Portālā "manabalss.lv" vāc parakstus pašvaldību vadītāju amata termiņa ierobežošanai • IR.lv

Portālā “manabalss.lv” vāc parakstus pašvaldību vadītāju amata termiņa ierobežošanai

15
NULL

Pašvaldības vadītāja amata termiņu aicina ierobežot līdz 8 gadiem

Portālā “manabalss.lv” šodien sākta studentu grupas organizēta parakstu vākšana iniciatīvai par pašvaldību priekšsēdētāju pilnvaru termiņa ierobežošanu, vēsta aģentūra LETA. Iniciatīvas iesniedzēji aicina mainīt likumu “Par pašvaldībām”, paredzot astoņu gadu limitu, kuru laikā pašvaldības deputāts var ieņemt konkrētas pašvaldības priekšsēdētāja amatu.

Iniciatīvu iesnieguši Līna Putene, Ričards Vuškāns un Jēkabs Ščipčinskis. Pašlaik likums limitu neparedz, un tas ļauj turpināties pašvaldības priekšsēdētāja darbībai dažviet jau vairākas desmitgades.

Studenti argumentē, ka patlaban 44% republikas nozīmes pilsētu priekšsēdētāju atrodas amatā ilgāk par 15 gadiem, un pēdējās pašvaldību vēlēšanās mainījās vien 33% pašvaldību vadītāji. 2013.gada pašvaldību vēlēšanās devās balsot vien 45% vēlētāju, un politiskā aktivitāte pašvaldību līmenī turpina samazināties.

Ar likuma maiņu studenti cer samazināt un novērst korupcijas riskus, kas ir saistīti ar ilgstošu atrašanos amatā un no tā izrietošo varas monopolu. Viņi cer palielināt politisko konkurenci pašvaldību līmeņa politikā un paātrināt paaudžu maiņu politiķu vidū. Noteikts amata termiņš pašvaldību priekšsēdētājiem pastāv daudzviet pasaulē – ASV, Portugālē, Itālijā, Brazīlijā, Filipīnās, Taivānā.

Sabiedriskās politikas centra “Providus” eksperte Iveta Kažoka paredz, ka ideja par amata termiņa ierobežošanu pašvaldību vadītājiem izsauks karstas diskusijas un polarizētus viedokļus. Viņa uzteic iniciatīvas mērķi palielināt politisko konkurenci pašvaldībās gan starp partijām, gan katrā politiskajā spēkā iekšēji. Amata termiņa ierobežojums pašvaldību vadītājiem var būt viens no līdzekļiem, kas palīdzētu varai atjaunoties tajās pašvaldībās, kur priekšsēdētāja amats desmitgadēm ir bijis tikai viena cilvēka rokās, norāda Kažoka.

Iniciatīvas autori šo tēmu sāka pētīt, intervējot ekspertus un dažādus avotus. Studenti secinājuši, ka šī ir nopietna problēma Latvijas pašvaldībās.

Komentāri (15)

Lamata 15.04.2017. 13.00

Ja šie paraksti nonāks līdz Saeimai, paies gadi, kamēr izdiskutēs par tēmu. Tā kā valsts politiku nosaka valdošā partija ZZS, ierosinājums lemts neveiksmei. Pat ar tiesas nolēmumu no amata atstādinātais Lembergs faktiski turpina vadīt Ventspils pašvaldību un arī sev paklausīgo frakciju Saeimā. Šajā jautājumā ZZS , kā parasti ,bloķēsies ar Saskaņu . Tām blēņām par nesadarbošanos ar Saskaņu RD vēlēšanās, lai tic ticīgie. Pat NA RD veiksmīgi sadarbojas ar Saskaņu un GKR, tajā pašā laikā skandinot patriotiskus saukļus savam vēlētājam. Neaizmirstiet arī LRA divkosīgo politiku pašvaldību jautājumā.

+8
-2
Atbildēt

1

    Ēriks > Lamata 15.04.2017. 18.53

    Šajā dziļi atmaskojošā komentārā kā pozitīvais paraugs nemaz nav minēts mūsu gaišais tēls Vienotība.Kā tā,esam jau norakstījuši mūsu augstākās un dižākās morāles perēkli,kurš atbalstījis daudzus jo daudzus manabalss.lv savāktos parakstus?

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

Kamielis 14.04.2017. 17.05

Ha! Kas gan iedrošināsies pacelt rokas pret nemirstīgajiem Kaščejiem?

+7
-2
Atbildēt

0

vvilums 14.04.2017. 21.01

Lai cik ilgi sēž kaulu kambari, prātīgāk ir attīstīt anlizēt spējīgus neatkarīgus masu medijus, kas pa lielam arī noteiks cik ilgi kuram kur sēdēt. Savādāk ik pēc 8g. var nākt tik kārtējais,kādam pārdevies noderīgs idiots, ko iebalsos sazombēti vēlētāji. Uzskatīt, ka totāla zombēšana notiek tik “aprobežotajā” Krievijā vai Baltkrievijà ir tuvredzīgi un nepatiesi.

+8
-4
Atbildēt

4

    vitalisvita > vvilums 15.04.2017. 11.26

    un tie “sazombētie” ielika mīnusus arī Ērikam, kurš faktiski pateica tieši to pašu ko vvilums…

    Ērikam es nepiekrītu tikai par to “savu cilvēku dabūšanu iekšā”, jo priekš tam jau notiek pilnīgi visi netiešās demokrātijas procesi.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    vvilums > vvilums 15.04.2017. 14.05

    Fretka.Visu cieņu Ir, taču pa lielam mūsu gadījumā daudz maz neatkarīgus masu medijus var tiražēt ,diemžēl,tikai valsts vai pašvaldība, ja vēlas. BBC vai DW ir augsts mērķis, taču sasniedzams. LTV un LVR ir pagaidām uz pareizā ceļa, ja nenoies greizi. Pašvaldībās gan vēl pa lielam bardaks un zombēšana. Augstākās tiesas spriedumu par MM tie izliekas ne redzam ne dzirdam.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    vvilums > vvilums 15.04.2017. 14.12

    Ja runā par privātajiem, tad līdz šim MTG bija labā līmenī, taču vai tā būs pēc pārdošanas? Nelabu piemēru mums diezgan, savulaik pārdotā Diena utt., šajā segmentā ļoti daudz nosaka “parašas nauda” , atliek vien apskatīties uz krievu valodā izdotajiem, un mati ceļas stāvus.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > vvilums 15.04.2017. 08.29

    Sazombētie apvainojās un salika lietotājam “vvilums” mīnusus :)))

    Lai gan apzīmējumā “neatkarīgi masu mediji” arī ir nepārvarama iekšēja pretruna…

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu