Britu konservatīvie zaudējuši absolūto vairākumu parlamentā • IR.lv

Britu konservatīvie zaudējuši absolūto vairākumu parlamentā

21
Terēza Meja. Foto: AFP-LETA

Rezultāts uzskatāms par ārkārtas vēlēšanas izsludinājušās premjerministres Mejas sakāvi

Lielbritānijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās ceturtdien, 8.jūnijā, vislielāko balsu skaitu ieguvuši premjerministres Terēzas Mejas vadītie konservatīvie, taču viņi zaudējuši absolūto vairākumu parlamentā, liecina rezultāti, kas iegūti pēc gandrīz visu balsu saskaitīšanas, ziņo aģentūras LETA-AFP.

Lai nodrošinātu absolūto balsu vairākumu, partijai jāiegūst vismaz 326 no 650 deputātu vietām. Taču, kā liecina rezultāti, kas iegūti pēc balsu saskaitīšanas 636 vēlēšanu apgabalos, toriji uzvarējuši tikai 310 apgabalos, zaudējot 11 no vietām, kuras tie kontrolēja līdzšinējā parlamenta sasaukumā.

Kā vēsta LETA, atsaucoties uz britu sabiedriskās raidorganizācijas BBC aplēsēm pēc sākotnējiem balsu skaitīšanas rezultātiem, toriji zaudējuši daļu mandātu, bet pozīcijas parlamentā nostiprinājuši opozīcijā esošie leiboristi. Vēlēšanu rezultāts uzskatāms par britu premjerministres Terēzas Mejas sakāvi, jo viņa izsludināja pirmstermiņa vēlēšanas nolūkā nostiprināt savas pozīcijas pirms gaidāmajām sarunām par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES) jeb ”Brexit”.

Leiboristu līderis Džeremijs Korbins jau aicinājis premjerministri atkāpties, taču Meja uzsvērusi, ka konservatīvo uzdevums ir nodrošināt valstī stabilitāti. “Šobrīd vairāk kā jebkad valstij nepieciešams stabilitātes periods,” paziņojusi premjerministre. “Un gadījumā, ja, kā liecina pazīmes, (..) Konservatīvā partija ieguvusi visvairāk vietu un, iespējams, visvairāk balsu, tad mums pienākas gādāt, lai jums būtu šāds stabilitātes periods.”

Lai nodrošinātu absolūto vairākumu, partijai jāiegūst vismaz 326 vietas, taču, šķiet, ka konservatīvajiem uz to vairs izredžu nav. Saskaņā ar balsu skaitīšanas rezultātiem, kas iegūti pēc biļetenu saskaitīšanas 546 no 650 vēlēšanu apgabaliem, toriji līdz šim izcīnījuši 250 no 650 parlamenta deputātu vietām, zaudējot 11 no līdzšinējiem mandātiem.

Leiboristi uzvarējuši 232 apgabalos, papildus iegūstot 27 vietas. 33 mandātus izcīnījusi Skotu Nacionālā partija, kas līdz šim jau zaudējusi 19 mandātus, kamēr liberāldemokrāti ieguvuši četras papildu vietas, uzvarot desmit apgabalos. Desmit vietas ieguvusi Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija (DUP), papildus izcīnot divus mandātus. 11 apgabalos līdz šim uzvarējuši citu mazāku partiju pārstāvji.

Reaģējot uz nobalsojušo vēlētāju aptauju rezultātiem, britu mārciņas kurss piedzīvojis strauju kritumu.

Komentāri (21)

dzeris49 09.06.2017. 10.13

Vēlēšanas Francijā un Lielbritānijā parādīja, ka vēlētājs var būt adekvātāks par politiķiem.

Un ES eksistē un turpinās eksistēt.

Ja tikai to nesagraus pašu radītā birokrātija, jācer, ka politiķi tomēr sapratīs, ka ar to kaut kas ir jādara.

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu