam ķīmijterapeitam, profesoram Jānim Eglītim.

Kā reiz Ilmārs Lazovskis, tā tagad jūs ārsta praksi savienojat ar zinātnisko darbu un lekcijām studentiem. Kāpēc ārstam jānodarbojas arī ar pētniecību?
Tas ir interesanti. Analizējot ikdienas darbu, rodas jautājumi, kāpēc līdzīgās situācijās ārstēšanas rezultāti ir atšķirīgi. Uz šādiem jautājumiem jāmeklē atbildes. Visiem, kas strādā universitātes slimnīcās, būtu jāspēj ārsta darbu apvienot ar pētniecību un arī pasniedzēja darbu. Tas prasa sekot līdzi, kas notiek medicīnā pasaulē. Bet, ņemot vērā pieejamo finansējumu zinātnei, mums tikai atsevišķos gadījumos izdodas atklāt vai saprast ko tādu, kas būtu interesants arī ārpus Latvijas. Tomēr tik un tā pētniecība piešķir odziņu ārsta darbam. Jo ikdienā, tikai pieņemot pacientus un operējot, operējot un operējot, rodas rutīna. Bet ārsts, kas seko līdzi medicīnas zinātnes attīstībai un kura redzeslauks ir paplašinājies, var labi izskaidrot pacientam savus lēmumus. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu