Zinātnieki aicina atzīt jaunu kontinentu • IR.lv

Zinātnieki aicina atzīt jaunu kontinentu

21
Foto: Caters News Agency

Pētnieki paziņojuši, ka Zēlandija ir atsevišķa ģeoloģiska vienība, kura atbilst visiem kontinenta kritērijiem.

Jaunzēlande atrodas virs iepriekš nezināma kontinenta, kas lielākoties atrodas zem ūdens Klusā okeāna dienvidos, piektdien paziņoja zinātnieki, aicinot šo kontinentu atzīt ar nosaukumu Zēlandija, ziņo LETA.

 Pētnieki paziņojuši, ka Zēlandija ir atsevišķa ģeoloģiska vienība, kura atbilst visiem kontinenta kritērijiem, kam ir pacēlums virs apkārtējās teritorijas, atšķirīga ģeoloģija, noteikta teritorija un garoza, kas ir daudz biezāka nekā okeāna dibenā atrodamā. Amerikas ģeoloģiskās sabiedrības žurnālā “GSA Today” publicētā pētījuma autori raksta, ka Zēlandijas teritorija ir pieci miljoni kvadrātkilometru, no kuriem 94% atrodas zem ūdens. 

Pētījuma autori skaidro, ka kontinentam ir tikai trīs lieli sauszemes masīvi – Jaunzēlandes Ziemeļsala un Dienvidsala dienvidos un Jaunkaledonija ziemeļos. Zinātnieki, kas lielākoties pārstāv Jaunzēlandes oficiālo pētniecības organizāciju “GNS Science”, norāda, ka Zēlandija savulaik ietilpa superkontinentā Gondvānā, bet atdalījās no tā pirms 100 miljoniem gadu. 

“Zēlandijas kā kontinenta klasificēšanas zinātniskā vērtība ir daudz lielāka nekā tikai vēl viens vārds sarakstā,” uzskata pētnieki. “Tas, ka kontinents, būdams tik dziļi iegremdēts ūdenī, tomēr ir nesadrumstalots, padara to [noderīgu] (..) kontinentālās garozas veidošanās un sadalīšanās pētīšanā,” skaidro zinātnieki. 

Vadošais pētnieks Niks Mortimers norāda, ka zinātnieki 20 gadus vākuši informāciju Zēlandijas atzīšanai par kontinentu. Šos centienus gan apgrūtināja fakts, ka lielākā tā daļa atrodas zem ūdens. Ja Zēlandija nebūtu iegremdēta ūdenī, “ikvienam būtu skaidrs, ka mums ir kalnu grēdas un liels, augsts kontinents”, viņš uzsvēra Jaunzēlandes telekanālam TVNZ. Lai arī neviena zinātniska organizācija oficiāli neatzīst kontinentus, Mortimers pauda cerību, ka “Zēlandija parādīsies pasaules kartēs”.

Komentāri (21)

traductrice 17.02.2017. 13.38

Nē, nu labi, ka zinātniekiem ir par ko strīdēties un lauzt šķēpus. Es savā privnciālismā domāju, ka kontinents ir “liela sauszeme” atšķirībā no salas, kas ir “mazāka sauszeme”. Bet nu izrādās, ka kontinents var būt arī okeāna dzīlēs.

Derētu atjaunot pasaules karti, kurā būtu redzamas visu kontinentu patiesās robežas, nevis tikai sauszemes robežas. Kas to lai zin, cik tālu stiepjas Eiropa? Varbūt šis paziņojums ir pirmais solis, lai viena otra valsts, kurai ar to zemīti tā pašvakāk, varētu pieteikt teritoriālās pretenzijas uz līdz šim neapzinātajām kontinentālajām daļām? Viena tāda, kurai nekad nav gana, mums mīt tepat kaimiņos.

+3
0
Atbildēt

1

    jurisml_inbox_lv > traductrice 17.02.2017. 13.59

    kaimiņš jau zem Arktikas ledaajiem savu karogu ieurbis , liekas ka jau to daļu okupeejis .

    0
    0
    Atbildēt

    0

cabulis 20.02.2017. 09.34

Zinot, ka kontinentiem ir pārstāvība OS un PČ, tad turpmāk NZ visur ir garantēta dalība.

0
0
Atbildēt

0

andrejs_gr 17.02.2017. 14.18

Domāju, ka arī Krieviju vajadzētu pārsaukt par kontinentu – Krievijas kontinents! Tas palīdzētu viņiem biegt mocīties par to, vai viņi vairāk ir Eiropa vai tomēr Āzija :).

0
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu