Junkers pārkāpj tradīciju un atklāti pauž atbalstu Makronam • IR.lv

Junkers pārkāpj tradīciju un atklāti pauž atbalstu Makronam

21
Žans Klods Junkers. Foto: AP-LETA

Bezprecedenta atbalstu vēl nepabeigtu vēlēšanu dalībniekam skaidro ar ”proeiropeisku” nostāju

Kaut arī Eiropas Komisijas (EK) preses pārstāvis Margaritis Shins pirmdien paziņojis, ka Brisele neiejaucas Francijas prezidenta vēlēšanu gaitā, EK prezidents Žans Klods Junkers paudis atklātu atbalstu centriski noskaņotajam kandidātam Emanuelam Makronam, kurš pirmajā kārtā savāca visvairāk balsu, vēsta LETA-EUOBSERVER.

Svētdien Shins tviterī pavēstīja, ka Junkers “apsveicis” Makronu ar uzvaru pirmajā vēlēšanu kārtā un novēlējis viņam “labu veiksmi” otrajā kārtā, kas gaidāma 7.maijā, kad centriskais politiķis cīnīsies pret galēji labējo Marini Lepēnu.

Kā ziņots, svētdien notikušajā Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā centrists Makrons saņēma 24,01% balsu, galēji labējās Nacionālās frontes līdere Marine Lepēna, kas atkāpusies no partijas vadītājas amata, – 21,3%.

Junkera apsveikumam vienam no kandidātiem kādas dalībvalsts vēlēšanās, kas vēl nav beigušās, nav precedenta ES vēsturē, un tas izsauca jautājumus kārtējā EK pirmdienas preses konferencē. Shins, cenšoties attaisnot Junkera rīcību, norādīja, ka Francija “ir viena no valstīm, kas iemieso un simbolizē vērtības, kurās balstīta Eiropas integrācija”, un Junkers apsveicis Makronu, jo “viņš ir kandidāts, kas pārstāv šīs vērtības”.

Pērn pēc Austrijas prezidenta vēlēšanu pirmās kārtas, pēc kuras bija izveidojusies līdzīga situācija, Shins sacīja gluži ko citu. “Mums nav komentāru,” 2016.gada 25.aprīlī norādīja EK preses sekretārs, ievērojot līdz tam par tradicionālu uzskatīto Briseles nostāju. Pirmdien Shins paziņoja, ka “likmes ir augstas, likmes ir zināmas un izvēle ir fundamentāla”.

“Patiesi, izvēle ir starp to, ko Eiropa aizstāv, un otru piedāvājumu, kura mērķis ir sagraut Eiropu,” uzsvēra EK pārstāvis. “Tāpēc tā ir vienkārša izvēle, un mūsu prezidents tāpēc domāja, ka būtu vērts apsveikt kandidātu, kurš aizstāv proeiropeisko izvēli.”

Tas rosināja žurnālistus Shinam uzdot jautājumu, vai tagad Junkers paudīs atbalstu kādai proeiropeiskai partijai pirms 8.jūnijā gaidāmajām Lielbritānijas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām? “Nē, viņš to nedarīs,” paziņoja EK preses pārstāvis. “Tas neattiecas uz mums, tas neattiecas uz Briseli, tas neattiecas uz komisiju, tas neattiecas ne uz vienu, izņemot suverēno britu tautu.”

Komentāri (21)

fretka 25.04.2017. 14.33

Jā, Makronam neklājas viegli.

No vienas puses uzbrūk krievu hakeri (tā raksta New York Times), no otras – lien bučoties Junkers :)

+12
-3
Atbildēt

7

    Es > fretka 25.04.2017. 18.08

    fretka raksta,

    ka par uzbrukumu serveriem ziņo New York Times… No fretka rakstītā izriet, ka pats Makrona kungs to nemaz nezina… Tā te tiek virzītas kremlinu idejas par to, ka viss ir meli…

    Sputņiks – fretka…

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > fretka 25.04.2017. 18.40

    Atķiriba no ASV Francija ir prezidentala republika, ta ka jus diemžel ļoti kļudaties.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > fretka 25.04.2017. 19.58

    teikt, ka Francijā visi ir krievu draugi ir tikpat infantīli, kā apgalvot, ka visi latvieši dedzina kūlu…

    Bet vai Junkera atbalsts var būt toksisks, šaubos. Junkera loma Francijas iekšpolitikā ir tik niecīga un viņa atbalsts Makronam tik pašsaprotams, ka vēlēšanu gaitu neietekmēs.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Es > fretka 25.04.2017. 19.11

    andris_rivaner

    :))))) Ielūkojieties Wiki https://lv.wikipedia.org/wiki/Republika Abas ir prezidentālas.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > fretka 25.04.2017. 18.37

    Labakais komentars sodien, ceru ka Junkers nesabojas Makrona izredzes.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Austras koks > fretka 25.04.2017. 16.08

    Sāk izskatīties dikti līdzīgi usa vēlēšanām – krievu hakeri, dedzīgs progresistu atbalsts utt. Ka tik gala rezultāts ar nesanāk līdzīgs kā usa vēlēšanās :))

    Bet par to Lepēnas krievdraudzību:

    1) pirmkārt, Francijā visi ir krievu draugi. Makrons ne ar ko nav labāks. Finansējumu tik, iespējams, nesaņem no ru;

    2) Lepēna faktiski nodrošinās Eiropā lielāku antikrieviskumu kā citi franču prezidenti, jo viņas priekšlikumi par jebkādu pretimnākšanu krieviem tiks noraidīti saknē (neviens tak negribēs būt vienā frontes pusē ar viņu, bet tieši pretēji). Bet ja priekšlikums nāks no kāda cita FRA prezidenta, tad to var labprāt atbalstīt;

    3) turklāt, prokrievisms nav galvenais virziens, kas viņu interesē. Tas ir tikai tādēļ, ka finansējums jāpiesaista. Bet progresisti jau paši ir iegrūduši gandrīz visus citu uzskatu paudējus krievu nagos, jo biznesi un citi sponsori ir tā nostādīti un nobiedēti, ka jebkuram ir bail dot naudu kaut kā cita izņemot meinstrīma atbalstīšanai. Un kur tad lai to naudu sameklē citu uzskatu paudēji? Kārtējais gadījums, kad progresisti neomarksisti, kas sevi dēvē par liberāļiem, ir izdarījuši faktiski kārtējo pakalpojumu Krievijai;

    4) Lepēna strauji neko viena neizdarīs, tāpat kā strauji Tramps neko nevar izdarīt – arī Francijā ir parlaments, Augstākā tiesa, lobisti utt. Ja nu ierosinās referendumu par frexitu – patiesībā labi, varbūt tad beidzot visi junkeri, tuski un līdzīgie beidzot nopietni noraustīsies un sāks kaut ko reāli darīt ES kā nacionālu valstu savienības labā, nevis dzīs cauri ES federalizāciju, visiem atvērtas Eiropas idejas un neomarksisma idejas. Jo brexits, izskatās, nepalīdzēja.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    ozolnieki > fretka 25.04.2017. 23.17

    Franči , Itāļi mīl krievus un putinu . Saruna ar vienu rus disidentu . Bijis uz kādu tur semināru Romā , tad kuluāru sarunās daudzi izteica simpātijas rus politikai un viņu fīrerim .

    +2
    0
    Atbildēt

    0

ozolnieki 25.04.2017. 23.49

Vai Aldis ir manīts ? Tādi notikumi Francijā un informācijas mums nav

+2
0
Atbildēt

1

    basta > ozolnieki 26.04.2017. 01.23

    Obamisti – putinoīdi noēda Aldi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

nomale 25.04.2017. 13.53

Varens lāča pakalpojums:( Droši vien Junkers sevi iedomājies par varen populāru esam. Vecums.

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu