Saeima izveido "oligarhu sarunu" parlamentārās izmeklēšanas komisiju • IR.lv

Saeima izveido “oligarhu sarunu” parlamentārās izmeklēšanas komisiju

45
Īpaši atklāta vēstule Saeimas deputātiem
Foto — Emīls Desjatņikovs, F64

Par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi parakstījās 35 deputāti, bet Saeimas sēdē to atbalstīja 75

Saeima piektdien izveidoja parlamentārās izmeklēšanas komisiju par valsts nozagšanas pazīmēm un pirmstiesas izmeklēšanas kvalitāti tā dēvētajā oligarhu lietā, ziņo LETA.

Izmeklēšanas komisija izveidota, lai izvērtētu krimināllietā esošo informāciju par iespējamu valsts nozagšanu un faktorus, kas noveduši pie šīs krimināllietas izbeigšanas pirmstiesas izmeklēšanas stadijā.

Komisija plānojusi pārbaudīt publiskajā telpā izskanējušās informācijas atbilstību krimināllietas materiāliem un izvērtēt saistībā ar krimināllietu izskanējušo informāciju par iespējamu valsts nacionālās drošības apdraudējumu un atsevišķu personu iespējamu darbību citu valstu interešu labā, tostarp iespējamu nelikumīgu uzturēšanās atļauju un citu dokumentu izsniegšanas ietekmēšanu, kā arī potenciālos riskus cilvēkiem un videi.

Tāpat izmeklēšanas komisijā paredzēts vērtēt informāciju, kas norāda uz iespējamiem Satversmes pārkāpumiem un, iespējams, prettiesisku manipulāciju ar sabiedrisko viedokli caur masu informācijas līdzekļiem.

Saeimas Prezidija un Frakciju padome nolēma, ka komisijā strādās pa vienam deputātam no katras frakcijas. Tāpat nolemts, ka frakcijām kandidāti darbam komisijā jāizvirza līdz otrdienai, 25.jūlijam.

Par parlamentārās izmeklēšanas komisijas izveidi parakstījās 35 deputāti – to atbalstīja “Vienotības”, nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK), kā arī Latvijas Reģionu apvienības (LRA) parlamentārieši.

Saeimas balsojumā par šo komisijas izveidi bija 75 deputāti, neviens nebija pret un neatturējies. Septiņi parlamentārieši no dažādām frakcijām balsojumā nepiedalījās.

Jau ziņots, ka viesnīcā “Rīdzene” noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess tika izbeigts.

 

Komentāri (45)

tonijs 22.07.2017. 15.12

Jebkura darbība cēla mērķa labad ir labāka par bezdarbību. Lai komisija strādā- un ja nu kaut ko noskaidro? Ja arī neko jēdzīgu nenoskaidros, tad vismaz kādu laiku neļaus oligarhu sarunu tēmai nogrimt nebūtībā.

+9
-3
Atbildēt

2

    basta > tonijs 22.07.2017. 15.43

    to andrejs

    Ja nopietni ķersies klāt Gruzijas sarunām, čeka ātri visiem to figurantiem, morāliem kropļiem, sarīkos “začistku”, bet tas nenotiks, kamēr čekisti 60-70% politiķu olas tur ciešā tvērienā. Pagaidām atliek cerēt uz mūsu NATO partneriem, jo pidarasi, izvazājot valsts īpašumus, nodara arī būtiskus zaudējumus militāram budžetam.

    p.s. Lai nelietīgo mērgli, kurš taisīja žulicības ar locītavu protēzēm un ņēma, faktiski kukuļus, lai kādam slimniekam nodrošinātu priviliģētāku stāvokli, Zatļeru, ieliktu par prezi, tur jau arī kādas Rīdzenes vai čekas konspiratīvo dzīvokļu sarunas tika vestas, zoodārzā tikai tika pieņemts galējais lēmums. Lai par Zatļera uzraugu būtu krievu bandīts un čekists, Meļņiks, to jau viņš pats arī neizlēma.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    andrejs > tonijs 22.07.2017. 15.22

    Gluži manas domas. Bet būtu jārokplašāk – ne tikai par rīdzenes sarunām, bet arī par Gruzijas sarunām.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 22.07.2017. 00.00

Būs interesanti :) Ja vien deputātu plānos nav mainīt savas dzīves nodarbošanos, tad gadu pirms vēlēšanām “oligarhu sarunu” parlamentārās izmeklēšanas komisija nerīkst savu darbu beigt bez rezultāta. Diez paši deputāti to šobrīd apzinās? :)

+6
-1
Atbildēt

2

    west > rinķī apkārt 22.07.2017. 07.05

    Par kādiem vēlētājiem ir runa ? Par Vācijas vai Latvijas ?

    Pēdējie jau pēc pāris mēnešiem visu aizmirsīs. Tiem galvenais, lai saimnieks zog cik grib, bet pamet arī viņiem kaut ko no sava galda. Un lai regulāri noper, pamācot, kā pareizi vajag dzīvot.

    Tie ,kuri kaut ko saprot no demokrātijas, vienmēr būs mazākumā.

    Kad tad varēja iemācīties ? Zagļu laikos ? Bet verga gēns tautā gan ir dziļi iesēdies. Tie pārdesmit pagājušā gadsimta sākuma patiesas brīvības gadi neko nepaspēja izmainīt.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    basta > rinķī apkārt 22.07.2017. 12.37

    to rinķī apkārt

    “parlamentārās izmeklēšanas komisija nerīkst savu darbu beigt bez rezultāta.”

    Rezultāts būs, jo nopieni čekas polittehnologi gadu pirms Saeimas vēlēšanām ir pamatīgi ķērušies pie darba. Ne jau nu patukšais čekas kurmis, Bordāns, un čekas paskvilu skribente, Sprance, to visu izdomāja.

    Mērķis: lai nekas neapdraudētu meļņiku, zaharjinu, savicku un rāvju megapeļņu, lai Latvijas skolās pāriešana uz apmācībām valsts valodā tiktu atlikta uz nenoteiktu laiku, lai Krievijas FSB joprojām varētu šurp pārvietot “zaļos cilvēciņus” un diversantus un speciālie dienesti tiem netraucētu saņemt UA, tiktu aizmirsts par čekas maisiem, lai fašistiskie izdzimteņi varētu turpināt rikot vandālisma aktus pie Brīvības pieminekļa un iespējami, svarīgākais, lai prokremliskie izdzimteņi un pidarasi, valsts nozagšanas megaafēru: TECII2. kārtas, PV, LM, Citadeles, AirBaltic un citu, kas radījušas miljardu zaudējumus, rīkotāju anāli vēl ilgi netiktu pārvietoti uz ieslodzījuma vietām.

    Esmu drošs, ka Rīdzenes sarunu fragmenti atklātībā nonāks selektīvi, bet pārējo noslepenos, lai tiktu pasargāti citi noziedznieki, bet tiem, pret kuriem tas būs vērsts, parlamentārās izmeklēšanas komisijas darba rezultāts būs, kā oda sīciens. Latviešu tautai kārtējie četri gadi būs nolaisti kanalizācijā. Līdz tam jau būs paaugušies jaunpilsoņi un Latvijas pilsonības saņēmuši ievazātie krievu bandīti un čekisti ar visām ģimenēm.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

dzeris49 22.07.2017. 14.15

Kārtējais cirks.

Ja negribi neko reāli darīt un uzņemties atbildību – izveido komisiju, viens no galvenajiem birokrātijas likumiem.

Līdz šim mēs draudzīgi pildījām, ko mums liek, tagad tēlosim, ka nu tik izmeklēsim tos, kuru rīkojumus pildījām.

Ir tādi, kas tic, ka tai komisijai būs kādi rezultāti, lai piesakās?

Toties tai kaut cik adekvātai publikai, kam vispār korupcija muļķuzemē liekas kaut kas svarīgs, varēs teikt – nu, nebrēcat, komisija pēta, nepaies ne divdesmit gadi, un rezultāts būs!

Ko pēta – ka šai valstī ir totāla politiska korupcija, kā šai valstī tiek pieņemti svarīgi lēmumi?

Kāds to sen nezināja?

Tādā normālā valstī deputātiem sen vajadzēja rīkoties, nevis izlikties, ka viņi to visu uzzinājuši tikai tagad, un izlikties, ka viņi ir kāda patstāvīga vienība, nevis sen nopirktas marionetes.

Kuru vienīgā atbilde, kad tiem prasa – kāpēc jūs balsojat tā vai citādi, ir tikai viena – nu kā tu nesaproti, mēs taču tur neko nelemjam, kā man atbildēja kāds bijušais deputāts no Aizputes, pie alus glāzes.

Viss šai valstī butaforija, sākot no Saeimas lielākas daļas, beidzot ar KNAB, prokuratūru, utt., un viss tas strādā “valsts nozagšanas” sistēmas interesēs, un neviena konisija to atrisināt vai pārtraukt nevar.

Bet, apskaužu tos, kas visām tām izrādēm elektorāta apmānīšanai vēl tic, lai svētīti tie…, utt.

+5
-4
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu