Saeima noraida priekšlikumu liegt pašvaldībām dibināt masu informācijas līdzekļus • IR.lv

Saeima noraida priekšlikumu liegt pašvaldībām dibināt masu informācijas līdzekļus

20
Foto: Martin Bureau, AFP/LETA.

Pret balsoja Zaļo un zemnieku savienības, “Saskaņas”, “No sirds Latvijai” un atsevišķi LRA deputāti. Balsojumā atturējās vairāki “Vienotības” deputāti.

Saeima šodien noraidīja priekšlikumu, kas paredz likumā noteikt, ka valsts un pašvaldību institūcijas nedibina un neizdod kā masu informācijas līdzekļus periodiskos izdevumus un interneta vietnes, ziņo aģentūra LETA.

Šo priekšlikumu atbalstīja nacionālās apvienības “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK, daļa “Vienotības” un atsevišķi Latvijas Reģionu apvienības (LRA) deputāti. Pret balsoja Zaļo un zemnieku savienības, “Saskaņas”, “No sirds Latvijai” un atsevišķi LRA deputāti. Balsojumā atturējās vairāki “Vienotības” deputāti.

Minētās izmaiņas aicināja veikt deputāti Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK), Lolita Čigāne (V), Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK) un Vilnis Ķirsis (V). Priekšlikums arī paredzēja noteikt, ka valsts un pašvaldības institūciju sabiedrības informēšanas pienākumu un kārtību nosaka citi normatīvie akti.

Parlamentārieši uzsvēra, ka priekšlikumu mērķis nav vēršanās pret valsts vai pašvaldību pienākumu īstenot sabiedrības informēšanas aktivitātes. Šī priekšlikuma mērķis bija sakārtot mediju vidi atbilstoši preses brīvības tiesiskajai izpratnei, valsts pārvaldes publisko tiesību sistēmā nodalot īstenotās sabiedrisko attiecību un informēšanas aktivitātes no mediju darbības atbilstoši.

Zaļo un zemnieku savienības pārstāvji iepriekš izteica iebildumus pret šo izmaiņu veikšanu pašlaik, norādot, ka izmaiņas jāveic citādāk. Arī opozīcijas pārstāvji iepriekš norādīja, ka, lai veiktu šādas izmaiņas, ir jābūt skaidri noteiktām pašvaldību tiesībām publicēt izdevumus, kas paredzēti informācijas sniegšanai par iedzīvotājiem būtiskiem jautājumiem.

 

Komentāri (20)

Es 02.02.2017. 17.01

Atkal jau pasta kastēs pirms vēlēšanām bāzīs visādas pašvaldību avīzes ar slavinājumu pie varas esošajiem. Acīmredzama varas resursa nelietīga izmantošana, lai ietekmētu vēlēšanu rezultātus. Bet, nu ko varam gribēt – ZZS…

+12
-1
Atbildēt

13

    Anonīms > Es 02.02.2017. 18.13

    Nepārliecinoši. Vai mums Latvijā nav citu politisko spēku, tikai divi?

    Tagad atliek tikai šo jautājumu atkārtot tik ilgi, klamēr fretka būs negribīgi nosaucis visus ievēlētos spēkus, izņemot vienu, kura piekritējs viņš tātad ir :D

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Es 03.02.2017. 04.33

    Tā arī pierakstīsim – fretka reklāmas izdevumus reģistrē selektīvi, tāpat kā Aldis informāciju. Tā kā fretka pats baidās nosaukt versiju, ka ļoti izklausās pēc SC fana, es šo versiju nosaukšu viņa vietā.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > Es 03.02.2017. 00.13

    …Seska kungs…lūdzu precizē – tas bija novada domes informatīvais laikraksts vai Vienotības partijas avīze, tāda pati, kā Nacionālās apvienības izdotais laikraksts manā pastkastītē…ja domes – ceru Tev nav grūti nosaukt arī pārējās partijas, kuras veido koalīciju Tavā novadā…lai pārliecinātos, ka Tavs teiktais atbilst patiesībai, precizē arī, kas tas par novadu, kurā pie varas ir tikai Vienotība, tāpēc pārējās partijas pat ar vārdu netiek pieminētas un izcelts tikai Vienotības darbs un nākotnes plāni…Tev tak nebūs grūti, ko?…

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Es 02.02.2017. 17.58

    Citu makulatūru fretka nepamanīja vai par makulatūru uzskata tikai tos materiālus, kuriem nepiekrīt?

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    vvilums > Es 03.02.2017. 19.44

    Valdis.Atkal jau pasta kastēs pirms vēlēšanām bāzīs visādas pašvaldību avīzes ar slavinājumu pie varas esošajiem.
    Bāž jau visus četrus gadus un vairāk. Tā ka mūsu vēlēšanas diži neatšķirsies no tām, kas notiek, piemēram, Baltkrievijā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    robotron > Es 02.02.2017. 23.15

    andrejs

    Bet tāpat jau balsu “pret” pietika…

    Vienotība balsis piekoriģēja atturoties, tāpat, kā tas bija ar TM ierosinājumu sakārtot MNA.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    andrejs > Es 02.02.2017. 21.19

    To Fretka

    Ja Vienotiiba būtu pie teikšanas vēl vairāk pašvaldībās, viņi balsotu pret aizliegumu reklamēties par nodokļu naudu vienbalsīgi. Bet tāpat jau balsu “pret” pietika…

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    fretka > Es 02.02.2017. 18.26

    Latvijas partijas zinu, bet mēs runājam par tām, kuras pēdējā laikā iemetušas makulatūru manā pasta kastē. Un tās ir divas – ZZS un Vienotība.

    Tālāk vari netincināt, es makulatūru nereģistrēju, labi, ka to pašu Grigules lapu atcerējos. Nu un, protams, šodienas Vienotības iemetienu :)

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Absints > Es 02.02.2017. 17.04

    Ja šo likumu pieņemtu, pasta kastē bāztu nevis avīzes, bet informatīvo materiālu.

    Tas ir tāpat kā līmēt uz pasta kastēm aicinājumu tajās nelikt reklāmas.

    Kā lika, tā liks..

    Tam, ko likt miskastē, nosaukums nav svarīgs…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Es > Es 02.02.2017. 18.35

    Partijas nav ieinteresētas, lai viņām liedz nodarboties ar smadzeņu skalošanu par pašvaldības iedzīvotāju nodokļos samaksāto. Līdz ar to, nekādu izredžu, ka bez nopietna sabiedrības spiediena šī cilvēku apreklamēšna jebkad beigsies!

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    fretka > Es 02.02.2017. 18.05

    Kaut kad pērnā gada pēdējos mēnešos laikam bija Grigules makulatūra, bet tai nebija sakara ar novada varasvīriem.

    Citas politiskās makulatūras pēdējā pusgada laikā, šķiet, nav bijis.

    Bet Vienotības makulatūra atnāca tieši šodien – laikam par godu balsojumam :)

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    Es > Es 02.02.2017. 17.44

    Tapēc ir jāaizliedz politiskā reklāma kā tāda. Visiem jāaizliedz – Saskaņai, vienotībai un zaļiem zemniekiem, VISIEM!

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    fretka > Es 02.02.2017. 17.36

    Valdis: Atkal jau pasta kastēs pirms vēlēšanām bāzīs visādas pašvaldību avīzes ar slavinājumu pie varas esošajiem

    ———-

    Tieši tā.

    Novadā, kurā dzīvoju, pie varas ir Vienotība.

    Šodien manā pasta kastē tika iebāzta Vienotību slavinoša avīze,

    Pirmajā lapā – novada domes priekšsēdētāja uzruna.

    Otrajā un trešajā lapā – atskats uz Vienotības labajiem darbiem novadā pēdējos četros gados.

    Ceturtajā lapā – Vienotības nākotnes plāni novadā.

    Tipiska Vienotības pirmsvēlēšanu makulatūra.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

Absints 02.02.2017. 17.02

24.janvāris 2017 13:42:

Man tomēr kau kā šķiet, ka tā ir cīņa ar sekām, ne cēloņiem. Manuprāt, jau pastāvošie likumi nosaka kārtību, kāda tērējama pašvaldību nauda. Un ja tā tiek tērēta neracionāli, ir jādarbojas šiem likumiem, nevis jaizgudro jauni. Formāli Latvijā pietiek represīvo orgānu, lai ieviestu kārtību. Ja pašvaldība tērē naudu medijiem, tad tai ir jāstrādā zem mediju ražošanas pašizmaksas, citādi jau šādi izdevumi nespēj pastāvēt (avīze par brīvu, redaktoriem algas neatkarīgi no mediju popularitātes, iespiešana un izplatīšana uz pašvaldību rēķina utt). Un te nu Valsts kontrolei, prokuratūrai VID, utt būtu darbs

Es gan nešaubos, ka Saeima pieņems jaunu likumu, šī Saeima uz saprātīgu rīcību nav spējīga. Tas būs kārtējais “pareizais” likums, kas dzīvē nedarbosies. Kaut vai tāpēc, ka kurš būs tas soģis, kas izsvērs, kur beidzas sabiedrības informēšana, un kur sākas mediju izdošana. Vajadzēs vēl vienu likumu utt.

Vaina te ir dziļāka- Latvijā nav valsts varas. Rīgas, Ventspils, Rēzeknes pašvaldības ir feodālas valstiņas ar saviem likumiem. Arī šitāds likums tām būs pie kājas. Varbūt Saeimai vajadzētu risināt šo problēmu, nevis atkal izmainīties sīknaudā?

+7
0
Atbildēt

0

nomale 02.02.2017. 20.34

Sevis slavināšana pašvaldību presē tā vēl ir pusbēda, ne tik redzamā puse ir neatkarīgo izdevumu iznīdēšana ar negodīgas konkurences palīdzību. Pašvaldību izdevumi faktiski ir valsts atbalstīts kartelis. Te Konkurences padomei būtu jāsaka savs biezais vārds!

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu