Jaunais KNAB vadītājs iepazīsies ar ''oligarhu lietas'' slēgšanas iemesliem • IR.lv

Jaunais KNAB vadītājs iepazīsies ar ”oligarhu lietas” slēgšanas iemesliem

9
Jēkabs Straume. Foto: Sintija Zandersone, LETA

Straume būšot pieejams ikvienam cilvēkam oficiālajā pieņemšanas laikā

Jaunais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītājs Jēkabs Straume iepazīsies ar iemesliem, kādēļ ir slēgta „oligarhu lieta”. To viņš apliecināja intervijā LTV raidījumam „Rīta Panorāma” piektdienas rītā, 16.jūnijā. Kā citē lsm.lv, Straume atzina – ja lieta ir slēgta neatbilstīgi likumam, tad tā ir jāatjauno.

Tomēr viņš noraidīja varbūtību, ka ”oligarhu lieta” ir ”norakta”, jo gribētu cerēt, ka Latvijā tiesu vara ir neietekmējama. “Es iepazīšos, kāpēc tas [lietas slēgšana] ir noticis,” norādīja Straume. Ziņa par to, ka KNAB ir pārtraucis „oligarhu lietu”, klajā nāca 22.februārī. Savukārt 15.jūnijā žurnāls ”Ir” publiskoja viesnīcā ”Rīdzene” noklausītu telefona sarunu saturu, kurās piedalās pazīstami uzņēmēji un bijušie politiķi, kuri ir cieši saistīti ar pašreizējiem politiķiem. Sarunu atšifrējums liek apšaubīt lēmumu izbeigt „oligarhu lietu”.

Rīta intervijā Latvijas Radio Straume atzinis, ka KNAB priekšnieka amata konkurss viņam licies maksimāli caurspīdīgs arī no sabiedrības viedokļa, citē aģentūra LETA. Viņš gan pārējos konkursa dalībniekus nezina, tomēr norādīja, ka konkurss noritējis saskaņā ar KNAB likumu un Ministru kabineta noteikumiem. “Es domāju, ka nez vai kādus lielus uzlabojumus konkursa kārtībā varētu veikt,” teica Straume, uzsverot, kas tas ir viņa personiskais viedoklis. Viņam licies, ka konkursa komisijas locekļi patiešām rūpīgi iepazinušies un iztaujājuši viņu.

Kā ziņots, Straume par KNAB vadītāju kļuva ceturtdien, 15.jūnijā, kad viņu amatā apstiprināja Saeima. Straume vakar pēc Saeimas balsojuma devās uz biroju, iepazinās ar personālu, biroja telpām un situāciju. Tika sasaukta neliela sapulce, kurā vadošais personāls iepazīstināts ar vīziju par biroja turpmāko darbu.

KNAB priekšnieks uzsvēra, ka viens no viņa mērķiem ir vienots kolektīvs un iekšējo konfliktu izskaušana. Viņš apliecināja, ka vērtēs vienīgi darbinieku profesionalitāti, sasniegtos rezultātus un spēju strādāt komandā, “nevis – vai man patīk vai nē”. Viņš vēlas, lai sabiedrība arvien vairāk uzticas KNAB un ir droša, ka var informēt biroju par korupciju. Straume vēlas, lai KNAB vārds plašsaziņas līdzekļos vairs neatspoguļojas negatīvā ziņā, proti, ir jābūt pozitīvām ziņām, ka ir rezultāti, ne tikai skaļas lietas.

Straume apliecināja – kā KNAB vadītājs būs pieejams jebkurai personai oficiālās pieņemšanās. Uz jautājumu, vai ir ticies ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu (“Latvijai un Ventspilij”), viņš atbildēja, ka šo jautājumu saņem bieži, bet nav ticies ar Lembergu. “Vēlos atzīmēt, ka kā KNAB vadītājs būšu pieejams jebkurai personai biroja telpās oficiālās pieņemšanās,” teica Straume. Viņš piebilda, ka līdz ar Saeimas frakciju politiķiem ir ticies arī ar premjerministru Māri Kučinskis (ZZS) un tā bijusi oficiāla pieņemšana.

KNAB priekšnieks noliedza, ka pirms ievēlēšanas amatā būtu izvairījies no plašsaziņas līdzekļiem un sabiedrības tikai tādēļ, ka nevēlas uzmanību. Viņš skaidroja – šāds lēmums bija saistīts ar to, ka viņš aizvien bija valsts drošības iestādes darbinieks. No Straumes teiktā izriet, ka viņš vēlējies klātienē Saeimas deputātiem izskaidrot savu vīziju.

Komentāri (9)

Anonīms 18.06.2017. 08.49

nezinu, ko domāt izlasot virsrakstu – vai tad viens knab vadītājs vien var vērsties pret sistēmu , kur visa valsts ir pakļauta oligarhu interesēm?

Vai tas nav absurdi, ka tiesu sistēmai – izmeklētājiem, prokuroriem, tiesnešiem , būtu jānodrošina tiesiskums, bet vienam korupcijas apkarotājam, kuram jau tikai jānoķer korumpanti, ne jātiesā – ko man atkal te cenšaties iestastīt ?

0
0
Atbildēt

1

    tonijs > Anonīms 18.06.2017. 14.30

    Domā pozitīvi, arī viens ir karotājs!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Ēriks 16.06.2017. 10.29

Interesanti,kāpēc viņam nejautāja,vai gadījumā nav ticies ar Šleseru vai Šķēli.

+1
-2
Atbildēt

2

    basta > Ēriks 18.06.2017. 12.00

    to Ebenemezers

    Drīzāk jau KNAB vadītāju apstiprina daudz augstākā līmenī, tādi kā čekisti: Savickis, Korens, Rāvis un Solncevas brigāžu un čekas pārstāvētais, Meļņiks. Neies jau Vienotība nolaisties līdz viscaur apķīlātam un krimināli vajātam Lembergam.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    jurisml_inbox_lv > Ēriks 16.06.2017. 21.29

    ko tur jautāt , ja jau tāpat visiem zināms , ka citādi nemaz nevar būt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu