Bijušajam Brazīlijas prezidentam par korupciju piespriests 9,5 gadu cietumsods • IR.lv

Bijušajam Brazīlijas prezidentam par korupciju piespriests 9,5 gadu cietumsods

22
Bijušais Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva. Foto: Reuters/LETA

Silva tika apsūdzēts par grezna dzīvokļa pieņemšanu no celtniecības uzņēmuma

Bijušajam Brazīlijas prezidentam Luisam Inasiu Lulam da Silvam trešdien piespriests deviņarpus gadu ilgs cietumsods, atzīstot viņu par vainīgu korupcijā un naudas atmazgāšanā, ziņo LETA/AP.

Tomēr Silva pagaidām paliks brīvībā, kamēr netiks izskatīta viņa apelācijas prasība.

Silva tika apsūdzēts par grezna dzīvokļa pieņemšanu no celtniecības uzņēmuma OAS apmaiņā pret būvniecības kontraktiem ar valstij daļēji piederošo naftas kompāniju “Petrobas”.

Prokuratūra apgalvoja, ka OAS ir veicis arī Silvas dzīvokļa remontu, kā arī apmaksājis toreizējā prezidenta iedzīves uzglabāšanu. Silva šīs apsūdzības kategoriski noraidījis.

Silvas lieta ir tikai viena no epizodēm plašajā korupcijas skandālā, kas satricinājis visu Brazīlijas politisko sistēmu un novedis jau pie vairāku citu politiķu un uzņēmēju notiesāšanas.

Federālais tiesnesis Seržiu Moro atzina, ka viņam Silvas notiesāšana nav sniegusi nekādu personisku gandarījumu. “Gluži pretēji, ir nožēlojami, ka bijušais prezidents ir jānotiesā par kriminālnoziegumu,” uzsvēra Moro, piebilstot, ka likums vienmēr ir augstāks, lai cik augstu stāvētu apsūdzētais.

Silva prezidenta amatu ieņēma no 2003. līdz 2010.gadam, un aptaujas liecina, ka viņš ir arī vispopulārākais iespējamais kandidāts pirms nākamā gadā gaidāmajām prezidenta vēlēšanām.

Tomēr, ja notiesājošais spriedums stāsies spēkā, viņam būs liegts vēlēšanās kandidēt.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu