Par oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāju ievēlēta Sudraba • IR.lv

Par oligarhu lietas parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāju ievēlēta Sudraba

44
Deputāte Inguna Sudraba un Jānis Ādamsons ceturtdien Saeimas sēdē. Foto: Edijs Pālens, LETA

Uz šo amatu kandidēja arī Judins, kura kandidatūru atbalstīja divi no sešiem komisijas deputātiem

Par “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijas priekšsēdētāju ceturtdien ievēlēta deputāte Inguna Sudraba (NSL), ziņo LETA.

Viņas kandidatūru izvirzīja deputāts Igors Pimenovs (S). Viņš uzsvēra, ka deputātei ir neatkarīgs raksturs, zināšanas un iemaņas. Deputāti arī iztaujāja abus kandidātus. Sudraba teica, ka viņa iepriekš neko nezināja par “oligarhu sarunām”. Par tām viņa uzzināja no publikācijām plašsaziņas līdzekļos.

Uz šo amatu kandidēja arī Andrejs Judins (V). Judinu atbalstīja divi deputāti, bet Sudrabu – četri parlamentārieši. Judina kandidatūru izvirzīja deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK), kurš to pamatoja ar Judina zināšanām juridiskajā jomā.

Par Sudrabu balsoja Mārtiņš Šics (LRA), Pimenovs, Ainārs Mežulis (ZZS) un pati Sudraba. Par Judinu – viņš pats un Jansons.

Sudraba piedāvāja par komisijas priekšsēdētāja biedru ievēlēt Judinu, taču viņš atteicās, skaidrojot, ka pašlaik notiek mēģinājums pārvērst komisijas darbu par farsu. Vienlaikus viņš apliecināja, ka darbosies komisijā. Rezultātā par komisijas priekšsēdētāja vietnieku ievēlēts Šics.

Saeima apstiprināja “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijas sastāvu. Lemjot par to, Saeimas sēdē bija plašas debates par Sudrabas kandidatūru. Ņemot vērā, ka viņa ir minēta tā dēvētajās “oligarhu sarunās”, nacionālās apvienības “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) un “Vienotības” deputāti iebilda pret viņas apstiprināšanu parlamentārās izmeklēšanas komisijā.

Judins debatēs uzsvēra, ka parasti citi deputāti respektē frakciju viedokļus par to deleģētajiem pārstāvjiem. Tomēr Sudraba ir minēta šajās sarunās, tāpēc NSL komisijā būtu jāpārstāv citam deputātam. Viņaprāt, šī izmeklēšanas komisijas ir īpaša, jo tiks vērtēti jautājumi saistībā ar valsts nozagšanu. Savukārt deputāts Gunārs Kūtris (NSL) teica, ka tas, ka cilvēks minēts sarunās, vēl neko nenozīmē.

Deputāti izteica ierosinājumu balsot atsevišķi par katru kandidātu darbam izmeklēšanas komisijā. Kūtris mudināja būt koleģiāliem un neatbalstīt šo ierosinājumu, respektējot frakciju viedokli par izvirzītajiem kandidātiem. Saeimas vairākums noraidīja priekšlikumu balsot par katru kandidatūru atsevišķi. Šo priekšlikumu atbalstīja 34 deputāti – “Vienotības”, VL-TB/LNNK pārstāvji, kā arī Artuss Kaimiņš un Ilmārs Latkovskis, bet pret bija 48 deputāti – Zaļo un zemnieku savienības un opozīcijas pārstāvji. Vēl trīs deputāti balsojumā nepiedalījās un trīs – atturējās.

Sudrabas ievēlēšana par “oligarhu lietas” parlamentārās izmeklēšanas komisijas vadītāju ir ciniska ņirgāšanās, uzskata biedrības “Sabiedrība par atklātību “Delna”” vadītājs Jānis Volberts. Viņš sacīja, ka šāda rīcība ir klaja un ciniska ņirgāšanās par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveides mērķi, jo īpaši ņemot vērā, ka Sudraba pati ir tikusi minēja tā dēvētajās “oligarhu sarunās”.

“Sudrabai ir interešu konflikts. Kāda var būt interese cilvēkam sīkāk iet sarunās, ja vienlaikus, esot minētai sarunās, viņai būtu interese panākt, lai par to uzzina pēc iespējas mazāk?” vaicāja “Delnas” vadītājs.

Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

 

Komentāri (44)

Austras koks 27.07.2017. 17.01

Šis ir funny. Lai gan patiesībā laikam būtu jāraud. Cilvēks, kas sarunās izriet kā kremļa atbalstīts MK vaditājs, vadīs komisiju.

Un redzam arī to, ka LRA ir kremļa atbalstītāji. Skaista koalīcija – S, ZZS, NSL un LRA. Lēnām sāk kremļa atbalstītāji sevi bez bailēm izgaismot. Par Šicu biju labākās domās. Laikam pārliecināti, ka S kopā ar satelītiem savāks vēlēšanās 50+ vietas.

+14
0
Atbildēt

3

    tvverotajs > Austras koks 27.07.2017. 23.46

    “Cilvēks, kas sarunās izriet kā kremļa atbalstīts MK vaditājs..”

    Kāpēc Jūs kaut kādu muldoņu, lielībnieku sarunas uzskatāt par patiesību visaugstākajā instancē? Atceros, ka tad kad Šlesers uzstājās priekšvēlēšanu pasākumos, daudzi to visu sauca par Minhauzena stāstiem, bet nu pēkšņi visi te ieklausās un analizē katru viņa vārdu.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Ģirts > Austras koks 27.07.2017. 19.22

    Nemaz nebūs jāgaida līdz vēlēšanām. Rītdien izgāzīs balsojumu par nodokļiem, kas esot pielīdzināts budžeta balsojumam, un pēc pāris dienām jaunā valdība viņiem būs rokā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Austras koks > Austras koks 27.07.2017. 19.56

    Jāskatās, bet man liekas, ka juridiski nav pielīdzināms. Pielīdzināms ir pēc būtības, jo ja nevar apstiprināt valdības izstrādāto nodokļu politiku, kas faktiski ir bidžeta veidošanas politika un tādējādi nosaka budžetā ierakstāmos skaitļus, tad logiski, ka nevarēs sataisīt un apstiprināt budžetu, kas savukārt nozīmē valdības krišanu saskaņā ar Satversmi.

    Tomēr nedomāju, ka nodokļu politiku neapstiprinās. Tā faktiski ir ZZS bīdīta (premjers + FM), un ja paši balsos pret, tad pataisīs sevi par muļķiem un var zaudēt daļu vēlētāju.

    Tāpat ZZS tagad pirms vēlēšanām ar S tiešā veidā atklāti neriskēs bloķēties, jo arī var zaudēt vēlētājus. Toties, ja pēc vēlēšanām, piemēram, pieaugs reģionu ietekme un LRA būs gatavi iet ar S, varbūt vēl kāds, tad jau ZZSam kā pēdējam pievienoties valdībai, kurā ir S, būs daudz vieglāk – ar skaļiem vārdiem par to, ka līdzsvars jānotur, un ka lai būtu mazāka S proporcija valdībā.

    Tā kā domāju, rīt un līdz vēlēšanām nekas nemainīsies valdībā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Es 27.07.2017. 17.18

Āzi par dārznieku…

Vaimond Rējoni, tev tak derētu Zatlera mugurkauls….

+13
-1
Atbildēt

7

    basta > Es 27.07.2017. 21.13

    to Valdis

    Vai Sarkanā laukumā 9.maijā uzlekt kazačoku, jeb atlaist Saeimu? Lai atlaistu Saeimu, vajadzīga motivācija, kāda bija Zatļeram, turpināt zīmēt savu purnu TV ekrānā un arī turpmāk tikt aicinātam noēst paliekas no bandītu un čekistu galdiem.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    basta > Es 27.07.2017. 21.55

    to Valdis

    Man patika un lielākai daļai Latvijas pilsoņu arī. Mēs vienkārši savā naivumā tad nezinājām, kādi mērķi vada to morālo kropli, Putina kuci, bandītu un čekistu: Meļņika un Zaharjina, apteksni.

    Putina smegmas feinšmekera kazačoku, kas ieies vēsturē, pieminēju, jo nezinu, ko īsti gaidi no Vējoņa.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    basta > Es 27.07.2017. 22.26

    to Valdis

    Kad mums ir vesela parķija pederastu, ir prieks par katru vīrieti.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Es > Es 27.07.2017. 22.02

    Skat, ko basta raksta 21:43 te citā tēmā:

    basta to Valdis

    Prezidents Bērziņa kungs ir cilvēks un vīrietis…

    Varbūt tiec skaidrībā basta, kas pašam patīk vislabāk – be-be-berziņš “kā vīrietis” vai kas cits… ;))))

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Es > Es 27.07.2017. 22.59

    Basta!

    Paido – ir grieķu vārds, kas apzīmē bērnus. No tā cēlies vārds Pedagoģija, pedofīlija… Peda-rastija kā partijas nosaukums gan ir doma neparasta, jo tad tā ir kāda bērnošanās partija, jādomā…

    Kas tad basta’m ir ar to be-be-berziņu bijis, ka tāda mīlestība pret viņu? Kaut kas no be-be-bērziņa bērnības? Vai tik basta nav kāds katoļu ksendzs? ;))))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Neticis > Es 27.07.2017. 19.09

    Nevis Rējonis, bet, kā kaut kur lasīju, Vājonis.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Es > Es 27.07.2017. 21.24

    Bandītu un čekistu trollim

    bastam nepatīk, ka atlaida Saeimu. Bastas maizes tēviem tā nācās palikt bez vietām Saeimā… Tāpēc basta tagad raksta par kazačoku 9. maijā. Tāda, lūk, troļļa loģika… ;))

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Anonīms 27.07.2017. 17.03

Parlaments mums konsekvents balsojumos – par kratīšanu pie A.Šlesera… un tagad.

+8
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu