Oligarhiem piederošs uzņēmums prasa no valsts 5,8 miljonus eiro • IR.lv

Oligarhiem piederošs uzņēmums prasa no valsts 5,8 miljonus eiro

19
Foto: Picture Agency.
Indra Sprance

Lieta apspriesta slēgtā valdības sēdē, Privatizācijas aģentūra apsver mierizlīgumu.

Saistībā ar pārtrauktu zemes darījumu Andrejsalas teritorijā pret valsti vērsta prasība tiesā, ko uztur oligarhiem piederošs uzņēmums, pieprasot no Privatizācijas aģentūras piedzīt 5,8 miljonus eiro, ceturtdien vēsta žurnāls “Ir”.

Prasība saistīta ar 9,3 hektāriem zemes Andrejsalā blakus treknajos gados iecerētajam, bet tā arī neuzbūvētajam Laikmetīgās mākslas muzejam. Privatizācijas aģentūra 2008. gadā šo zemi uz nomaksu pārdeva uzņēmumam “Termināls Andrejsala”. Darījuma summa bija 10,5 miljoni eiro (60% naudā un 40% sertifikātos), nomaksas termiņš — desmit gadi.

Taču termiņa vidū uzņēmuma pārskaitījumi par zemi apsīka un 2014. gadā tas pieteica maksātnespēju. Šāds solis ļāva atteikties no pirkuma līguma un uzreiz pēc tam vērsties tiesā pret valsti, lai pieprasītu atmaksāt visu par zemi līdz šim iemaksāto summu — 5,8 miljonus eiro.

Maksātnespējīgais uzņēmums “Termināls Andrejsala” pērnā gada oktobrī likvidēts, taču tā prasību tiesā pret Privatizācijas aģentūru uztur tiem pašiem īpašniekiem piederošais “Elevators Andrejsala”. Šis uzņēmums caur virkni citu firmu galu galā pieder Andra Šķēles un Aināra Šlesera ģimenēm, un ar Aivaru Lembergu saistītām personām.

Andrejsalas zemes jautājums 17. janvārī izskatīts slēgtā valdības sēdē. Ministri uzklausījuši Privatizācijas aģentūras vadītāja Vladimira Loginova ziņojumu par situāciju, taču valdība nekādus lēmumus nav pieņēmusi, atstājot jautājumu aģentūras ziņā.

Žurnāla “Ir” rīcībā esoša informācija liecina, ka Privatizācijas aģentūra apsver mierizlīgumu šajā lietā. Tā būtība — “Elevators Andrejsala” atsauc pret valsti vērsto prasību, savukārt Privatizācijas aģentūra par prasījuma summu samazina uzņēmējiem maksu par kādu citu zemes gabalu, ko “Elevators Andrejsala” iegādājies no valsts un turpina norēķināšanos.

Privatizācijas aģentūra nekomentē darījuma detaļas, tāpēc nav skaidri vairāki būtiski jautājumi. Vai sākotnēji nolīgtā cena atbilda tirgus situācijai? Kāda ir zemes gabala reālā vērtība šobrīd — vai tā pārsniedz vai nesasniedz apmaksāto pirkuma summu? Un kādi ir līguma nosacījumi, ko puses savā labā var izmantot tiesā.

Andrejsalas zemesgabala kadastrālā vērtība ir būtiski sarukusi — no 4,5 miljoniem eiro darījuma noslēgšanas laikā 2008. gadā līdz 1,5 miljoniem eiro šā gada janvārī. Lai gan kadastrālā vērtība neatspoguļo īpašuma tirgus cenu, tās izmaiņas vedina domāt, ka trekno gadu izskaņā veiktā pirkuma summa šobrīd vairs neatbilst zemes vērtībai. Pārtraucot līgumu un atgūstot jau iztērēto naudu, oligarhu uzņēmums būtu ieguvējs, bet valsts — zaudētāja.

Žurnāls norāda uz vairākiem zīmīgiem apstākļiem šajā maksātnespējas lietā. Neilgi pirms procesa sākuma “Termināls Andrejsala” valdē iecelts Normunds Nebojs. Šis vārds jau iepriekš “uzpeldējis” saistībā ar citu strīdu, aiz kura vīdēja oligarhu intereses — nacionālās aviokompānijas “airBaltic” žņaugšana tiesās ar dažādām prasībām, spiežot valsti uz mierizlīgumu vairāku miljonu vērtībā.

Sākotnēji uzņēmumam pieteikta ārpustiesas tiesiskā aizsardzība, kas ļauj pašiem izraudzīties sev procesa administratoru, bet pēc pāris mēnešiem pieteikta maksātnespēja un darbu turpināja tas pats, nevis nejaušā izlases kārtībā nozīmēts administrators.

Turklāt tiesiskās aizsardzības plāns netika saskaņots ar Privatizācijas aģentūru, kas bija uzņēmuma kreditors – saskaņā ar zemes pirkuma līgumu “Termināls Andrejsala” bija jāmaksā 6% gadā par valstij vēl nepārskaitīto summas daļu, taču uzņēmums bija palicis parādā jau 0,87 miljonus eiro.

Uzņēmuma izvēlētā administratore ir tolaik Rīgā, Antonijas ielā 5, praktizējošā Zinta Zālīte — Rukmane. Viņa ir viena no administratoriem, kam 2015. gadā pievērsās Valsts kontrole, ziņojot par iespējamiem pārkāpumiem maksātnespējas administratoru darbā, kas praktizē kopējās adresēs, bet maksātnespējas procesos pārstāv dažādas puses.

Uzņēmuma administratore kā speciālistus piesaistīja advokātus no Alda Saulieša un Raivo Sjademes biroja. Arī šiem kungiem savulaik bijušas būtiskas lomas tajā pašā “airBaltic” tiesvedību sāgā, kurā bija iesaistīts uzņēmuma valdes loceklis Nebojs.

Maksātnespējas administratore pret valsti izvirzīto prasību nekomentēja, aicinot visus jautājumus uzdot Privatizācijas aģentūrai. Savukārt aģentūra uzsver, ka strīds nav atrisināts un tiesvedības laikā tā nedrīkst izpaust nekādas ziņas par lietas materiāliem vai dalībnieku stratēģiju. Arī Šķēle un Šlesers nesniedza atbildes šajā jautājumā.

Žurnāls “Ir” norāda, ka valdības klusēšana un Privatizācijas aģentūras slepenība šajā lietā neļauj novērtēt, vai un cik izdevīgs valstij būs šī strīda atrsinājums.

Vairāk par to lasiet žurnālā “Ir”: http://www.irlv.lv/2017/2/8/5-miljoni-oligarhiem

Komentāri (19)

klusais 09.02.2017. 09.56

Pēc raksta izlasīšanas man ir divi jautajumi :

1. Ja daļa maksājumu bija noteikta sertifikātos , tad atprasa tikai naudu vai naudu un sertifikātus atbilstoši samaksai

2. Kapēc vispār jautājums par naudas atmaksu . Zemes pirkšana bija uzņēmēja risks – tātad , ja nesamaksāja pilnu summu , tad darījums jānoraksta zaudējumos vai arī otra versija – jaizperk pilnībā samaksājot pilnu maksu.

Šitai lietai vajadzētu pasekot , jo te izskatās , ka tiek glābta mūsu dārgo AAA nauda.

+20
0
Atbildēt

6

    robotron > klusais 09.02.2017. 15.13

    klusais

    Šitai lietai vajadzētu pasekot , jo te izskatās….

    Vai domā šie divi “kungi” runāja tikai par saviem draudziņiem: Borjku Moisejevu un Josjku Kabzdonu?

    http://www.kasjauns.lv/lv/bildes/Latvija/00.2011/01.08.2011/finala_noesleguma_pasakums.jpg

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    robotron > klusais 09.02.2017. 15.26

    klusais

    Un atkal ausīs skan vārds “maksatnespēja”.

    Un atkal atmiņā Vienotības “cash machine’s”: Haralds Velmers un Ervīns Ābele un Vienotības atturēšanās balsojumā, kur bija TM ierosinājums beidzot sakārtot MNA.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > klusais 09.02.2017. 15.01

    Nu bet sakārtoja jau arī – tā kā es teicu – Latvijas valsts kā oligarhu biznesa projekts. Atbalsta – visas partijas, saeima, galma dzejnieki un rakstnieki un statiska kompāniu īpašnieki , kuri ik pa laikam publicē informāciju -apmēram 80 – 90 % Latvijas iedzivotāji ir laimīgi

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > klusais 09.02.2017. 12.26

    Kad rakstu izlasīju, biju, teikšu vienkārši, uz pakaļas. Starp diviem uzņēmumiem kkas tāds būtu neiespējams.

    Izskatās ka PA tiek saglabāta lai valdība varētu tēlot, ka viņiem ar to visu nav nekāda sakara…

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > klusais 09.02.2017. 13.04

    Kad maksātnespējas likumu pieņēma, bīdītāji apgalvoja, ka tas ir obligāti nepieciešams biznesa vides sakārtošanai.

    Jau Kolonnas gadījums parādīja, ka tā ir ideāls veids kā apčakarēt kreditorus, tajā skaitā Valsti.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 09.02.2017. 12.45

    andrejs – es izlasot ar nespēju saprast no kuras pasaules ( acīmredzot kādas paralēlas ) var uzģenerēt šādu shēmu . Un atkal ausīs skan vārds “maksatnespēja”. Domāju vai šis nav tas brīdis , kad japūš visas iespējamās taures un process jāpadara maksimāli caurspīdīgs . Kaut kādu loģiku šajā situācijā ir grūti atrast , ja nu vienīgi glābt neveiksmīgi investētu privātu naudu uz valsts rēķina. Pieļauju , ka te ir vistiešākais darbs prokuratūrai .

    +13
    0
    Atbildēt

    0

Rihards 09.02.2017. 11.42

Stāsts ir pavisam vienkāršs : trekno gadu eiforijā AAA nopirka Andrejsalu.Ieceres bija grandiozas-to apbūvēt (var atrast jau gatavo plānu).Jau vīdēja gaisā Krievu salas projekts,kurš ļautu (protams,par valsts naudu)aizvakt staciju Rīga-Krasta (ar Loginova palīdzību Kundziņsalā top jauna stacija).

Bet Krievu salas projekts aizkavējās,exporta (ogļu) plūsmas mainījās,tādēļ Rīga-Krasta aizvākt nav iespējams (RCT pārcelšana uz Krievu salu ir ļoti darga).

Andrejsalas ieguldījumi izrādījās neveiksmīgi….

Un kādēļ gan nesavākt kādu naudiņu no valsts ?

+12
0
Atbildēt

1

    andrejs > Rihards 09.02.2017. 13.00

    Pareizi saki, plāns ir redzēts.

    Valstij tikai vajadzēja visu traucējošo nojaukt un sakārtot teritoriju – tāpat kā gadījumā ar Pasta galveno ēku… :)))

    +7
    0
    Atbildēt

    0

Rihards 09.02.2017. 13.05

Tādēļ tur vēl ilgi būs noplucis “bomzatņiks”,putekļaina čuguna un šķembu pārkraušana…Miskaste pilsētas centrā !

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu