Nodegušās Jūrmalas atkritumu izgāztuves sakārtošanai valsts grib atvēlēt līdz 700 000 eiro • IR.lv

Nodegušās Jūrmalas atkritumu izgāztuves sakārtošanai valsts grib atvēlēt līdz 700 000 eiro

14
Degušās atkritumu glabātas vietā strādā "Clean R" tīrītāji. Foto: Paula Čurkste, LETA

Izmantotos valsts līdzekļus vēlāk plāno piedzīt no uzņēmuma vadības un īpašniekiem

Nodegušās Jūrmalas atkritumu glabāšanas vietas sakārtošanai un ar to saistītajiem darbiem valsts grasās atvēlēt līdz 700 000 eiro, pēc koalīcijas partiju sanāksmes pirmdien sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Paredzēts, ka otrdien valdība varētu atbalstīt attiecīgu lēmumprojektu, lai sāktu sarunu procedūru par attiecīgo darbu veikšanu. Pēc tam valsts plāno izmantotos līdzekļus piedzīt no uzņēmuma vadības un īpašniekiem, kuriem pieder citi īpašumi.

Kopš pagājušās nedēļas Valsts vides dienestā strādā Avārijas vadības centrs, kas izveidojis gruntsūdeņu plūsmu karti, kā varētu pārvietoties gruntsūdeņi. Ir identificētas četras mājas, kas atrodas pārbaudāmās plūsmas virzienā. Sadarbībā ar Jūrmalas domi tiek nodrošināts dzeramais ūdens, skaidroja Gerhards.

Ir noņemtas nepieciešamās analīzes, pirmie rezultāti tiek gaidīti šonedēļ. 

VARAM ir saņēmusi atbildi no Zviedrijas vides dienesta, kas izteicis gatavību iesaistīties šā gadījuma izmeklēšanā un sniegt atbalstu. Iepriekš izskanējis, ka attiecīgie atkritumi varētu būt ievesti no Zviedrijas.

Kā ziņots, 18.jūnija pēcpusdienā Jūrmalā, Slokas apkaimē, izcēlās ugunsgrēks teritorijā, kur bez Valsts vides dienesta atļaujas tika glabāts liels daudzums plastmasas atkritumu. Tie dega 12 000 kvadrātmetru jeb 1,2 hektāru platībā. Ugunsgrēkam bija paaugstināta bīstamība.

Ugunsgrēka izcelšanās iemeslus noskaidros izmeklēšanā. Valsts policija par notikušo sākusi kriminālprocesu.

Degušajā teritorijā saimnieko SIA “Prima M”. VVD iepriekš skaidroja, ka izgāztuvē bija uzkrātas aptuveni 23 tonnas atkritumu. Dienesta darbinieki norādīja, ka uzņēmums ”Prima M” nebija saņēmis atbilstošas atļaujas darbību veikšanai ar atkritumiem un līdz ar to darbojās nelegāli. Dienestā jau iepriekš bija sūdzības no vietējiem iedzīvotājiem par smakām, kukaiņiem un žurkām. VVD bija izdevusi rīkojumu izvest nelikumīgi glabātos atkritumus no teritorijas līdz 1.jūnijam, bet uzņēmējs šo lēmumu pārsūdzēja. Neraugoties uz šīm darbībām, centrālā struktūrvienība atstāja lēmumu negrozītu un atkritumi bija jāizved līdz 24.jūnijam.

 

Komentāri (14)

jurisml_inbox_lv 27.06.2017. 07.47

vieglāk pielaist uguni , nekā izvest līdz 24. jūnijam , interesanti cik miljonus tie krahabori nopelnīja , izvedod utilizējamos mēslus no Zviedrijas , visi tā kantora īpašnieki metami aiz restēm, ja nav jau paguvuši aizmukt, valsts gatava nomest 700 000 , bet vai būs no kā piedzīt? beigās izrādīsies atkal kārtējie partiju sponzori.

+4
0
Atbildēt

0

KoKatrina 27.06.2017. 10.25

Vēl daudz neatbildētu jautājumu. Bet svarīgākais būs: vai nelegālā transportēšana/glabāšana bija cēlonis ugunsgrēkam? Proti, ja glabātava būtu likumīga, vai ugunsgrēks nenotiktu? Tikai pierādot cēloņsakarību, SIA būs vainīga tieši par ugunsgrēka radīto kaitējumu. Jāvērtē ugunsdrošības noteikumi atkritumu glabāšanā u.tml.

Pretējā gadījumā sods būs tikai par apsaimniekošanas noteikumu pārkāpumu.

+2
0
Atbildēt

0

Anonīms 27.06.2017. 09.28

Jautājums nr 1 – kā Latvijā nekontrolēti varēja ievest simtiem tūkstošiem tonnu cilvēkiem un videi kaitīgu atkritumu?

Jautājums nr 2 – kas par to ir atbildīgs, ja mums ir milzīgi štati un vēl milzīgāki budžeti – ministrijās , valsts aģentūrās , domēs un biedrībās?

Jautājums nr 3 – ja mūsu valsts prezidents ir Zaļās partijas biedrs – vai tiešām viņam nav ne mirklis laika un ne 0,000% drosmes izteikties par šo situāciju un atlaist bezatbildīgās amatpersonas un salikt cietumos vainīgos?

Ja atkritumi nevis nokrita no Mēness, bet tos ieveda no Skandināvijas – mums – Latvijas valstij ir milzīgs – jo dārgi apmaksāts diplomātiskais korpuss, kāpēc tas netiek iesaistīts? Visu taču var noskaidrot. Skandināvi taču ir tik godīgi, taisnīgi, pareizi. Viņu ministri atbraucot uz Latviju runā kā Svētie no Debesīm – lai savas runas pierāda darbos, kas , kam , cik maksāja par atkritumu atvešanu uz Latviju.

Vācu jaunie nacisti mūs publiski pazemo draudot islamizēt Latviju ar sīriešu ciemiem, skandināvi mūs aptaisa ar atkritumiem, kremlis jau mūs ignorē, mēs viņiem esam kājas atmetuši knišļi – nekas vairāk …

Kas mēs esam un kas šeit notiek?!

Par ko es joprojām atdodu vairāk kā pusi savu ienākumu, ja tiesu sistēma , medicīna ir mirušas, ja konkurētspējīga izglītība ir tikai tiem, kam nauda kabatā, ja valsts drīz vairs nebūs spējīga nodrošināt elementāru lietu kārtību?

Gan jau,ka ir iespējams mūs pazemot vēl vairāk – gan jau …

+3
-1
Atbildēt

1

    basta > Anonīms 27.06.2017. 11.58

    to Skaisle

    “Vācu jaunie nacisti mūs publiski pazemo draudot islamizēt Latviju ar sīriešu ciemie”

    Nacisti samauks uz mietiem visus Briseles un pārējās Eiropas islamizētājus un rusificētājus, deklasēs un deportēs uz Āfriku visus to nolādēto izdzimteņu tuviniekus.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu