Ziemeļkoreja ļauj repatriēt notiesātu ASV studentu, kurš atrodas komā • IR.lv

Ziemeļkoreja ļauj repatriēt notiesātu ASV studentu, kurš atrodas komā

30
Oto Vormbīrs tiek vests uz Phenjanas Augstāko tiesu 2016. gada martā. Foto: KYODO, REUTERS/LETA

Oto Vormbīrs tika notiesāts uz 15 gadiem, jo bija paņēmis politisku plakātu no tikai personālam paredzētas zonas Phenjanas viesnīcā.

Ziemeļkoreja otrdien atļāva aizvest uz dzimteni notiesātu ASV studentu Oto Vormbīru, kurš atrodas komā kopš ieslodzījuma Ziemeļkorejas spaidu darbu nometnē, ziņo LETA.

22 gadus vecais Vormbīrs, kurš izcietis 18 mēnešus no viņam piespriesta 15 gadu ieslodzījuma, tika atbrīvots un repatriēts laikā, kad ASV prezidents Donalds Tramps ir uzaicinājis Dienvidkorejas jauno prezidentu Munu Džēinu uz sarunām Vašingtonā par Phenjanas kodolprogrammu.

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons paziņoja, ka viņa aģentūra ir “nodrošinājusi” Vormbīra atbrīvošanu sarunās ar Ziemeļkoreju, kā arī mēģina panākt vēl trīs amerikāņu atbrīvošanu. Vēl nebija zināms, vai Tilersons šajās sarunās ir piekāpies kādā jomā.

Par Vormbīra atbrīvošanu tika ziņots pēc tam, kad ASV basketbola veterāns Deniss Rodmens otrdien atkal devās uz Ziemeļkoreju.

Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerta tomēr paskaidroja, ka Rodmena vizītei “nav nekāda sakara ar šo atbrīvošanu”.

“Oto ir atstājis Ziemeļkoreju,” telekanālam CNN paziņoja viņa vecāki Freds un Sindija Vormbīri.

“Viņš dodas mājup ar medicīniskās evakuācijas helikopteru. Diemžēl, viņš ir komā, un mums ir pateikts, ka viņš ir šajā stāvoklī kopš 2016.gada marta. Mēs par to uzzinājām tikai pirms nedēļas,” sacīja studenta vecāki.

Virdžīnijas Universitātes students Vormbīrs 2016.gada janvāra sākumā tika apcietināts, kad viņš mēģināja atstāt Ziemeļkoreju. Students vēlāk atzinās, ka bija paņēmis politisku plakātu no tikai personālam paredzētas zonas Phenjanas viesnīcā, kur uzturējās viņa tūristu grupa.

Vormbīrs 2016.gada februāra beigās reportieru un diplomātu priekšā Phenjanā raudot lūdza viņu atbrīvot un sacīja, ka ir izdarījis “lielāko kļūdu savā mūžā”. Saskaņā ar Ziemeļkorejas valsts mediju ziņām Vormbīrs sacīja, ka nozagt plakātu viņam uzdevusi kāda metodistu baznīcas locekle Ohaio štata Vaiomingas pilsētā, kas gribējusi to “kā trofeju”.

2016.gada martā tiesa viņam piesprieda 15 gadus spaidu darbos par propagandas plakāta noņemšanu, kas tika atzīta par “naidīgu rīcību” pret Ziemeļkoreju.

Bijušais vēstnieks un Ņūmeksikas štata gubernators Bils Ričardsons paziņoja, ka ir runājis ar Vormbīra ģimeni.

“Oto ir bijis komā vairāk nekā gadu, un viņam steidzami vajadzīga pienācīga medicīniskā aprūpe Savienotajās Valstīs .. Ziemeļkorejai ir jāpaskaidro viņa komas cēloņi,” sacīja Ričardsons.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu