Brīvi pieejamais Vērmanes dārzs - kam? • IR.lv

Brīvi pieejamais Vērmanes dārzs – kam?

21
Ieeja Vērmanes dārzā. Foto: wikipedia.org
Gunārs Nāgels

Par ieeju parkā prasa maksu alus festivāla dēļ

Pēc nedēļas būs pagājuši apaļi 200 gadi, kopš 1817.gada 8.jūnijā atklāja jauno Vērmanes dārzu. To savā testamentā rīdziniekiem dāvināja pilsētas vecākā Kristiana Heinriha Vērmaņa atraitne Anna Ģertrūde Vērmane (Anna Gertrud Wöhrmann) (1750-1827) kopā ar 2000 rubļiem. Novēlējumā bija noteikums, ka parku nekad nesadalīs un nepārdos privātpersonām, un pilsētniekiem netiks liegta iespēja tur atpūsties.

Kopš tā laika Vērmanes dārzs ir brīvi pieejams visiem – jauka pastaiga starp dobēm un kokiem vai vienkārši taisnākais ceļš no vienas vietas uz otru.

Siltā piektdienas pēcpusdienā devos iekšā parkā Merķeļa ielas un Krišjāņa Barona ielas stūrī, lai diagonāli šķērsotu visu dārzu un iznāktu Tērbatas ielas un Elizabetes ielas stūrī. Mazliet traucēja kādu priekšmetu tirdzniecība pašos vārtos, bet tam nepievērsu uzmanību un spēros taisni uz priekšu.

”Vai Jums ir biļeti?” prasīja kungs, kurš novietojās man tieši priekšā un neļāva doties tālāk. Es naivi prasīju: ”Vai tagad ir jāmaksā, lai šķērsotu Vērmaņdārzu?” Izrādās, ka nekur dārzā iekšā netikšu, ja nemaksāšu 2 eiro kaut kādam alus festivālam. Nemaksāju arī, un tik atlika padomāt, cik brīvi ir pieejams Vērmanes kundzes mantojums.

Kā tad īsti sanāk – ja atpūšanās parkā ir tikai pret samaksu alus festivālam, tad ir vai nav liegta iespēja tur atpūsties?

Festivāls ar īsti latvisku nosaukumu ”Latviabeerfest” notiek ne jau pirmo reizi, bet man agrāk neiznāca šķērsot Vērmanes dārzu festivāla laikā. Festivāla publicitātē ir atsauces uz Minhenes Oktoberfestu.

Kā bijušajam minhenietim man jāpiebilst, ka neviens nedomā noplēst nekādu ieejas naudu pasaules slavenākajā alus festivālā Minhenē.

Kurš tad iegūst finansiālu labumu no Vērmanes dārza nodošanas alkohola priekiem? Par tirdzniecības vietām rīkotājs – biedrība ”Alus brālība” – iekasē summas no dažiem simtiem eiro līdz pat 4300 un vairāk eiro ”I kategorijas tirdzniecības zonā”.

Ņemot vērā, ka pilsētas mērs ir priekšvēlēšanu laikā par 203 535 eiro noorganizējis pazīstamās Krievijas grupas ”Bi-2” bezmaksas koncertu Lucavsalā, tad jāprasa, kāpēc nevarēja nodrošināt bezmaksas ieeju Vērmanes dārzā? Ko rīdzinieki saņem par viņu tiesību ierobežošanu uz veselām piecām dienām?

Un ko par to visu teiktu atraitne Anna Ģertrūde Vērmane?

Gunārs Nāgels ir Austrālijas laikraksta ”Latvietis” redaktors.

Komentāri (21)

basta 30.05.2017. 12.45

Atceros, kad bargās krievu kundzes vīrelis, plaģiātors Pauls, gandrīz vai uzdāvināja Vērmanes dārzu Jūlim Krūmiņam un mēs visi dabūtu maksāt.

+4
0
Atbildēt

0

andrejs 30.05.2017. 12.54

Divi droši vien domāti, lai Vermanē neiekļūtu visādi bezpajumtnieki un dzērāji.
Ja nemaldos, ne tik sen kādas nu jau banhrotējušas bankhas šefs tur rīkoja savu smalko dzimšanas dienu. Visa dzeltenā prese bija pilna ar “aprindu” foto

+1
0
Atbildēt

0

kolpants 30.05.2017. 18.12

bet man agrāk neiznāca šķērsot Vērmanes dārzu festivāla laikā

Надо же, какое совпадение между желанием пройтись по Верманскому парку и выборами.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu