Pēdējos astoņos gados samazinājies pašvaldību uzņēmumu skaits • IR.lv

Pēdējos astoņos gados samazinājies pašvaldību uzņēmumu skaits

23
Rīgas pašvaldības uzņēmums "Rīgas satiksme". Foto: Edijs Pālens, LETA.

Visvairāk pašvaldībām piederošo uzņēmumu ir Latvijas lielajās pilsētās. Rīgā ir 18 uzņēmumi, Daugavpilī — 14, Liepājā — 14, Ventspilī — 11.

Pēdējos astoņos gados ir samazinājies pašvaldību uzņēmumu skaits, aģentūrai LETA pavēstīja “Lursoft” komunikāciju vadītāja Indra Urtāne.

Pēdējo astoņu gadu laikā to uzņēmumu skaits, kuros pašvaldības ieguldījums ir vismaz 51%, samazinājies par 27,27%. Pašvaldībām piederošo uzņēmumu skaits kopš 2009. gada samazinājies 45 pašvaldībās. Līderos izvirzījusies Rīga, kur 2009. gadā ar vismaz 51% dalību bija reģistrēti 57 uzņēmumi, taču 2016. gada izskaņā — vairs tikai 18.

Pašvaldībām piederošo uzņēmumu skaita samazinājums skaidrojams gan ar uzņēmumu apvienošanos, gan ar likvidāciju. “Lursoft” dati liecina, ka laika periodā no 2009. gada likvidēti 96 uzņēmumi, kuros pašvaldībām piederējis vismaz 51% kapitāldaļu, bet reorganizēti — 74 uzņēmumi.

Tajā pašā laikā 11 pašvaldības izvēlējušās pretēju soli — dibinājušas jaunas kapitālsabiedrības. Pēdējo astoņu gadu laikā Līgatnes un Babītes novados pašvaldībām piederošo kapitālsabiedrību skaits audzis par diviem uzņēmumiem, savukārt Alojas, Dundagas, Engures, Ikšķiles, Līvānu, Ogres, Olaines, Salacgrīvas un Tukuma novados par vienu pašvaldības uzņēmumu katrā novadā.

Visvairāk pašvaldībām piederošo uzņēmumu ir Latvijas lielajās pilsētās. Rīgā ir 18 uzņēmumi, Daugavpilī — 14, Liepājā — 14, Ventspilī — 11.

Savukārt astoņpadsmit pašvaldībām nepieder neviens uzņēmums. Šādu uzņēmumu nav Alsungas, Amatas, Baltinavas, Beverīnas, Carnikavas, Ciblas, Jaunjelgavas, Krustpils, Neretas, Nīcas, Priekuļu, Raunas, Riebiņu, Rugāju, Rundāles, Strenču, Sējas un Vārkavas novados.

Kopumā Latvijā ir 326 uzņēmumi, kuros vismaz 51% kapitāldaļu pieder pašvaldībām.

Komentāri (23)

zanE. 29.03.2017. 08.22

…nu, re’ – šorīt Kučinskis LNT stāsta, ka pie NĪN bardaka Rīgā vainīgs VARAM (Gerhards), jo pašvaldības NĪN likmju piemērošanu savā teritorijā – iesniedz VARAM, kas skrupulozi izvērtējot un šādu likmju piemērošanu atļaujot…

…te, nu, bij’!…

0
0
Atbildēt

2

    jurisml_inbox_lv > zanE. 29.03.2017. 08.29

    Gerhards mīlīt ir no plānā galdiņa urbēju partijas , kuriem sava mugurkaula nav.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Ēriks > zanE. 29.03.2017. 14.05

    . Latvijā gadā no nekustamā īpašuma iekasē apmēram 250 miljonus eiro, Lietuvā – 100 miljonus, bet Igaunijā – 70 miljonus. M. Vanags stāstīja, ka šīs būtiskās atšķirības nodokļa ieņēmumos veidojas atšķirīgās NĪN aprēķināšanas kārtības dēļ, proti, Igaunijā ar nodokli netiek apliktas ēkas un zeme, kas ir mazāka par 2 ha laukos un 1500 m2 pilsētā. Savukārt Lietuvā NĪN jāmaksā tikai par īpašumiem, kuru kadastrālā vērtība pārsniedz 220 000 eiro. Tiesa, arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VLTB/LNNK) ir rosinājis Latvijā neaplikt īpašumu ar kadastrālo vērtību līdz 100 000 eiro, taču par šo ideju spriests netiek. Tā vietā Vienotība rosina NĪN iesaldēt 2013. gada līmenī, bet Tieslietu ministrija – ierobežot pieaugumu 10% apmērā. Šo ideju atbalsta arī Finanšu ministrija. «NĪN maksājumu apmērs iedzīvotājiem ir jāiesaldē līdz brīdim, kamēr tiek izstrādāta un ieviesta jauna, līdzsvarota un samērīga NĪN aprēķina metodika, nepieļaujot turpmāku NĪN pieaugumu. http://nra.lv/latvija/205272-nin-neatcels-labakaja-gadijuma-iesaldes.htm

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu