"Rīgas festivālu" Dzintaru koncertzālē noslēgs ar Karla Orfa opusu "Carmina Burana'' • IR.lv

“Rīgas festivālu” Dzintaru koncertzālē noslēgs ar Karla Orfa opusu “Carmina Burana”

34
NULL
Raimonds Karls

Koris “Latvija”, Latvijas Radio koris, Rīgas Doma zēnu koris, LNSO, solisti Gunta Gelgote, Mihails Čuļpajevs un Vītauts Jozapaitis. Diriģents Andris Poga

Dzintaru koncertzālē trešdien, 21. jūnijā noslēgs “Rīgas festivālu” ar instrumentālo Karla Orfa opusu “Carmina Burana”, raksta aģentūra LETA. 

Festivāla noslēguma koncertā uzstāsies Latvijas mūziķu ansamblis diriģenta Andra Pogas vadībā, akadēmisko koris “Latvija”, Latvijas Radio koris, Rīgas Doma zēnu koris, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, kā arī solisti Gunta Gelgote, Mihails Čuļpajevs un Vītauts Jozapaitis. 

Koncertā skanēs arī Fransisa Pulenka šedevrs – ”Koncerts ērģelēm, timpāniem un stīgu orķestrim”. Ērģeles koncertā spēlēs izcilā latviešu mūziķe Iveta Apkalna. 

Vācu komponists Orfs pasaulē ir pazīstams gan kā opusa Carmina Burana autors, gan arī kā izcils pedagogs un mūzikas pedagoģiskās sistēmas izveidotājs. Scēnisko kantāti ”Carmina Burana” Orfs pabeidza 1936.gadā, un visai drīz tā kļuva par vienu no populārākajiem sava laika vokālinstrumentālajiem darbiem pasaulē, sacīja Buržēvica. Viņa skaidroja, ka skaņdarba nosaukums tulkojumā no latīņu valodas nozīmē “Bavārijas dziesmas”. Darba pamatā ir viduslaikos tapis poēmu un manuskriptu krājums, kas atrasts kādā Bavārijas benediktiešu klosterī 19.gadsimta sākumā. 

Pulenka ”Koncerts ērģelēm, timpāniem un kamerorķestrim” (1938) ir viens no visbiežāk atskaņotākajiem ērģeļdarbiem ārpus baroka komponistu vidus. Viņš pie šī koncerta strādājis četrus gadus. Tas ir viendaļīgs, taču tajā skaidri iezīmējas vairāki posmi – komponists atzīmējis septiņas atšķirīgas tempa un rakstura remarkas.

Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu