„Noliktavā No3” notiks kinovakars “Mežonīgā pagrīde. 90-tie” • IR.lv

„Noliktavā No3” notiks kinovakars “Mežonīgā pagrīde. 90-tie”

34
Kadrs no filmas "Mazais noslēpums" (1991). Publicitātes foto

Ceturtdien, 17. augustā, alternatīvās kultūras notikumu vietā „Noliktava No3″, Andrejsalā tiks demonstrēta filmu programma “Mežonīgā pagrīde. 90-tie”.

Filmu programmā, kuru sastādījis Rīgas Starptautiskais filmu festivāls 2ANNAS, iekļautas deviņas eksperimentālas īsfilmas, kas tapušas Latvijā 20.gs 90.gados. Filmu seansu ievadīs programmas kuratores Laimas Graždanovičas ievadvārdi.

Vakara gaitā demonstrētās filmas raksturo drosmīgi eksperimenti ar naratīva struktūru, izteiksmes līdzekļiem un laikmeta liecībām. Pogrammā iekļautie kinodarbi iemieso īpašo brīvību, ko mākslinieki Latvijā sajuta 90. gados. Šīs filmas bija protests pret mākslas vienveidību, arī domāšanas vienveidību, kā arī vienkārši ļaušanās kino veidošanas burvībai. Piemēram, filmā “Skudras taka” redzam kā divi cilvēki sāk krāsot dzīvokļa grīdu tipiskajā “padomju brūnajā” krāsas tonī. Taču viņi pie tā neapstājas, un tādā pat krāsā nokrāso arī sienas, logus, savas pusdienas un pat lampiņu.

Filmu programmā iekļauto kinodarbu formāti tagad uzskatāmi par novecojušiem – tās ir 8 un 16 mm kinolentas, VHS kasetes un agrīnā datoranimācija. Tomēr tieši tas šīs filmas padara unikālas.

Filmu programmā “Mežonīgā pagrīde. 90-tie” būs redzamas režisora Jura Poškus 1991. gadā veidotās īsfilmas “Mazais noslēpums” un “The School of Life and Fish”, Alvja un Māra Baložu filmas “Skudras taka” (1993) un “Po” (1993), Arņa Hagendorfa un Silvestra Ūsiņa “Komandieru nakts” (1995), Agneses Bules “Discover Latvia” (1996), Kārļa Vītola “Sarkanais cimds” (1998), kā arī piecu režisoru kopīgi radītā “Māmiņu diena”, bet programmu noslēgs Viktora Zariņa 1991. gada darbs “Pazudušais (Videomākslas meklējumos)”, kurā kāds jaunietis apstaigā dažādas Rīgas apkaimes, zem ceļa oļiem un svešās kāpņutelpās meklējot nenotveramo videoārtu.

Filmu programa “Mežonīgā pagrīde. 90-tie” tiks demonstrēta „Noliktava No3″ telpās ceturtdien, 17. augustā, plkst. 22.30, bet pasākuma vieta apmeklētājiem vērs durvis jau no plkst. 21.

Vairāk par pasākumu iespējams uzzināt šeit.

 

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu