Pret deputātu paslēpēm • IR.lv

Pret deputātu paslēpēm

3
Pauls Raudseps

Vairāk nekā 11 000 nevairās paust: no Kārtības ruļļa jāsvītro iespēja atturēties

Ņemot vērā, kā Saeimā šobrīd daudzas nopietnas lietas cenšas pārvērst par farsu, varbūt tas ir pat piemēroti, ka jautājumā par atturēšanos viss sākās ar humora raidījumu. Pērn februārī Skutelis IR studijā, komiķa Jāņa Skuteļa un žurnāla Ir kopējā projektā, nolēmām pievērst uzmanību Saeimas «atturībniekiem» – deputātiem, kuri balso nevis «par» vai «pret», bet izvēlas šķietami neitrālo, taču faktiski maldinošo «atturas».

Satversmē rakstīts, ka Saeima «taisa savus lēmumus ar klātesošo deputātu absolūto balsu vairākumu», tātad no visiem, kuri piedalās balsojumā, vairākumam ir jāspiež podziņa «par». Tā kā Saeimas Kārtības rullis atturībniekus iekļauj balsojošo kopumā, viņi faktiski tiek pieskaitīti «pret» nometnei, un ir pat teorētiski iespējami tādi kuriozi, kuros, teiksim, 40 deputāti nobalso «par» un tikai desmit «pret», bet lēmums tiek noraidīts, jo 50 ir atturējušies un līdz ar to vairākums tomēr nav bijis «par».

Tātad «atturas» no «pret» atšķiras tik vien kā ar nosaukumu – un ar deputātiem radīto iespēju jaukt galvu vēlētājiem, stāstot dažādas pasaciņas par savu īpaši niansēto attieksmi konkrētajā jautājumā. Tieši tā to saprot arī paši deputāti, kā pirmdien vaļsirdīgi LNT ziņām skaidroja ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis: «Skaidri un gaiši tas ir «pret» balsojums, tikai vieglākā formā, jo viņš faktiski tam konkrētam cilvēkam patur iespēju būt diskusijā par šo tēmu.» Nav saprotams, ko tieši nozīmē balsojums «vieglākā formā», ja «atturas» balsij svars ir tieši tikpat liels, cik balsij «pret», tomēr par iespēju «būt diskusijā» jeb mēģināt aizklāt savas rīcības faktisko nozīmi ar raibu retorikas plīvuru ne viens vien deputāts noteikti priecājas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu