Laikraksts: Krievija prasa pasaules lielvarām maksāt par Sīrijas atjaunošanu • IR.lv

Laikraksts: Krievija prasa pasaules lielvarām maksāt par Sīrijas atjaunošanu

20
Alepo pilsēta Sīrijā. Foto: GEORGE OURFALIAN, AFP

Eiropas un Persijas līča valstis ir gatavas palīdzēt tikai tādā gadījumā, ja Maskava panāks miera līgumu.

Krievija prasa pasaules lielvarām piešķirt desmitiem miljardus dolāru Sīrijas atjaunošanai, laikraksta”Financial Times” (FT) vēstīto atstāsta LETA. Taču Eiropas un Persijas līča valstis, kuras saniknojusi Krievijas militārā iejaukšanās, kas palīdzējusi noturēties prezidenta Bašara al Asada režīmam un nodarījusi ievērojamus postījumus valstī, ir gatavas palīdzēt tikai tādā gadījumā, ja Maskava panāks miera līgumu, kas noteiks nosacījumus politiskās pārejas procesam, pavēstījuši Rietumu diplomāti. 

Krievijas ārlietu ministra vietnieks Tuvo Austrumu jautājumos Mihails Bogdanovs pagājušajā nedēļā Maskavā sarunās ar Eiropas Savienības (ES) vēstniekiem pavēstījis, ka Sīrijas atjaunošana ļoti drīz būs dienaskārtības augšgalā. Bogdanovs pavēstījis, ka būs vajadzīgi “desmitiem miljardi dolāru”, taču brīdinājis, lai “neko” negaida no Maskavas. 

“Krievija nevēlas mantot pilnīgi sagrautu Sīriju – tā ir problēma, kas viņiem pieliptu līdzīgi kā Irāka amerikāņiem,” sacījis viens Tuvo Austrumu diplomāts. Taču Krievijas iniciatīva saskarsies ar pretestību, it īpaši tāpēc, ka Krievijas aviācijas uzlidojumos sagrautas tādas pilsētas kā Alepo. Konfliktā visā valstī daudzi pilsētu rajoni pārvērtušies par gruvešu kalniem un likuši miljoniem cilvēku pamest savas mājas. 

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 310 000 cilvēku. Decembra beigās ar Turcijas un Krievijas atbalstu Sīrijas valdības un nemiernieku starpā tika panākta vienošanās par ugunspārtraukšanu, kas gan neattiecas uz ANO teroristu organizāciju sarakstā iekļautajiem grupējumiem.

Komentāri (20)

Es 24.02.2017. 10.42

Cik krieviski! Vispirms viņi kaut kur pie–irš, bet pēc tam citiem ir jāsatīra. Jā! krievu plašā dvēsele…

Un ,tak, maitas ir labi izkalkulējuši, ka vismaz eiropieši mēģinās kaut ko sakopt pēc tiem riebekļiem, lai vismaz izbeigtos bēgļu plūsmas un lai varētu sūtīt (teorētiski) atpakaļ tos, kuri jau kā bēgļi ir ES.

Un gan jau Asads berzē roķeles par fondiem, kurus tūdaļ varēs izlaupīt…

+4
0
Atbildēt

1

    robotron > Es 24.02.2017. 12.24

    Valdis

    Ja kremļa dienestā ir tādi izdzimteņi, kā Junkers, Dombrovskis un Tūsks, tad tas ne to vien var atļauties.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

valdemir 24.02.2017. 11.14

Pag, pag, vēl jau nav pabeigts graut.

0
0
Atbildēt

2

    valdemir > valdemir 24.02.2017. 13.00

    Ne jau par to. Kādreiz, miera laikos, kad tukšā pudele maksāja 12 un 20 kap., aliņš parkā uz soliņa vēl nebija atkorķēts, bet tantuks ar ķeseli jau stāvēja blakus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > valdemir 24.02.2017. 12.29

    Domā ka admirālis kuznecovs izturēs otru braucienu? Ja nu ogles aptrūkstās?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu