Diaspora, trimda un sadarbība • IR.lv

Diaspora, trimda un sadarbība

54
Pirmā Eiropas Latviešu kongresa atklāšanas dalībnieku kopbilde Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē.
Gunārs Nāgels

Mūsu nācijas pastāvēšanai arvien svarīgāka kļūst sadarbība starp latviešiem visās pasaules malās

Aug sadarbība starp Latviju un latviešu diasporu. Latviešu trimdas iesāktās 3×3 ģimenes nometnes tagad ir kļuvušas arī par Latvijas vasaras neiztrūkstošu sastāvdaļu. Zedelgemas karagūstekņu nometnē Beļģijā dibinātā Daugavas Vanagu organizācija vēl arvien veic atbalsta darbu Latvijā.

Jaunās diasporas turpinoša piesaiste Latvijai ir kļuvusi par vienu no valsts prioritātēm. Valsts prezidents Raimonds Vējonis uzsvēris, ka vēl jāpalielina valsts iesaiste un finansējums diasporas izglītības sistēmai.

Bez izglītības un kultūras saitēm, ļoti svarīga ir bijusi un vēl ir ārzemju latviešu iesaiste Latvijas valsts neatkarības aizstāvēšanā – politiski un diplomātiski.

Pirmajā Eiropas Latviešu kongresā prezidents Vējonis teica: „1985. gada Baltijas brīvības un miera kuģa brauciens gar okupētās Baltijas krastiem bija trimdas laiku ievērojamākā politiskā akcija, kas pierādīja mūsu tautiešu neatlaidību un ticību brīvībai. Vēlos pateikties visiem tiem, kuri par spīti grūtībām aizstāvēja un saglabāja neatkarīgās Latvijas valsts ideju.”

Kā viens no BBMK brauciena dalībniekiem, varu atgādināt, ka kaut arī trimdā bija dažādi politiski strāvojumi – no kreisā spārna sociālistiem, līdz labā spārna nacionālistiem, visi bija pārstāvēti kuģa braucienā, jo mērķis – Latvijas valsts neatkarības atgūšana – visiem bija viens. Pirms brauciena izskanēja Padomju Savienības draudi, un kuģa tuvošanās Lietuvai starptautiskos ūdeņos tika nobloķēta, kā arī kādu laiku kuģi pavadīja padomju Šeršena klases ātrā uzbrukuma laiva (Торпедный катер проекта 206 «Шторм»).

Patlaban starptautiski ievērojamākais trimdas darbs Latvijā ir Latvijas Okupācijas muzejs. To ir apmeklējuši oficiālās vizītēs lielākā daļa ārzemju vēstnieku Latvijā, kā arī šogad Ukrainas valsts prezidents, un pēc dažām nedēļām – Vācijas valsts prezidents. Latvijas Okupācijas muzeja biedrībai, kurai jūlija beigās notika kārtējā pilnsapulce, biedru starpā ir pazīstamas vietējās Latvijas personības, bet lielākā daļa tās finansiālā atbalsta vēl arvien nāk kā ziedojumi no tā sauktās vecās trimdas.

Latvieši ir bijuši un vēl labu laiku būs visur. Mūsu nācijas pastāvēšanai arvien svarīgāka kļūst sadarbība starp latviešiem visās pasaules malās – gan Rīgā, gan Kurzemē, gan Latgalē, gan Vācijā, gan Austrālijā, gan Saūda Arābijā.

Piestrādāsim, lai šī sadarbība nestu pozitīvus augļus!

Autors ir laikraksta “Latvietis” redaktors

 

Komentāri (54)

danielborssert 09.08.2017. 19.08

Es atzistu, aizdevumus no 2000 lidz 10.000.000 €

[email protected]

Seniori ar augstam procentu likmem, kas laika posma no 1. lidz 30.

atgriezties.

Ja jus piekritat, ludzu, sutiet man savu atbildi pa e-pastu:

[email protected]

0
0
Atbildēt

0

valdemir 08.08.2017. 09.09

Nāgela kungs, kādas būtu Jūsu domas par ārzemju, konkrēti Latvijas, krievu iesaisti Krievijas valsts neatkarības aizstāvēšanā – politiski un diplomātiski?

+1
-2
Atbildēt

2

    Ēriks > valdemir 08.08.2017. 09.35

    Kas ta šo apdraud?Ārzemju krievus vajag iesaistīt,lai Krievija neapdraud citu valstu neatkarību.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    basta > valdemir 08.08.2017. 10.07

    to valdemir

    Krievi(скрепостные) un īpaši Latvijas, ir kolektīvais Putins, tāpēc vienmēr ir gatavi gulties uz ambrazūras, lai nosargātu suverēno demokrātiju, savas važas un GULAG.

    Валерий Зорькин нашел в крепостничестве духовную скрепу

    https://www.vedomosti.ru/opinion/articles/2014/09/30/skrepy-zorkina

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Anonīms 07.08.2017. 16.26

kāds absurds – zeme atveries ! – vispirms valsts savus pilsoņus izģērbj plikus un padzen , pēc tam tā pati valsts vēl esošos pilsoņus drāž pusdzīvus, lai varētu finansiāli grezni apkalpot valsts prioritāti – kontaktu uzturēšanu ar diasporu

bļedj – mauku māja apvienota ar trako namu – un man par to ārprātu jāmaksā –

nē nu man cukurlīmenis zem nulles – jāiet atkal pirkt kāds saldumiņš

nāgel – tu atvaļinājumā vismaz iesi? vienu drausmu peršu pēc otras te drukā – man vieni vienīgi izdevumi – cik saldumi dārgi palikuši?!! un sviests cik tagad maksā ?

bļedj un miljon reižu bļedj

+5
-7
Atbildēt

15

    Anonīms > Anonīms 08.08.2017. 10.43

    nē, kvaukški – neesmu gan, pats esi !

    tas absurds ir prātam neaptverams, šī nolādētā mauku valsts tagad nekautrējas stāstīt, ka latviešu diaspora ir valsts prioritāte, kamēr pašā Latvijā – katru dienu nesaņemot ārstēšanu priekšlaicīgi mirst desmitiem cilvēku. Un tā nav mana sazvērestības teorija, bet tā ir LĀB sniegtā oficiālā statistika

    šorīt dzirdu , ka čakša no veselības ministres amata neatkāpšoties, šai esot iestrādes un izcila komanda, bļedj korumpnatu paradīze, kura baidās ielaist kādu no malas,kurš būtu no jauna jāieeļļo

    un tu , kvaušķi mani par tupu sauc- acimredzot, esi viens no tiem, kurš rij pilnām mutēm mūsu asini no valsts siles – tik neaizrijies – saudzē sevi !!!!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    basta > Anonīms 08.08.2017. 22.47

    to Skaisle

    “tad badošanās izraisa aknas taukošanos un tāpēc to nedrīkst darīt”

    Kā teiktu dzēris49, kā vari spriest par pederastiju, ja pats ne reizi neesi pamēģinājis?

    Es uzskatu, ka badošanās ir visaugstāko apzinīgo organismu privilēģija.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 08.08.2017. 22.00

    cik esmu lasījusi, tad badošanās izraisa aknas taukošanos un tāpēc to nedrīkst darīt

    tas, ka aknu par daudz noslogojam ar visādām indēm – jā nu tas atkal tiesa

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 08.08.2017. 21.59

    par sirdsdrapēm vēl neesmu domājusi – tpu tpu tu , bet ja tagad domātu, tad manuprāt, tāpēc, ka nr 1 zāles ir rūgtas, nr 2 – sirds sāk streikot , ja nav cukurlīmenis. Man ir zems asinspiediens un ja es nepaēdu – man sāk klapēt sirds, jo domāju, ka asinīs nav enerģija, kuru dod cukrus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 08.08.2017. 21.14

    starp citu – sirdij nu cukuru nevajag , to nu gan neiestāstīsi – smadzenēm kā ātro enerģiju – jā

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 08.08.2017. 21.14

    basta, ko tu man galv u jauc, nelieti – pats teici, ka akna kompensē adrenalīna norīto – tad ar kompensē – ar mieru ? Tu jau kā vista pakulās savos prātojumos sapinies esi un mani pin līdzi

    neraksti ja nezini

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ozolnieki > Anonīms 08.08.2017. 20.26

    Vai pats esi veicis ilgstošu badošanos ,vairākas dienas . Manuprāt Tu to teici tik neaceros vai pats to darīji . Un tādējāti apārstējis aknu kaiti .

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 08.08.2017. 13.53

    akniņai grūti tikt galā ar adrenalīnu – nu viss, par to taču mēs varētu nestrīdēties

    protams, ka ir variants pašam sev skalot smadzenes – ar alkoholu, ar iedvesmu , ar cerībām un kaut vai ar gaišreģu solījumiem , bet var arī vienkārši – pabarot akniņu ar cukuriņu , ko prasa un tad sperties tālāk

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 08.08.2017. 12.40

    es lasīju tā, ka katru reizi, kad saņem negatīvu ziņu, vai kad pašam ir jāpieņem nepatīkams lēmums, vai jādara kaut kas pret savu brīvu gribu – krītas cukura līmenis asinīs

    alkoholu lietoju ar milzu baudu, tiesa, neliedzos, bet vai varu pieteikties uz nodzerto aknu pulciņu – nūūū – ceru tomēr , ka nē

    0
    0
    Atbildēt

    0

    igulens_gmx_de > Anonīms 07.08.2017. 23.17

    Esi noteikti mucā augusi un pa spundu barota ja tik plānprātīgi un tupji izsakies. Žēl to laiku bet šādas muļķības nevar atstāt nekomentētas.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    basta > Anonīms 08.08.2017. 21.02

    to Skaisle

    Cukuru prasa sirds un smadzenes, aknai vajag tikai mieru.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    basta > Anonīms 08.08.2017. 21.20

    to ozolnieki

    Badošanās pēc maniem ieskatiem ir sākot no 4. dienas, bet optimāli tai jābūt vismaz 15 dienas. Ilgstoša badošanās ir 40 dienas, kuru laikā pilnībā attīrās gremošanas orgānu sistēma un dvēsele jeb apziņa un makrofāgi ir izrijuši praktiski visas vecās un slimās šūnas, kuru vietā pēc ēšanas atsākšanas izaug jaunas un veselas.

    Četrdesmit dienas badojās antīkie filozofi pirms nopietnu darbu uzsākšanas, budistu mūki un augsti tikumiski garīdznieki (nejaukt ar čekas melnsvārčiem)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    basta > Anonīms 08.08.2017. 21.23

    to Skaisle

    Ja aknai ilgstoši ir miers un to netracina, tā ir spējīga kompensēt cukura deficītu, kad tas nepieciešams, ja to pār mēru nodarbina, tā izvēlas suicīdu. Neesi padomājusi, kāpēc sirds slimnieki savas drapes pilināja uz cukura graudiņu?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    basta > Anonīms 08.08.2017. 12.46

    to Skaisle

    Kad asinīs nonāk pastiprināta adrenalīna deva jeb notiek intensīva smadzeņu darbība, protams krītas cukura līmenis, taču to parasti kompensē akna.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    basta > Anonīms 08.08.2017. 09.55

    to Skaisle

    “nē nu man cukurlīmenis zem nulles – jāiet atkal pirkt kāds saldumiņš”

    To sauc par alkohola amnēziju, kad glikozes līmenis asinīs nokrities tik zemu, ka “filma trūkst” un nodzertās aknas nespēj zudumu kompensēt ar glikogēnu. Kaut arī patīkamāk uzkost ar desu, tomēr racionālāk ir lietot saldumus.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu