Dot vārdu • IR.lv

Dot vārdu

9
Aklais kino — skatītāji sēž kinoteātra tumsā aizsietām acīm. Katram aiz muguras atrodas bērns, kurš čukstus stāsta, kas notiek uz ekrāna.

Bērnu stāsti pieaugušajiem, latviešu valodas mācīšanās un izrādes gleznas – festivāls Homo Novus lauž ierasto Latvijas teātra vidi

Jaunā teātra festivālā Homo Novus šogad nav nevienas izrādes, kuras pamatā būtu luga vai gatavs, uzrakstīts teksts. Dažām sižeta ar attīstību, kulmināciju un nobeigumu nemaz nav. Neviena izrāde nenotiek kādā no lielo teātru zālēm, un festivāla veidotāji sola neierastas attiecības arī starp skatītāju un aktieriem. 

Homo Novus direktore Gundega Laiviņa saka: tas ir mēģinājums samērā vienveidīgajā Latvijas teātra telpā ievest piemērus, kas parāda, cik mūsdienu teātris ir dažāds. «Pie mums ir standarts aizej uz teāt-ri, kas ir divas stundas garš piedzīvojums ar starpbrīdi, sēdi tumšā zālē un skaties uz izgaismotu skatuvi, no kuras tev kaut ko stāsta. Pārsvarā ir viegli ar to identificēties, jo vispārinot tas ir par mums līdzīgu cilvēku attiecību peripetijām.» Festivāla materiāls veidots citādi. Profesionālu aktieru vietas bieži ieņem cilvēki, kas stāsta par savu pieredzi un mēģina atrast veidus, kā nodibināt sarunu ar dažādām sabiedrības grupām laikā, kad tas kļūst arvien sarežģītāk. 

Bērni rāda pieaugušajiem

Programmā ir trīs izrādes, kur par savu redzējumu bērni stāstīs pieaugušajiem, nevis pieaugušie bērniem. Kā saka Laiviņa, redzējums ir tīrs un godīgs, lai gan tēmas nav vienkāršas. Piemēram, mākslinieka Endija Fīldsa izrādē Skata punkts apmeklētāji Zaķusalas TV tornī tiksies ar 15 vietējiem bērniem un vēros pie kājām esošo pilsētu. Bērni mēģinās iezīmēt nākotnes ainu laikā, kuru, ļoti iespējams, apmeklētāji paši nepiedzīvos pēc 50 gadiem. «Pats tornis ir simbols pasaulei, kas aiziet līdz ar jaunā tehnoloģiju laikmeta atnākšanu,» saka festivāla direktore. Tāpēc izrāde arī rosinās pārdomāt, kādu mantojumu atstājam. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu