Vai labus darbus var darīt par naudu, kas sāpina citus? • IR.lv

Vai labus darbus var darīt par naudu, kas sāpina citus?

5
Peldvietas norāde Lucavsalā. Foto: Ieva Makare, LETA
Andris Lūsis

Kāpēc Rīgas dome pati nefinansē Lucavsalas pludmales cilvēkiem ar kustību traucējumiem labiekārtošanu

Nesaprotu, vai labus darbus var izdarīt par naudu, kas radījusi sāpes citiem. Viens no oligarhiņiem arī šajā biznesā ir iesaistīts. Man ir svarīgi, ar kādiem līdzekļiem paveic arī kaut ko labu.

Lucavsalas pludmalē tiks izbūvēta speciāla piebraukšanas rampa, šūpoles un nodrošināti sauļošanās krēsli un peldēšanas rati, kas ļaus cilvēkiem ar kustību traucējumiem brīvi un pilnvērtīgi baudīt atpūtas un izklaides aktivitātes kopā ar citiem pludmales apmeklētājiem. Tas viss izklausās skaisti. Liekas, ka kāds ir atvēris acis situētiem uzņēmumiem un tiks izdarīti labi darbi.

Darvas karote visā ir tā, ka šo projektu veic ātro kredītu izsniedzējs. Šo kredītu ņēmēji ir Latvijas iedzīvotāji ar vidējiem vai maziem ienākumiem. Naudu vajag, kad nepietiek līdz pensijai vai algai. Ir dažādi gadījumi. Steidzami vajag medikamentus. Dažam pietrūkst maizei. Kādiem nav izmaksāta alga, bet jāmaksā kredīts par māju un mašīnu. Protams, kādam arī vajag pudelei.

Daudzi ar sāpēm un asarām atmaksā, bet citi to nespēj un ir spiesti pagarināt un maksāt procentus. Daudzi neatrod izeju, paņem kredītu citā firmā un aizbrauc no valsts. Tas ir noticis ar tūkstošiem cilvēku.

Daži saka, ka nauda nesmird. Es domāju citādāk un saku, ka smird gan. Gribu uzdot jautājumu: vai labos darbus var izdarīt par smirdīgu naudu?

Es ļoti priecājos par šādi iekārtotu pludmali, bet apzinos, par kādu cenu tā ir uzcelta un izveidota. Tāpēc nevaru un negribu tajā atrasties. Ceru, ka arī daudziem citiem nav vienalga, kā tas top un drīz ar mūziku un lentas griešanu tiks atklāta.

Es arī esmu ar kustību traucējumiem un šāda pludmale man ļoti noderētu. Tāpēc vaicāju: kāpēc šo labo projektu nav realizējusi Rīgas dome? Projekta iniciators ir invalīdu un viņu draugu apvienība „Apeirons”. Acīmredzot šai organizācijai ir vienalga, kas dod naudu.

Tomēr visi cilvēki ar invaliditāti tā nedomā. Ja būs nepieciešams, savākšu parakstus, lai Rīgas dome atsakās no šā projekta finansētāja un pārņem projektu pati. Nepieciešamības gadījumā sarīkošu arī protesta akciju pie Rīgas domes. Cilvēkiem ar invaliditāti ir pašlepnums un negribam jaukus uzlabojumus par naudu, kas iegūta no citu ciešanām.

Andris Lūsis, rīdzinieks

 

Komentāri (5)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu