"Radisson Blu Hotel Latvija" aplūkojama videoinstalācija par Irbenes antenu • IR.lv

“Radisson Blu Hotel Latvija” aplūkojama videoinstalācija par Irbenes antenu

22
Irbenes radiolokators. Foto: Ieva Čīka, LETA

Rīgā, viesnīcas “Radisson Blu Hotel Latvija” 2.stāvā, līdz 21.septembrim tiks eksponēta kultūras centra “Rixc” mākslinieku videoinstalācija “RT-32”

Videoinstalācija ir daļa no Eiropas Planetārās zinātnes kongresa pasākumu programmas.

Kultūras centra mākslinieki sadarbību ar Latvijas radioastronomiem sāka 90.gadu beigās. 2001.gadā “Rixc” Irbenes radioteleskopā organizēja starptautisku mākslas simpoziju “Akustiskās telpas laboratorija”, kura nolūks bija izpētīt antenas izmantošanas iespējas mākslā un civilajā komunikācijā. Simpozija rezultātā tika izstrādāts multimediāls pētījums “RT-32. Akustiskās telpas laboratorija” par Irbenes antenas vēsturi un mākslinieku eksperimentiem tajā.

Kongresā šī pētījuma video būs aplūkojami īpaši izveidotos mobilos objektos. Pirmajā objektā apskatāmajā video varēs uzzināt kādreiz slepenā padomju militārā objekta vēsturei no tā uzbūvēšanas 70.gados līdz Latvijas neatkarības atgūšanai un vietējo astronomu pūlēm pasargāt to no iznīcināšanas. Tāpat video redzami kadri no radioteleskopa atjaunošanas darbiem 90.gados.

“Pirmās ziņas par bijušo slepeno komunikāciju centru “Zvaigznīte”, kas atradās Irbenē, netālu no Ventspils, un milzīgo parabolisko antenu “RT-32” un “RT-16″ eksistenci atklātībā nonāca tikai 1993.gadā, kad tika panākta vienošanās par padomju armijas izvešanu no Baltijas valstīm. Šodien abi unikālie Irbenes radioteleskopi ir atjaunoti un Latvijas zinātnieki aktīvi piedalās Visuma novērošanā,” sacīja Babre.

Otrais video veltīts starptautiskajam skaņu mākslas, radio un satelītu tehnoloģiju simpozijam “Akustiskās telpas laboratorija” (2001), kurā piedalījās vairāk nekā 30 mākslinieki, radio amatieri un radio aktīvisti no Latvijas, Austrālijas, Jaunzēlandes, Kanādas, Lielbritānijas, ASV un Slovēnijas. Mākslinieki savos radošajos eksperimentos gan interpretēja radioastronomiskos datus, radot trīsdimensionālas vizualizācijas, gan veica skaņu ierakstus, eksperimentējot ar antenas akustiku.

“Sadarbībā ar radioamatieriem, tika uzinstalēta arī satelītu signālu uztveršanas tehnika un ierakstītas komunikācijas satelītu pārraides virs Indijas okeāna, ko latviešu skaņu mākslinieki no “Clausthome” pārvērta skaniskās industriālās kosmosa ainavās,” par video pauda Babre.

Video “RT-32. Akustiskās telpas laboratorija” autori ir Rasa Raitis Šmiti. Darbs tapis sadarbībā ar mākslinieku Mārtiņu Ratniku. Tā producents ir kultūras centrs “Rixc”.

Pērnajā decembrī Šmiti saņēma Kultūras ministrijas “Izcilības balvu” kultūrā, kas tiek piešķirta par starptautiskas un vietējas nozīmes panākumiem un ieguldījumu kultūrā. Latvijas valsts simtgades svinību programmas laikā videoinstalācija “RT-32” būs apskatāma arī citviet Rīgā un Latvijā.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu