Tiesnesi Orniņu prasa apsūdzēt par kukuļa pieņemšanu un ziņu izpaušanu • IR.lv

Tiesnesi Orniņu prasa apsūdzēt par kukuļa pieņemšanu un ziņu izpaušanu

30
Tiesnese Aija Orniņa. Foto: Edijs Pālens, LETA

KNAB lūdz apsūdzēt atstādināto tiesnesi Orniņu 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) lūdzis Ģenerālprokuratūrai sākt kriminālvajāšanu pret no amata atstādināto Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesas priekšsēdētāju Aiju Orniņu par neizpaužamu ziņu atklāšanu un koruptīvu rīcību. Lūgts apsūdzēt arī kādu privātpersonu, ziņo LETA.

Neminot vārdus, KNAB norāda, ka krimināllietā iegūtie pierādījumi norāda uz tiesas priekšsēdētājas prettiesisku rīcību – neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu plašsaziņas līdzekļa pārstāvim un privātpersonas piedāvāta kukuļa pieņemšanu 5000 eiro apmērā.

Vienlaikus KNAB rosina saukt pie atbildības privātpersonu par kukuļa piedāvāšanu tiesas priekšsēdētājai par trešajai personai vēlamu tiesneses rīcību saistībā ar civillietas izskatīšanu.

Pagājušā gada oktobra sākumā KNAB sāka kriminālprocesu pret tiesnesi, un tajā Orniņai ir piemērots aizdomās turētā statuss. Šis process bija saistīts ar uzņēmēju Jūliju Krūmiņu, pret kuru birojs arī sācis divus kriminālprocesus.

Kā sarunā ar aģentūru LETA iepriekš skaidroja tiesnese, šajā lietā viņai tiek inkriminēta neizpaužamu ziņu izpaušana un “piedāvājuma pieņemšana” no Krūmiņa. Vaicāta, vai kriminālprocess saistīts ar kādu konkrētu lietu, kas bija pie viņas izskatīšanā, Orniņa sacīja, ka tā neesot, turklāt viņa uzsvēra, ka Krūmiņu pazīst jau ilgus gadus un uzņēmējs nekad nav viņai piedāvājis kādus materiālus labumus, līdz ar to viņa nekad tādus nav varējusi pieņemt.

Latvijas Televīzijas raidījums “De facto” iepriekš vēstīja, ka Krūmiņš varētu būt izmantojis labās attiecības ar Orniņu, lai palīdzētu paziņam saistībā ar kādu civillietu. Raidījumam neoficiāli bija kļuvis zināms, ka KNAB ir aizdomas, ka Krūmiņš mēģinājis izlīdzēt uzņēmējam Jurim Miķelim, kura ziedojums Zaļo un zemnieku savienībai arī pievērsis KNAB uzmanību partiju finansēšanas lietā. Orniņas vadītā tiesa skatījusi kādu ar Miķeli saistītu lietu.

Krūmiņš pērn oktobrī Latvijas Televīzijas raidījumā “Viens pret vienu” apgalvoja, ka Orniņai nesen uzdāvinājis “divsimt, trīssimt tūkstošus”.

Orniņa no amata ir atstādināta un tagad strādā Tiesu administrācijā (TA) par vecāko referenti.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu