Simti tūkstošu eiro tautas muļķošanai. Kā interesēs? • IR.lv

Simti tūkstošu eiro tautas muļķošanai. Kā interesēs?

33
Latvijas medikaments "Rigvir".
Renārs Putniņš

Valsts nesaprotamu lobiju dēļ ir izvēlējusies vēža slimniekiem piešķirt nekur nepārbaudītas zāles un tērēt tām jau tā plāno veselības budžetu

Nu jau vairākus mēnešus uzmanības centrā ir naudas trūkums veselības aprūpē un dažādu risinājumu meklēšana naudas vairošanai vai ekonomiskākai un jēdzīgākai veselībai piešķirtās naudas apsaimniekošanai. Tomēr ir kāds kliedzošs naudas izšķērdēšanas piemērs, par ko visi zina, pat ministre, bet izliekas to nemanām vai arī plāta rokas – sak, neko nevar darīt!

Stāsts ir par slavenajām zālēm “Rigvir”, kuras kā valsts kompensējamas iekļautas audzēju ārstēšanas sarakstā. Valsts tērē simtiem tūkstošus, lai šīs zāles kompensētu vēža slimniekiem, lai gan joprojām nav neviena ticama pētījuma, kas apliecinātu – jā, šīs zāles dod labumu un ārstē.

Nav saprotams, kādu lobiju atbalsta Veselības ministrija bez kāda objektīva pētījuma un pamatojuma, joprojām iekļaujot tās valsts kompensējamo medikamentu sarakstā un liekot ārstiem tās izrakstīt tik smagas diagnozes kā audzējs pacientiem.

Valsts naudas šķērdēšana apšaubāmām zālēm ir tikai medaļas viena puse. Otrā pusē ir pacienti, kuriem nav pieejami pētījumos pārbaudīti un par efektīviem atzīti medikamenti tikai tādēļ, ka tie nav valsts kompensējamo sarakstā, bet ir spiesti ticēt teikām un nostāstiem par “Rigvir” neticamajām pārstāšanas spējām. Un pacientam jau nav izvēles – vēzis nav diagnoze, kas ļauj strādāt ar pilnu krūti un pelnīt kaudzēm naudas, tādēļ nākas samierināties ar tām zālēm, kuras atvēl valsts. Un valsts nesaprotamu lobiju dēļ ir izvēlējusies vēža slimniekiem piešķirt nekur nepārbaudītas zāles, un tērēt tām jau tā plāno veselības budžetu.

Muļķoti tiek gan pacienti, gan visi nodokļu maksātāji, kuri ir spiesti no nodokļu naudas uzturēt šo bezjēdzīgo zāļu kompensēšanu grūti dziedināmu vai pat nedziedināmu slimību ārstēšanai.

Speciālisti onkologi prasa izņemt no kompensējamo zāļu saraksta “Rigvir”, jo nav pierādīta to farmaceitiskā efektivitāte, taču ministre Anda Čakša kā papagailis atkārto, ka viņai vajag kaudzīti pacientu sūdzību, ka zāles nedarbojas, un tikai tad viņa aicinās tās izņemt no kompensējamo zāļu saraksta. Un kurš gan pacients, kuram “Rigvir” ir vienīgā cerība izveseļoties no smagās saslimšanas, atļausies “spļaut Dievam acīs” un rakstīt, ka zāles nedarbojas.

Un ne jau pacients var zināt, vai zāles darbojas vai nē, tas ir jāpierāda zinātniskos pētījumos. Un, ja Latvijas valstij nav pietiekami daudz līdzekļu kompensējamo zāļu izpētei, tad ir sarakstā jāiekļauj tikai tās zāles, kurām jau ir šādi pētījumu un par kuru efektivitāti nevienam nav šaubu.

Publiski ir dzirdēts pat apgalvojums, ka “Rigvir” taču nevienam neko sliktu nedara, bet, vadoties pēc šādas loģikas, kompensējamo medikamentu sarakstā varētu iekļaut arī minerālūdeni!

Pietiek trallināt valsts naudu un muļķot pacientus!

Autors ir neiroķirurgs

 

Komentāri (33)

Madara_e 12.09.2017. 08.24

Tie, kam zāles nav palīdzējušas un slimībai ir zaudējuši, diez vai vairs var uzrakstīt sūdzības.

+11
-1
Atbildēt

0

Andra Tallija 12.09.2017. 08.52

Paldies ārstam par šo rakstu!

+8
-2
Atbildēt

0

Anonīms 12.09.2017. 09.30

Nevaru autoram piekrist. Tā nav tautas muļķošana , beidziet būt gļēvuļi ! tā ir tautas slepkavošana! Sauciet lietas vārdos, un es varu tikai atkārtoties, ka šo slepkavu rokas ir nevainīgo upuru dzīvības asinīm slacītas un pirmā ir ministre Čakša un visa šī valdība.

Atgādinu superbanālo teicienu – ārstu kļūdas guļ kapos , tāds cinisms – kā atļaujas čakča – piedodiet – nacisti un staļinisti var pamācīties – lai valsts pelna ar speckursiem cilvēku likumīgā iznīcināšanā.

Tas ir cieti un tie nav kaķu lāsti pret Debesīm ! Tās ir cilvēku dzīvības

+6
-3
Atbildēt

7

    basta > Anonīms 12.09.2017. 13.51

    to andrat

    Par visu varu centies izlasīt katru pamatīto vārdu, tā jau ir pataloģija.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 12.09.2017. 14.15

    ērik, ko te ārdies – es iesalnieka vietā arī tev pa muti, nevis troļļa algu

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Anonīms 12.09.2017. 14.04

    andrat,jums savukārt ieteiktu neteikt paldies par tirgussievu pļāpām,es mēģināju skaislei norādīt uz informāciju par veiktajām pārbaudēm šim preparātam.Citādi skaisle nespēj saprast,jāiebaksta acī.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Anonīms 12.09.2017. 13.04

    Publikācija par reto vēžu pacientu ilgstošu ārstēšanu ar onkolītisku ECHO-7 vīrusu rāda pārsteidzoši pozitīvus rezultātus

    Medicīnas izdevums APMIS, (Acta Pathologica, Microbilogica Et Immunologica Scandinavia) publicējis Latvijā fiksētus klīniskos gadījumus, kad, pateicoties šeit pieejamai viroterapijai, vēža pēdējo stadiju pacienti ievērojami ir pārsnieguši dzīves ilgumu, kāds raksturīgs pie šādām diagnozēm. Publikācijā detalizēti aprakstīta 4. stadijas histiocitārās sarkomas, 3. stadijas sīkšūnu plaušu vēža un 4. stadijas melanomas pacientu veiksmīga onkolītiskā viroterapija. Pacienti viroterapiju ir saņēmuši ilgstoši un ārstēšanās laikā viņu veselības stāvoklis un dzīves kvalitāte ir ievērojami uzlabojusies. Rīgas vīruss ir pasaulē pirmais klīniskai lietošanai apstiprinātais viroterapijas medikaments, kuru 2004. gadā reģistrēja Latvijā ļaundabīgās melanomas ārstēšanai. 2015. gadā medikamentu apstiprināja Gruzijā un 2016. gadā – Armēnijā. Tas ir pasaulē vienīgais klīniski apstiprinātais ģenētiski nemodificēts onkolītiskais vīruss. Viroterapija ar Rīgas vīrusu pagarina bezrecidīvu periodu, uzlabo pacientu dzīvildzi un dzīves kvalitāti.

    Ar viroterapiju ārstētie pacienti tika diagnosticēti 6.6, 3.5 un 7 gadus atpakaļ un viņu stāvoklis ārstēšanās laikā uzlabojās un saglabājās stabils. Šie vēža pacienti ilgstoši saņēma konkrēto terapijas veidu, kas tika uzsākta 1 līdz 2 mēnešus pēc diagnozes uzstādīšanas. Šie rezultāti ir daudzsološi un ļauj uzskatīt, ka ilgstoša viroterapija ar Latvijā izgudrotajām zālēm ir efektīvi pielietojama sarkomas, melanomas un sīkšūnu plaušu vēža ārstēšanā.https://www.virotherapy.eu/lv/post-registration-experience.php

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Anonīms 12.09.2017. 13.01

    11. Rudzītis, M., R. Garklāva, B. Popēna, and I. Desjatnikova, Piecgadīgā dzīvildze ādas melanomas pacientiem, kuri pēc ķirurģijas ārstēti ar imūnmodulatoru (krieviski: Повышение пятилетней выживаемости больных меланомой кожи, подвергнутых хирургическому лечению с последующей иммуномодуляцией). Vissavienības simpozijs Mūsdienu problēmas audzēju imūnterapijā. Jūrmala, 19.-21. apr. 1988. 22:pp. 19-20.

    12. Grigalinovičs, H., M. Rudzītis, M. Skudra, B. Popēna, I. Desjatnikova, and R. Garklāva, Vīrusa imūnomodulatora ietekme uz ādas melanomas pacientu dzīvildzi (krieviski: Влияние иммуномодулятора вирусной природы на морфологию меланомы кожи и выживаемость больных). Latvijas Zinātņu Akadēmijas Vēstis 1988(12 (497)): p. 72-75.

    13. Muceniece, A., M. Rudzītis, R. Brūvere, I. Desjatnikova, A. Ferdats, R. Garklāva, O. Heisele, B. Popēna, and A. Volrāte, Selekcionēti un adaptēti cilvēka enterovīrusi kā bioloģiskās atbildes modificētāji ar pretvēža iedarbību cilvēka ļaundabīgās melanomas ārstēšanā (angliski: A specially selected and adapted human enterovirus as a biological response modifier with antitumor activity in the treatment of human malignant skin melanoma). Second International Conference on Melanoma, Venice, Poster Sessions, 16-19 Oct. 1989: p. 316.

    14. Ferdats, A., Vīrusi kā pretaudzēja imūnmodulatori. Dissertācija (krieviski: Вирусы как иммуномодуляторы противоопухолевого действия). 1989: p. 1-355.

    15. Muceniece, A., Rigvir – virusāla imūnmodulatora izstrāde un vēža viroterapijas klīniskā izpēte. Pasaules latviešu ārstu 4. kongress, Rīga. 2001: p. 126-127.

    16. Čēma, I., G. Proboka, J. Tārs, A. Skağers, E. Korņevs, A. Muceniece, A. Bigestāns, and G. Lauskis, Melanomas sejas ādā un mutes gļotādā. Pasaules latviešu ārstu 4. kongress, Rīgā., 2001: p. 52.

    17. Brūvere, R., G. Feldmane, A. Ferdats, O. Heisele, and A. Muceniece, Adjuvantā imunoterapija ar Latvijā izveidotiem vīrusu biomodulātoriem: eksperimentālie un klīniskie dati (angliski: Adjuvant immunotheraphy with virus-mediated biomodulators developed in Latvia: experimental and clinical data). Abstracts of the Perspectives in Melanoma X and The Third Annual International Melanoma Research Congress 14-16 September, Noordwijk, The Netherlands. Melanoma Research, 2006. 16(Suppl 1): p. S34-ABS-0058.

    18. Muceniece, A. and D. Venskus, Kā vērtēt imunitāti – melanomas modelis. 2007, Riga: Rīga: Ainas Mucenieces biedrība vēža imūnterapijas izstrādei. 1.-199. lpp.

    19. Garklāva, R., I. Priedīte, and A. Muceniece, Kuņģa un taisnās zarnas vēža pacientu ilgtermiņa ārstēšanas rezultāti pēc ķirurģijas un imūnostimulācijas ar nepatogēnu enterovīrusu (krieviski: Отдаленные результаты оперативного лечения больных раком желудка и прямой кишки после иммуностимуляции их апатогенньiм энтеровирусом). Vēža slimnieku imūnokompetence un imūnterapija (krieviski: Иммунокомпетентность и иммунотерапия больных злокачественными новообразованиями). Kemerovo. 77.-91. lpp. 1981.

    20. Muceniece, A., Ļaundabīgo audzēju viroterapija. 1. daļa – retrospekcija un pamatojums. Doctus, 2005. Nov.: p. 40-44.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Anonīms 12.09.2017. 13.00

    Atkal sāc veco apmelošanas kampaņu?!Te nu tiešām jāsāk lamāties,bļin!

    1. Brūvere, R., O. Heisele, A. Ferdats, A. Rupais, and A. Muceniece, Ļaundabīgo audzēju Echovīrusa bioterapija: 40 gadu pētījumi (angliski: Echovirus-mediated biotherapy for malignant tumours: 40 years of investigation). Acta medica Lituanica, 2002. 9(Suppl 9): p. 97-100.

    2. Doniņa, S., I. Strēle, G. Proboka, J. Auzins, P. Alberts, B. Jonsson, D. Venskus, and A. Muceniece, Imunoterapija ar adapteto ECHO-7 virusu Rigvir (onkolitiska viroterapija) pagarina melanomas pacientu dzivildzi pec audzeja kirurgiskas ekscizijas retrospektiva noverojuma (angliski: Adapted ECHO-7 virus Rigvir immunotherapy (oncolytic virotherapy) prolongs survival in melanoma patients after surgical excision of the tumour in a retrospective study). Melanoma Research, 2015. 25(5): p. 421-426.

    3. Alberts, P., E. Olmane, L. Brokāne, Z. Krastiņa, M. Romanovska, K. Kupčs, S. Isajevs, G. Proboka, R. Erdmanis, J. Nazarovs, and D. Venskus, Long-term treatment with the oncolytic ECHO-7 virus Rigvir of a melanoma stage IV M1c patient, a small cell lung cancer stage IIIA patient, and a histiocytic sarcoma stage IV patient-three case reports. APMIS, 2016. 124(10): p. 896-904.

    4. Alberts, P., L. Brokāne, G. Proboka, D. Venskus, I. Jaunalksne, D. Reihmane, A. Tilgase, V. Telle, L. Patetko, A. Ramata Stunda, and M. Borodušķis, Viroterapija kā patstāvīga terapija onkoloğijā: Latvijas modelis. Latvijas Ārsts, 2016. 5: p. 60-63.

    5. Brūvere, R., O. Heisele, A. Ferdats, A. Rupais, and A. Muceniece, Ļaundabīgo audzēju Echovīrusa bioterapija: 40 gadu pētījumi (angliski: Echovirus-mediated biotherapy for malignant tumours: 40 years of investigation). Third Baltic Congress of Oncology, 2-4 May, Vilnius, Lithuania, 2002(Abstract 216): p. 251.

    6. Priedīte, I., R. Garklava, R. Bruvere, L. Vitolina, and A. Muceniece, Kolorektālā vēža ārstēšanas rezultāti (krieviski: Ближайшие и отдаленные результаты комбинированного лечения рака прямой кишки). III Igaunijas, Lietuvas un Latvijas onkologu konference, Riga, 1971: p. 325.

    7. Januškevičš, V.J., B. Popēna, and I. Priedīte, Imunostimulācija pēcoperācijas pacientiem ar taisnās zarnas vēzi (krieviski: Послеоперационная иммуностимуляция больных раком прямой kи шkи), in Pēcoperācijas pretaudzēju imunitātes modulēšana. Modulation of postoperative anti-tumor immunity (krieviski). 1988, Zinatne: Riga. p. 95-101.

    8. Kunicina, T.A., J.J. Dmitrievs, and S.L. Tihova, Ādas melanomas pacientu imunitātes monitorēšana enteroviruss ārstēšanas laikā (krieviski: Мониторинг иммунитета у больных меnаномой кожи при лечении энтеровнрусом). Simpozijs par ādas melanomas simptomiem un ārstēšanu (krieviski: Всесоюзный симрозиум “Клиника и лечение меланом кожи”). Saratova, 13.-14.sept. 1990.

    9. Konopatskova, O.M., A.N. Tahtamišs, and I.N. Pavlova, Imūnomodulatora Rigvir izmantošanas rezultāti melanomas pacientos (krieviski: Результаты применения иммуномодулятора “Ригвир” у больных меланомой кожи). 1. Nacionālā vēža bioterapijas konference (krieviski: Всероссйская научно-практическая конференчня “Биотерапия рака”), 20. jun. P.A.Gertsena Onkoloģijas pētniecības institūtā, Maskava. 2002.

    10. Heisele, O., Vīrusa imūnomodulatora (Rigvir) ietekme uz imūnoloģisko reaktivitāti ļaundabīgās ādas melanomas pacientos. Dissertācija (krieviski: Влияние вирусного иммуномодулятора на иммунологическуij реактивность больных злокачественной меланомой кожи). 1987: p. 1-166.

    https://www.virotherapy.eu/lv/clinical-studies.php

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Anonīms 12.09.2017. 13.04

    Imūnterapija ar adaptētu vīrusu (onkolītiskā viroterapija) pagarina dzīvildzi melanomas pacientiem pēc ķirurģiskas audzēja izņemšanas retrospektīvajā pētījumā

    Retrospektīvā pētījuma rezultāti par onkolītiskās viroterapijas efektivitāti ir publicēti medicīnas žurnāla Melanoma Research tiešsaistes versijā 2015. gada 15. jūlijā.

    http://journals.lww.com/melanomaresearch Pētījums atklāja, ka IB-IIC stadijas melanomas pacientiem, kas saņēma viroterapiju, bija 4-6 reizes lielākā iespējamība izdzīvot nekā tiem pacientiem, kas, balstoties uz pašreizējām melanomas ārstēšanas vadlīnijām, tika novēroti. Ir pierādīts, ka Rīgas vīrusam piemīt izcils drošības profils, jo nav saņemti ziņojumi par jebkādām nepatīkamām blaknēm no ārstēšanās ar viroterapiju vai tās pārtraukšanas.

    Rezultāti rāda, ka onkolītiskā viroterapija ir ievērojams ieguvums daudziem pacientiem, jo tā pagarina dzīvildzi.

    Avots: Melanoma Research. 2015 Jul 24. Doniņa S, Strēle I, Proboka G, Auziņš J, Alberts P, Jonsson B, Venskus D, Muceniece A.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu