LTRK bažījas par strauju minimālās algas celšanu • IR.lv

LTRK bažījas par strauju minimālās algas celšanu

32
Jānis Endziņš. Foto: Zane Bitere, LETA

Endziņš: daži soļi nodokļu reformā rada bažas par uzņēmumu maksātspēju

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai (LTRK) kā uzņēmumu pārstāvei nesakrīt viedoklis ar Finanšu ministriju (FM) vairākos plānotās nodokļu reformas jautājumos, radot bažas pat par uzņēmumu maksātspēju, šorīt intervijā LNT raidījumā ”900 sekundes” sacīja LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

LTRK nesakrīt viedoklis ar FM par mikrouzņēmumu apgrozījuma samazināšana, proti, LTRK vēlas to noteikt 50 tūkstošu eiro apjomā, savukārt FM iesaka samazināt līdz 40 tūkstošiem eiro.

”Mazliet par strauju un līdz ar to bēdīgas sekas uzņēmumiem varētu radīt minimālās algas kāpums, kas plānots no 380 līdz 430 eiro,” skaidroja Endziņš, ”tas daļai uzņēmumu, īpaši reģionos, varētu būt nepaceļams.” LTRK vēl precīzi skaitīs, kuri uzņēmumi patiesi ir riska zonā minimālas algas maiņas dēļ.

Kā norādīja LTRK vadītājs, nav jāuztraucas par tiem uzņēmumiem, kas maksā minimālās algas, bet patiesībā tās ir lielākas, tātad tie maksāt var. ”Taču ir tādi, kas patiešām maksā minimālās algas, un nav zināms, vai spēs tās palielināt. No darba devēja viedokļa labāk, ka ir mazāka fiksētā algas daļa, bet lielāka mainīgā, kas mudina darbinieku padarīt vairāk,” sacīja Endziņš.

Komentāri (32)

valdemir 29.05.2017. 12.21

Jau sen mēģinu šo saprast, bet neizdodas. Preces un pakalpojumi mums ir Rietumeiropas cenās, arī izejvielas un ražošanas līdzekļi nav dārgāki. Kur ir tā problēma, kāpēc nav iespējams maksāt cilvēcīgas algas? Kāpēc mākslīgi jāuztur pie dzīvības uzņēmums, ko vada nejēga, kurš, piedevām, vēl ekonomē uz DZO inženiera štata vietu? Stratēģiski svarīgos, galu galā, var nacionalizēt.

+1
-1
Atbildēt

3

    Mr. V > valdemir 29.05.2017. 14.13

    Ja arī ir tādas preču kategorijas, kur cenas ir līdzīgas* (un pat zemākas tur, nevis šeit), tad, nonākot līdz pakalpojumiem, tev pliku izģērbs, salīdzinot ar to, par kādām kapeikām pakalpojumus var saņemt Latvijā.

    * – jo tur ir augstāks iedzīvotāju blīvums, kas nodrošina lielāku apgrozījumu un lielāku peļņu pie mazāka uzcenojuma.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    fretka > valdemir 29.05.2017. 14.41

    .

    Vācieši to ir sapratuši, viņiem tādas minimālās nav…

    ——————–

    Ķīp, vai tad šis nav Vācijas likums par minimalo algu?

    http://www.buzer.de/gesetz/11256/index.htm

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Absints > valdemir 29.05.2017. 13.25

    uz valdemir, problēma ir tajā, ka uzskatat, ka visi uzņēmēji ir naudasmaisi, kas sēž uz naudas, un nemaksā. Savukārt, daudzi uzņēmēji tādi paši cilvēki vien ir, un minimālo algu ne vienmēr var atļauties maksāt. Lai būtu skaidrāks – re kur piemērs. Cilvēks sēž mājā bez darba, “atnāk” uzņēmējs, un saka: es Tev maksāšu 100 eiro mēneši, ja atbildēsi uz zvaniem, kurus cilvēki darba laikā zvana uz manu firmu. Tie ir kādi 1-2 nedēļā, bet man vajag, lai vienmēr mana firma ir sazvanāma. Cilvēks atbild- tad maksājiet minimālo! Un kā tas beidzas? Ar maksāšanu aploksnē.. Vai fiktīvu daļēju slodzi. Vai labākajā gadījumā ar to, ka sazvanīt nevienu nevar…Vācieši to ir sapratuši, viņiem tādas minimālās nav…

    Tāpēc minimālo algu noteikt nevajadzētu vispār, jo tā tikai stimulē ēnu ekonomiku, cita lieta par neapliekamo minimumu..

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu