Saeima tomēr aizliedz cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus • IR.lv

Saeima tomēr aizliedz cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus

12
Foto: Evija Trifanova, LETA

Deputātu vairākums maina atbildīgās komisijas formulējumu par atsevišķu dzīvnieku izmantošanu cirkā

Saeima šodien galīgajā lasījumā tomēr aizliedza cirka izrādēs izmantot savvaļas dzīvniekus, lai gan atbildīgā komisija iepriekš bija atbalstījusi citādu formulējumu, vēsta aģentūra LETA. Skatot Dzīvnieku aizsardzības likuma grozījumus galīgajā lasījumā, parlamenta vairākums nolēma neatbalstīt Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšlikumu, kas paredzēja cirka izrādēs izmantot vien speciāli izveidotā sarakstā minētus dzīvniekus.

Līdz ar to netika mainīta pirmajā lasījumā atbalstītā redakcija, kas aizliedz gan savvaļā iegūtu, gan nebrīvē audzētu dzīvnieku apmācīšanu un izmantošanu kā atrakciju dzīvniekus cirka izrādēs vai atrakcijās. Daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkā jau ir aizliegta. Latvijas cirkos nav pastāvīgi izmitinātu savvaļas sugu dzīvnieku. Visi savvaļas sugu dzīvnieki, kas tiek izmantoti cirka izrādēs Latvijā, tiek ievesti ar ceļojošiem cirkiem no citām valstīm.

Ar iniciatīvu aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirka izrādēs 2015.gadā pēc sarunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām klajā nāca Pārtikas un veterinārais dienests. Drīz pēc tam jaunizveidotās Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes sēdē tika pieņemts lēmums izveidot darba grupu, uzdodot sagatavot priekšlikumus attiecīgiem grozījumiem normatīvajos aktos.

Kā ziņots, “Dzīvnieku brīvība” Saeimā iesniedza vairāk nekā 26 000 cilvēku parakstus petīcijā “Par cilvēcīgu cirku”, kas aicina izbeigt dzīvnieku izmantošanu cirkā, aģentūru LETA informēja organizācijas valdes priekšsēdētājs Aivars Andersons.

Komentāri (12)

J.Biotops 15.06.2017. 15.22

Cirka repertuārs, alus pudeļu tilpums… Vēl tikai jānolemj par karoga drēbes necaurspīdīgumu un Latvija būs glābta. Mūžīgi mūžos.

+8
-1
Atbildēt

2

    Anonīms > J.Biotops 15.06.2017. 23.16

    gan jau ka stipendijas arī dabūja – neba nu pārliecības dēļ tā cīnās

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Absints > J.Biotops 15.06.2017. 22.35

    Aizmirsāt Rāmuļu skolas durvju remontu…

    No tik svarīgu lēmumu pieņemšanas mūsu deputāti ir noguruši.. Labi gan, ka tagad divu mēnešu atvaļinājums- varēs atjaunot spēkus..

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Absints 15.06.2017. 13.17

Toties slepkavot meža dzīvniekus medībās var brīvi. Savvaļas dzīvniekus dresēt nedrīkst, toties nogalināt priekam drīkst…

Savu suni vairāk nedresēšu dot ķepu un papagailim runāt nemācīšu…baidos no Saeimas lēmumiem.

+7
-5
Atbildēt

1

    nomale > 15.06.2017. 13.37

    Nudien! Es ar nesaprotu priekš kam ezītim ledusskapis ja viņš nesmēķē!

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

Anonīms 15.06.2017. 15.03

tik DAUDZ saeimai prāta un spēka bija – bet tas tad arī viss ….

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu