Liepājā pirmatskaņos Jāņa Lūsēna Romantisko simfoniju • IR.lv

Liepājā pirmatskaņos Jāņa Lūsēna Romantisko simfoniju

31
Komponists Jānis Lūsēns. Publicitātes foto

22. septembrī plkst. 19 Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” notiks koncerts “Lūsēns un Subramanjams. Veltījums Latvijai.”

Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) diriģenta Kaspara Ādamsona vadībā klausītāju vērtējumam nodos komponista Jāņa Lūsēna pirmo simfoniju – “Romantisko simfoniju”.

Septembra vidū pirmatskaņojumu piedzīvos jau ceturtā no Liepājas Simfoniskā orķestra pasūtītajām Simtgades cikla simfonijām, līdz šim ciklā atskaņotas tādu latviešu komponistu kā Riharda Dubras, Imanta Kalniņa un Andra Vecumnieka simfonijas.

Liepājnieks Jānis Lūsēns ir leģendārā instrumentālā mūzikas ansambļa “Zodiac” izveidotājs un ievērojams komponists. Nozīmīgu vietu komponista daiļradē ieņem teātra mūzika – mūzikli, rokoperas, operas bērniem. Kā veiksmīgākās jāpiemin rokopera “Sfinksa”, kura nospēlēta Nacionālajā teātrī 86 reizes un rokopera “Kaupēn, mans mīļais”, kura ir iekļauta Latvijas Kultūras kanonā. Bijis arī Liepājas teātra muzikālās daļas vadītājs. Tomēr Jāņa Lūsēna darbu vidū vislielākā loma atvēlēta dziesmai. Komponists raksta gan solo dziesmas, gan dziesmas koriem un ansambļiem. To vidū ir arī vokāli simfoniski darbi – kantāte LIIV, Magnificat, kora simfonija Dziļā elpā.

Komponista ieguldījums latviešu mūzikā ir ievērots un atzinīgi novērtēts. Lūsēns saņēmis Latvijas teātru gada balvu kā labākais komponists (1996. – par mūziku izrādei “Santa Krusa”, 1999. – par rokoperu “Kaupēn, mans mīļais”), Latvijas Lielo mūzikas balvu (par muzikālajām izrādēm 2000.gadā un devumu teātra mūzikas žanrā) un AKKA/LAA Autortiesību bezgalības balvu 2003. un 2014.gadā.

Koncertā būs dzirdama arī “indiešu vijoļu Dieva” un komponista L. Subramanjama skaņdarbi un vijolspēle. Pirmatskaņojumu piedzīvos L. Subramanjama “Latvijas simfonija”, kā arī būs iespējams dzirdēt viņa komponēto Koncerts vijolei un orķestrim Isabel un simfonija Bharath.

Biļetes uz LSO koncertiem pieejamas visās „Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās un www.bilesuparadize.lv.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu