Eksportā kā hokejā — trīs uzvaras pēc kārtas • IR.lv

Eksportā kā hokejā — trīs uzvaras pēc kārtas

25
Ilustratīvs foto no HK ''Rīga''.
Agnese Buceniece

Pieaug aktivitāte būvniecībā, kāpj eksporta preču cenas lauksaimniecībai un pārtikai

Pasaules hokeja čempionātā Latvijas izlase ir izcīnījusi trīs lieliskas uzvaras. Līdzīgi arī eksportā – trīs spējas izaugsmes mēneši šī gada sākumā. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) datiem šī gada martā eksporta preču vērtība pozitīvi pārsteidza ar 13.2% pieaugumu salīdzinājumā ar laikposmu pirms gada.

Daļu kāpuma noteikti var izskaidrot ar eksporta cenu pieaugumu, kas martā bija ap 2%, bet labā ziņa, ka lielākoties tas ir bijis apjomu kāpums. Importa preču vērtības pieaugums sasniedza augstos 15.2%. Importa pusē lielāko devumu izaugsmē nodrošināja metāla un tā izstrādājumu kāpums, kas liecina par aktivitātes pieaugumu būvniecības nozarē.

Pēc sākotnējiem CSP datiem pievienotā vērtība būvniecības nozarē ir palielinājusies par aptuveni 8%.

Eksporta vērtība pieauga gandrīz visās lielākajās preču grupās. Eksportēto lauksaimniecības un pārtikas produktu eksporta vērtība pieauga par augstajiem 23.9%. To veicināja dzērienu eksports galvenokārt uz Krieviju, piena pārstrādes produktu eksports uz Lietuvu un zivju produktu eksports uz Poliju un Norvēģiju.

Februārī pieredzētais koka un tā izstrādājumu eksporta vērtības kritums ir izrādījies pārejošs, jo martā kokrūpnieki ir izcēlušies ar pieaugumu tuvu 20% gada griezumā. Šī nozare ir spējusi vairāk nekā kompensēt eksporta vērtības kritumu uz Lielbritāniju martā – mīnus 5% jeb ‑1.6 milj. eiro gada griezumā, eksportējot vairāk uz Zviedriju, Igauniju un Vāciju.

Iespējams, ”Brexit” radītā nenoteiktība, Lielbritānijas ekonomikas bremzēšanās šī gada 1.ceturksnī un mārciņas vājums sāk negatīvi ietekmēt kokrūpniekus.

Tomēr secinājumus izdarīt ir pāragri, ņemot vērā, ka kopējā eksporta vērtība uz Lielbritāniju martā pieauga par 10%.

Ja apskatām rezultātu tabulu, tad eksports ir izvirzījies vadībā. CSP sākotnējais novērtējums liecina, ka pirmajā ceturksnī Latvijas ekonomikas izaugsme paātrinājās, sasniedzot 3.9%. Preču un pakalpojumu eksporta izaugsme pirmajā ceturksnī izskatās, ka ir pakāpusies virs 10%, un eksports ir bijis nozīmīgs ekonomikas izaugsmes dzinulis. Tomēr vienmēr uzvarēt diemžēl nevarēsim, tāpat arī būs grūti noturēt tik augstu eksporta izaugsmi nākamajos mēnešos.

Agnese Buceniece ir ”Swedbank” ekonomiste.

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu