«Ir» atrod ostas zemi, par kuru Dūklava kompanjoni gribēja «15 ļimončikus» • IR.lv

«Ir» atrod ostas zemi, par kuru Dūklava kompanjoni gribēja «15 ļimončikus»

42
NULL
Jānis Dūklavs. Foto: Zane Bitere, LETA

Ministrs noliedz īpašuma slēpšanu, bet atzīst personiskas saites ar zemes saimniekiem

Žurnālam Ir izdevies identificēt zemes īpašumu ostas teritorijā, kura pārdošanai zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) viesnīcā Rīdzene 2010. gadā lūdza toreizējā Rīgas vicemēra Aināra Šlesera atbalstu, norādot, ka pats ir 10% līdzīpašnieks un kompanjoni no pircēja vēlētos «15 ļimončikus». Ir atrada īpašumu pēc pazīmēm, kuras Dūklavs sarunā minēja Šleseram.

Ir noskaidroja, ka šis ostas zemes īpašums pastarpināti caur divām firmām pieder Latvijas Gāzes (LG) valdes loceklim Gintam Freibergam un kādai Līgai Bergai.

Lūgts apstiprināt savu saistību ar šo zemi, ministrs Dūklavs šonedēļ turpināja noliegt slēptas īpašumtiesības, taču atzina, ka viņu ar Bergu ģimenes locekļiem vieno senas personiskas saites, kas joprojām ir aktuālas.

Īpašums atrodas Daugavas kreisajā krastā netālu no Latvijas Propāna gāzes eksporta bāzes – tie ir divi zemes gabali kopumā astoņu hektāru platībā, kas no 2005. gada pieder firmai Krēmeri 2005. Kopš 2008. gada šī firma pilnībā pieder uzņēmumam Vilandres, kuras īpašnieki vienādās daļās savukārt ir LG valdes loceklis Gints Freibergs un Līga Berga, bet valdes locekle abās firmās ir Līgas meita, 1982. gadā dzimusī Elīna Berga.

Ir pirmdien klātienē sastapa Dūklavu valdības ēkā, lai gūtu apstiprinājumu viņa saiknei ar šo zemes īpašumu, taču ministrs strupi aprāva sarunu. «Neesmu interesējies, kas kam pieder, kādi zemes gabali pieder… Par šiem jautājumiem mēs nediskutēsim.» Uz jautājumu, vai Berga slēpj viņa īpašumtiesības, Dūklavs sacīja: «Manus īpašumus neviens nekādos laikos nav slēpis, jo man tādu īpašumu vienkārši nav.» Jautāts, vai mēģinājis izmantot savus politiskos sakarus, lai palīdzētu notirgot ostas zemi, ministrs atkārtoti paziņoja, ka uz šiem jautājumiem neatbildēs.

Taču Dūklavs nenoliedza, ka sen ir pazīstams ar Bergu ģimeni – kopš padomju laikiem, kad ģimenes galva Vilis Bergs bijis zivjaudzētavas direktors, bet pats Dūklavs vadīja kolhozu. Tagad ministrs uztur kontaktus ar Elīnu Bergu. «Jā, esmu ticies ar Elīnu Bergu šinīs laikos, kamēr es esmu tajos darbiņos, ministros un tā tālāk.» Pazīšanās ir joprojām aktuāla. «Šogad? Noteikti kaut kad esmu saticis šogad.» Kādos jautājumos tikušies, ministrs nevēlas atklāt. «Privāta rakstura jautājumi,» skaidro Dūklavs.

Savukārt otru zemes gabalu īpašnieku – LG valdes locekli Freibergu Dūklavs nezinot. «Vispār nepazīstu!»

Ir centās sazināties ar zemes īpašniekiem Gintu Freibergu un Līgu Bergu, taču nesekmīgi. Arī uzņēmumu valdes locekle Elīna Berga vairākas dienas neatsaucās lūgumiem paust viedokli šajā lietā, līdz beidzot uz jautājumu, vai Bergu ģimenes locekļi slēpj Dūklava īpašumtiesības ostā, viņa mobilā telefona īsziņā otrdien atbildēja: «Vairāk informācijas kā oficiālajos publiskajos reģistros manā rīcībā nav.» Uz jautājumu, kādas ir viņas personiskās attiecības ar Dūklavu, Berga neatbildēja.

Publiskos reģistros redzams, ka Bergu ģimenes vārds saistīts ar vairākiem maksātnespējas gadījumiem. Vilis Bergs vadījis uzņēmumus, kas pēdējo gadu laikā izgājuši maksātnespējas procesus un likvidēti. Elīnai Bergai kopīgi ar Freibergu gadiem piederējusi firma Auto tops, kas 2012. gadā pieteica maksātnespēju un vēlāk likvidēta.

Elīna Berga kā īpašniece vai valdes locekle bijusi vairākos ģimenes locekļu uzņēmumos, bet pirms pāris gadiem izgājusi personisko maksātnespēju. Līdzīgi maksātnespējas procesu izgājis arī viņas brālis Raivis Bergs. Abiem bijušas prāvas saistības – Elīnas un Raivja lielākais kreditors šajos procesos par 1,4 miljoniem eiro bija valstij piederošā Reverta senāk izsniegta Parex kredīta dēļ.

Atšķirībā no māsas, Raivi Bergu Ir izdevās sazvanīt. Viņš atzina, ka personiska pazīst Dūklavu, taču noliedza, ka ministram varētu būt jebkāda saistība ar ostas zemi. «Tās ir pilnīgas muļķības – bezjēdzīgi rokat, pilnīgi točna, 200%!»

LG valdes loceklim Freibergam adresētos jautājumus Ir nosūtīja uzņēmuma preses dienestam, kas apstiprināja – tie viņam nodoti, taču Freibergs nesniedza nekādas atbildes.

Vēl lasiet žurnālā “Ir” šeit.

Komentāri (42)

dzeris49 27.07.2017. 07.59

IR strādā un pilda tās funkcijas, kas demokrātijā jāpilda brīvai presei, malači, par nožēlu, vairākums preses un MM to nepilda.

Ja šai valstī kaut ko nozīmētu tāds vārds kā “reputācija”, Dūklavam sen būtu jāatkāpjas, ja viņš pats to nedarītu, viņam palūgtu to izdarīt partija.

Bet, šeit ir Latvija, un šī ir ZZS, tā ka runāt par tādām lietām vispār nav jēga.

+22
-5
Atbildēt

10

    basta > dzeris49 27.07.2017. 09.27

    to dzeris49

    “IR strādā un pilda tās funkcijas, kas demokrātijā jāpilda brīvai presei”

    Kā zināms, Vienotības prokremliskā kleptokrātija un sodomija pasūtījumu apmaksā.

    http://www.pietiek.com/raksti/ir_izdeveju_tviterblediba_ir_nostradajusi,_vairs_nav_skersla_tikt_pie_nodoklu_maksataju_naudas

    Ko tu no sevis, fiziskais un morālāis invaļid, iedomājies, ministrus atcelsi no amatiem? Nav tik vienkārši, kā tava tēva NKVDešņika laikos, kad cilvēku uz denunciācijas pamata varēja vienkārši nošaut.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    basta > dzeris49 27.07.2017. 09.29

    to otra puse

    “lielais vairākums mūsu tautiešu “pa kluso” ir akceptējuši to”

    Viens tāc kroplis, čekistu piesmietais bijušais premļjaks, tagad sēž Briselē augstā amatā.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    basta > dzeris49 27.07.2017. 10.27

    to Ēriks

    “un paši sūdzas,ka nevar izārstēties.”

    Plānprātiņš ar sifiļisa izēstām smadzenēm, dzēris49, nespēj aptvert pat tiešo sakarību, kad Vienotības prokremliskie zagļi un sodomīti par brāķi Stradiņa slimnīcā no VM budžeta naudas papildus jau tā superīgākam līgumam uzdāvināja vēl 16 miljonus.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    basta > dzeris49 27.07.2017. 10.22

    to dzeris49

    Citadeles valsts nozagšanas megaafēra ir nesusi vismaz 300 miljonus lielus zaudējumus. Ja, pēc taisnības, par viena miljona skādi piespriestu vienu nāvessodu (PSRS to varēja par 10 000 rubļiem(aptuveni 2500$), tad 300 Vienotības fekāliju stumdītāju tiktu aizsūtīti pie staļina. Par LM tikpat, bet par TECII 2. kārtu, vismaz trīstik.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 27.07.2017. 09.13

    Vajadzētu gan visus korumpantus…un Dombrovski par 3a portfelīti no Briseles atsaukt.

    +5
    -10
    Atbildēt

    0

    Ēriks > dzeris49 27.07.2017. 10.17

    Ja tādi dzeri un skaisles būtu vairākumā,visi ietu nepārtrauktās demonstrācijās kāda kārtējā bandīta labā,lai nomestu no troņa citu bandītu.Paši balso par Vienotību un paši sūdzas,ka nevar izārstēties.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 27.07.2017. 10.08

    Ierados taisnība, 50% mūsu sabiedrības ir ar Ēriks un basta izpratnes līmneni ( šoreiz atstāsim aiz iekavām varbūtību, ka ēriks ir Lemberga trollis, pie kam ‘ļoti zemas kvalitātes, kas apguvis trīs “argumentus” – par Citadeli, utt., un tos pielieto pie jebkuras tēmas, un basta ir slims cilvēks), pēc viņu komentāriem abi ir tipisks ZZS elektorāts, kādus protestus tad tu gaidi?

    Es, manuprāt, uzreiz pēc to sarunu publicēšanas šaubījos, vai kādi vērā ņemami protesti būs, un vai tad ir?

    Sabiedrība Rietumu izpratnē mums vispār nav, mums ir iedzīvotāji, vairākumā ir tas pats “sovoks” vai elektorāts, politiski absolūti infantīls, vadāms un nedomājošs, atšķirībā pat no Polijas, kur nesen bija plaši protesti pret tiesu varas pakļaušanu izpildvarai, ko tādu iedomāties Latvijā vari, ja jau te pat pēc to 3A sarunu publicēšanas viss klusu un mierīgi?

    Ja mums būtu sabiedrība, mums jau sen notiktu protesti par faktisku medicīnas kā sistēmas likvidāciju, mums mirst un kļūst par invalīdiem daudzi, kas varētu dzīvot, tikai tāpēc, ka tiem maz naudas un tie nevar apmaksāt ārstēšanos ( mēs esam otrā nabadzīgākā ES valsts, kā mums var būt maksas medicīna?), nē, mēs esam kā aitu bars, ko ved uz kaušanu, un tās pat lieku reizi blēt baidās, jo domā, ka, ja neblēs, ar viņu, varbūt, nekas nenotiks, un kāda man daļa par citiem?

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 27.07.2017. 09.56

    džeri, kā tu mani nikno! kā es nevaru ciest šito tavu smilkstēšanu ! būtu tu man tuvumā, es tev visas spalvas izrautu!

    Sabiedrībai ir jāprasa ne tikai dūklava, bet visas šīs valdības atkāpšanās, ir jānomaina arī prezidents , jo prezidenta ir jābūt morālajam paraugam sabiedrībai

    tas ir jāprasa, jāpieprasa , par to ir reāli jācīnās – kāpēc lai tādi kā dūklāvs atlaistu zobos sakamptu kumosu, tikai tāpēc, ka par to raksta prese? Tas kumoss – viņa ministra amats ir jāatņe ar varu un tiesu sistēmai ir jāizmeklē šī ostas zemes darījuma likumība.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    otra puse > dzeris49 27.07.2017. 08.31

    Kā redzams pēc sabiedrības reakcijas uz valsts nozagšanas fakta konstatējumu, lielais vairākums mūsu tautiešu “pa kluso” ir akceptējuši to, ka godīga politika Latvijā nav iespējama a priori un turpina ignorēt šo kliedzošos faktus. Tātad, ja nav svarīga ētika, nav svarīga arī reputācija.

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    igulens_gmx_de > dzeris49 27.07.2017. 08.35

    IR gan jēgas par to runāt/rakstīt/diskutēt/pieprasīt Dūklava demisiju! Tieši tapēc lai ne tikai ministrs vien apzinātos/saprastu ka viņa rīcība tad un darbi/nedarbi/runāšana nav mums pieņemami plašākā kontekstā. Arī mēs,LV pisoņi, iedzīvotāji, IR lasītāji uzskatam šo ministru par nomainamu/nepieņemamu!

    +11
    -2
    Atbildēt

    0

ierados 27.07.2017. 08.40

10% no 15 ļimončikiem nav slikta “bonbonku kaste” pensim par sekmīgu darījumu.

+11
-2
Atbildēt

0

Anonīms 27.07.2017. 09.58

starp citu – nu atbildiet kāds taču , vai

nr 1 – saeima pieņēma to likumu par sabiedrības tiesībām zināt patiesā labuma guvējus uzņēmumos?

nr 2 – saeima pieņēma to likumu par ziņotāju aizsardzību?

+7
0
Atbildēt

1

    basta > Anonīms 27.07.2017. 10.06

    to Skaisle

    Prātiņ nāc mājās! Vai spēj aptvert, ko tas nozīmētu Vienotības kuratoriem?

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu