Ar komunistisku pārliecību • IR.lv

Ar komunistisku pārliecību

15

Romāns Sarkanā Džoana – gan spiegu trilleris, gan mīlasstāsts

Skolas laikā pagājušajā gadsimtā es sapņoju par darbu VDK. Nezināju tādus vārdus kā «čeka» un «politieslodzītie», bet pazinu vīrus pelēkos mēteļos, kuri padomju miličfilmās, kad varonīgais krievu izmeklētājs nonāca grūtā situācijā, ieradās melnās volgās un visu viegli atrisināja, lai es varētu aiz prieka ciešāk apsieties sarkano pioniera kaklautiņu un skaļāk dziedāt Imanta Kalniņa dziesmu Ļeņinam. Protams, protams, es biju vienīgā tāda nezinīte, jo, klausoties daudzu nu jau izaugušo padomju bērnu atmiņstāstus, izrādās, ka visi bijuši pretpadomju disidenti kopš zīdaiņa vecuma un ģimenes lokā kaldinājuši plānus iekārtas iznīcināšanai. Taisni neticami, ka tādā varoņu sabiedrībā nīstā padomju vara tik ilgi noturējās! 

Kāds manam pioniera stāstam sakars ar Dženijas Rūnijas romānu Sarkanā Džoana? Neviens par komunistu nepiedzimst! Katra personība veidojas noteiktos apstākļos, satiek dažādus cilvēkus, kurus iemīl vai ienīst, un tas ietekmē dzīvē izdarītās izvēles. Par to lielā mērā ir šis romāns.

Gribētos teikt, ka Sarkanā Džoana sevī apvieno gan spiegu trilleri, gan mīlasstāstu. Bet šajā savienībā romāna galvenās varones mīlestības un draudzības līkloči ņem stipru pārsvaru pār spiegošanas smalkumiem. Tas nav trilleris, jā, bet ir klasiskās literatūras tradīcijās uzrakstīts romāns par mīlu un tās sekām.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu