Ķīnā no ieslodzījuma atbrīvo ar vēzi slimo disidentu Liu Sjaobo • IR.lv

Ķīnā no ieslodzījuma atbrīvo ar vēzi slimo disidentu Liu Sjaobo

30
Protesta akcija pērnā gada beigās, prasot no cietuma atbrīvot disidentu Liu Sjaobo. Foto: Reuters/LETA

Disidents tika notiesāts par dalību petīcijas “Harta 08” izstrādē, kurā bija izteikts aicinājums veikt vērienīgas politiskās reformas Ķīnā

Ķīnā pirms termiņa atbrīvots no ieslodzījuma disidents Liu Sjaobo, jo viņam diagnosticēts aknu vēzis, kuru nebūs iespējams izārstēt, pirmdien aģentūrai AFP paziņojis Liu advokāts Mo Šaopins.

Advokāts teica, ka vēzis 61 gadu vecajam Liu diagnosticēts 23.maijā, un viņš atbrīvots dažas dienas vēlāk. Pašlaik Liu atrodas slimnīcā valsts ziemeļaustrumu pilsētā Šenjanā.

“Viņam nav īpašu plānu. Viņš vienkārši tiek ārstēts atbilstoši savai slimībai,” sacīja Mo.

2009.gada decembrī Liu tika piespriests 11 gadu cietumsods pēc kriminālkodeksa panta par varas gāšanas mēģinājumu. Disidents tika notiesāts par dalību petīcijas “Harta 08” izstrādē, kurā bija izteikts aicinājums veikt vērienīgas politiskās reformas Ķīnā, tai skaitā par pulcēšanās, vārda un reliģijas brīvību.

Liu bija nozīmīga loma ķīniešu studentu kustībā, kas aicināja uz demokrātiskām reformām un ko vardarbīgi apspieda Ķīnas varasiestādes. Kulmināciju aktīvistu centieni sasniedza 1989.gadā, kad tie tika izbeigti ar Tjaņaņmeņas laukuma slaktiņu.

2010.gadā Liu tika piešķirta Nobela Miera prēmija, izraisot Ķīnas sašutumu.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu