Lielbritānija nākamnedēļ oficiāli sāks "Brexit" sarunas • IR.lv

Lielbritānija nākamnedēļ oficiāli sāks “Brexit” sarunas

25
Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja. Foto: Geoff Caddick, EPA/LETA.

Lielbritānija 29. martā iedarbinās Lisabonas līguma 50. pantu.

Lielbritānija 29. martā iedarbinās Lisabonas līguma 50. pantu un oficiāli sāks sarunas izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), pirmdien paziņojušas amatpersonas.

ES paziņojusi, ka ir pilnībā gatava “Brexit” sarunām.

Lielbritānijas sūtnis Briselē Tims Berovs šorīt informēja Eiropadomes prezidenta Donalda Tuska biroju par Lielbritānijas nolūku 29. martā iedarbināt Lisabonas līguma 50. pantu, paziņoja “Brexit” ministrija.

“Brexit” lietu ministrs Deivids Deiviss paziņojumā norādīja, ka briti referendumā pagājušā gada 23. jūnijā ir pieņēmuši vēsturisku lēmumu pamest ES. “Nākamo trešdien valdība spers soļus šī lēmuma izpildīšanai un oficiāli sāks procesu,” viņš piebilda.

Referendumā 52% britu nobalsoja par izstāšanos no ES, kļūstot par pirmo valsti, kas pieņem šādu lēmumu.

“Šai pusē viss ir gatavs,” reaģējot uz Londonas paziņojumu, pavēstīja Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera preses pārstāvis. “Jā, mēs tikām informēti iepriekš. Mēs esam gatavi sākt sarunas. Mēs gaidām vēstuli. Tagad mēs zinām, ka tā pienāks 29. martā,” viņš piebilda.

Tusks tviterī paziņoja, ka 48 stundu laikā pēc tam, kad Lielbritānija būs iedarbinājusi Lisabonas līguma 50. pantu, viņš nāks klajā ar ierosinājumu “Brexit” vadlīnijām pārējām 27 bloka valstīm.

Tomēr avoti ES atklāja, ka pašas sarunas vēl nesāksies sešas līdz astoņas nedēļas. Pārējo ES valstu līderiem vispirms vēl jāsapulcējas uz samitu, lai apstiprinātu vadlīnijas. Amatpersonas pieļauj, ka tas varētu notikt maija sākumā. Tikai pēc tam EK oficiāli rekomendēs atklāt “Brexit” sarunas, norādīja Junkera preses pārstāvis.

Vadlīnijas apstiprinās visas bloka valstis, izņemot Lielbritāniju, sniedzot EK “Brexit” sarunvedējam Mišelam Barnjē mandātu patiešām sākt sarunas.

Komentāri (25)

Ivars Ðmelds 21.03.2017. 10.48

Patiesība jau britu tauta nav izlēmusi par šo pašnāvību. 2% pārsvars nākamajā referendumā var būt otrāds. Tik svarīgs lēmums būtu jāpieņem ar vismaz 10% pārsvaru.

Ja process aizies līdz galam UK zaudēs Skotiju un Īriju. Un tā viņai vajadzēs…

+2
0
Atbildēt

0

Es 20.03.2017. 17.58

Un sāksies lielais tirgus… Vai EUR darbosies caur London City vai ies prom. Vai AK joprojām varēs ražot preces ES iekšejam tirgum vai vairs nē. Kurš maksās pensijas un pabalstus britu eirokrātiem (tie 60 miljardi)?

Ko gan ļoti gribētos, lai mūsu valsts diplomāti un valdība pamanās izlavierēt un nesabojāt attiecības ar angļiem un arī ar ES lielajiem spēlētājiem nē. Viegli nebūs….

+3
-1
Atbildēt

0

Valdis Eiserts 20.03.2017. 18.59

Galvenais, lai specvienības ieņem televīzijas centru. Tad neviens neuzzinās, no kurienes līķi. Tirgu sakārtot atbrauks speciālisti no Vladikaukāza.

0
-3
Atbildēt

2

    Valdis Eiserts > Valdis Eiserts 20.03.2017. 19.32

    Esmu dzimis un audzis PSRS. Citur notiek savādāk? Vai tad tas nav tas, par ko brīdina biedris Lavrovs – POST.WEST?

    Varbūt lai Briti paši?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Es > Valdis Eiserts 20.03.2017. 19.14

    Cilvēk! Jums viss kārtībā? Pēc sēnēm multenes skatāties?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu