Tramps: Pasaules kārtības pamatā ir suverēnas valstis • IR.lv

Tramps: Pasaules kārtības pamatā ir suverēnas valstis

35
Donalds Tramps uzstājas ar runu ANO Ģenerālajā asamblejā. Foto: ITAR-TASS/LETA

ASV prezidents teic savu pirmo runu ANO Ģenerālajā asamblejā

ASV prezidents Donalds Tramps, pirmo reizi uzstājoties ar runu ANO Ģenerālajā Asamblejā, otrdien izklāstīja savu priekšstatu par pasaules kārtību, kas būtu balstīta stiprās “suverēnās valstīs”, nevis daudzpusējās aliansēs, ziņo LETA/AFP.

“Kamēr būšu amatā, es par visu augstāk turēšu Amerikas intereses, taču pildot mūsu saistības pret citām valstīm, mēs saprotam, ka ikviena interesēs ir tiekties pēc nākotnes, kurā visas valstis var būt suverēnas, plaukstošas un drošas,” norādīja Tramps. “Savienotās Valstis vienmēr būs liels draugs pasaulei un īpaši saviem sabiedrotajiem, taču mēs vairs neļausim sevi izmantot un neiesaistīsimies vienpusējos darījumos, kuros mēs neko nesaņemam pretī.”

Viņš mudināja arī citus pasaules līderus pirmā vietā stādīt savu valstu intereses, uzsverot, ka “visiem atbildīgiem līderiem ir pienākums kalpot saviem pilsoņiem”. “Amerika dara vairāk nekā vienīgi runā par Apvienoto Nāciju hartā paustajām vērtībām,” piebilda Baltā nama saimnieks. “Mūsu pilsoņi maksājuši augstāko cenu, lai aizstāvētu mūsu brīvību un daudzu citu šajā zālē pārstāvēto valstu brīvību.”

Viņš nosodīja Ukrainas un Dienvidķīnas jūras reģiona valstu suverenitātes apdraudējumu, lai gan nedz Krieviju, nedz Ķīnu vārdā neminēja. “Mums jānoraida suverenitātes apdraudējumi, sākot no Ukrainas līdz Dienvidķīnas jūrai,” uzsvēra Tramps. “Mums jāaizsargā tiesību ievērošana, robežu ievērošana un respekts pret kultūru.”

Viņš arī brīdināja, ka ASV var nākties pilnībā iznīcināt Ziemeļkoreju, ja Kima Čenuna režīms radīs kodoldraudus saviem kaimiņiem. “Savienotajām Valstīm ir liels spēks un pacietība, taču, ja tās būs spiestas aizstāvēt sevi vai savus sabiedrotos, mums nebūs citas izvēles kā pilnībā iznīcināt Ziemeļkoreju,” norādīja ASV līderis.

Viņš piebilda, ka Kims ir uzsācis “sev un savam režīmam pašnāvniecisku misiju” un ka Vašingtona ir gatava ķerties pie galējiem līdzekļiem, lai gan joprojām cer, ka tas nebūs nepieciešams.

Savā runā Tramps pieminēja arī Irānu, paziņojot, ka 2015.gadā sešu lielvaru ar to noslēgtā kodolvienošanās nav mazinājusi Teherānas režīma destabilizējošo lomu Tuvajos Austrumos. ASV prezidents ļāva noprast, ka nākammēnes paredzētajā ziņojumā Kongresam viņš gatavojas paziņot, ka Irāna nav pildījusi vienošanās nosacījumus.

“Mēs nevaram ļaut slepkavnieciskajam režīmam turpināt šīs destabilizējošās darbības, kamēr tas būvē bīstamas raķetes, un mums nav saistoša vienošanās, ja tā piesedz kodolprogrammas eventuālo izvēršanu,” norādīja Baltā nama saimnieks. “Atklāti sakot, vienošanās ir Savienoto Valstu apkaunojums, un nedomāju, ka jums vēl kādreiz nāksies ar ko tādu sastapties.”

“Ticiet man, pienācis laiks visai pasaulei mums pievienoties, pieprasot, lai Irānas valdība pārtrauc savu tiecību uz nāvi un iznīcību,” piebilda Tramps.

Prezidents arī atkārtoti solīja sagraut teroristisko grupējumu “Islāma valsts” un norādīja, ka bēgļiem vislabāk sniegt atbalstu viņu izcelsmes reģionos.

Viņš arī apsolīja sniegt atbalstu Venecuēlas tautai, kas pretojas autoritārā prezidenta Nikolasa Maduro mēģinājumiem iznīcināt demokrātiskās institūcijas.

Savā runā Tramps arī atkārtoti uzsvēra, ka Vašingtonai līdz šim nācies uzņemties nesamērīgi lielu finansiālo nastu, sedzot ANO izdevumus, kas pārāk bieži nāk par labu vienīgi birokrātijai, nevis Apvienoto Nāciju mērķu īstenošanai.

“Mēs maksājam 22% no visa budžeta, pat vairāk. Patiesībā mēs maksājam daudz vairāk, nekā jebkurš to apzinās,” norādīja Savienoto Valstu līderis.

“Ja tā (ANO) patiesi sasniegtu visus savus mērķus, šis ieguldījums būtu tā vērts,” atzina Tramps, taču tūlīt piebilda, ka “liela pasaules daļa atrodas konfliktos”, lai gan “ietekmīgie cilvēki šajā zālē varētu atrisināt daudzas no šīm smagajām un sarežģītajām problēmām”.

Viņš pauda cerību, ka turpmāk ANO būs atbildīgāka un efektīvāk iestāsies par brīvību visā pasaulē.

 

Komentāri (35)

valdis 21.09.2017. 15.51

Pareizi saka!

Galvenais ir nepieļaut komunistu un čekistu teroru pret iedzīvotāju ģimenēm!

Latvijas situācija 2017. gadā ir kritiska.

Partijnieki peldās naudā, bet tautai nodokļi liek ciest.

Lasiet manu rakstu ;’Mosties, celies, strādā’ internetā.

Likumu pārkāpēji – valsts amatpersonas, nedrīkst egoistiski saimniekot savās personīgajās interesēs! (ģimenes ir jāciena).

1993. gada 18. februāra naktī iznīcinātā Rīgas Latviešu Biedrība ir jāatjauno!

Aizliegtie 1938. gada statūti ir jāatjauno!

Likumība Latvijā ir jāatjauno!

0
0
Atbildēt

0

vitalisvita 19.09.2017. 23.17

Nu ko…? Lai dzīvo ASV prezidents Trumps un lai piepildās viņa cēlā doma par Pasaules kārtību un suverēnām valstīm!

+5
-5
Atbildēt

0

Austras koks 19.09.2017. 20.48

Precīzi teikts, pareizi uzsvari, neviena nepareiza vārda. Jācer, ka Trampu ievēlēs otrreiz un 8 gadi pietiks, lai savestu kārtībā mūsdienu liberāļu un citu leftistu sačakarēto rietumu pasauli, kā arī noliktu pie vietas krievus, ķīniešus un musulmaņus.

+12
-15
Atbildēt

2

    nomale > Austras koks 20.09.2017. 08.22

    Vispirms gan Trampam jātiek galā ar sīko Z-Koreju – pagaidām tāda tukša plātīšanās vien sanāk, kuru vairs neviens neņem par pilnu.

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    andrejs > Austras koks 20.09.2017. 11.19

    Vispirms jātiek galā ar sīko Z-Koreju

    ——————-

    Un ko datorspeciālists Nomale iesaka? Tā, pavisam īsi…

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu