Junkers: Eiropa nedrīkst piekāpties ASV prasībām palielināt aizsardzības izdevumus • IR.lv

Junkers: Eiropa nedrīkst piekāpties ASV prasībām palielināt aizsardzības izdevumus

233
Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žans Klods Junkers. Foto: Ieva Lūka, LETA

“Man nepatīk, ka mūsu amerikāņu draugi sašaurina drošības jēdzienu līdz bruņotajiem spēkiem,” paziņoja Eiropas Komisijas prezidents.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers ceturtdien paziņoja, ka Eiropa nedrīkst piekāpties ASV prasībām palielināt aizsardzības izdevumus, ziņo LETA. 

“Tas ir bijis amerikāņu vēstījums daudzus, daudzus gadus. Es esmu kategoriski noskaņots pret mūsu piespiešanu to darīt,” Junkers uzsvēra Minhenes drošības konferences laikā. Junkers norādīja, ka Vācijai vairs nebūtu budžeta pārpalikuma, ja tā aizsardzībai tērētu 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP), nevis 1,22%, ko tā atvēl šobrīd. “Man nepatīk, ka mūsu amerikāņu draugi sašaurina drošības jēdzienu līdz bruņotajiem spēkiem,” paziņoja EK prezidents. 

Viņš uzsvēra, ka būtu saprātīgi skatīties uz “mūsdienu stabilitātes politiku”, ko veidotu vairāki elementi. “Ja paskatās uz to, ko Eiropa dara aizsardzības jomā, plus attīstības palīdzību, plus humāno palīdzību, salīdzinājums ar Savienotajām Valstīm izskatās diezgan atšķirīgs. Mūsdienu politika nedrīkst attiekties tikai uz aizsardzības izdevumu palielināšanu,” paziņoja bijušais Luksemburgas premjerministrs. “Eiropiešiem ir labāk jāintegrē aizsardzības izdevumi un jātērē nauda efektīvāk,” piebilda Junkers. 

ASV prezidents Donalds Tramps ir paudis šaubas par savu uzticību NATO, ja aliansē ietilpstošās Eiropas valstis nepalielinās aizsardzības izdevumus līdz NATO rekomendētajiem 2% no IKP. Šobrīd ASV aizsardzības izdevumi veido apmēram 70% no alianses kopīgajiem militārajiem tēriņiem. ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss trešdien brīdinājis NATO dalībvalstis, ka Vašingtona “ierobežos savas saistības” aliansē, ja tās nepalielinās savus aizsardzības izdevumus. 

Tikai piecas no NATO dalībvalstīm izpilda alianses ieteikumu aizsardzībai veltīt ne mazāk kā 2% no IKP – tās ir ASV, Grieķija, Igaunija, Lielbritānija un Polija. Latvija, tāpat kā Lietuva, apņēmusies šo līmeni sasniegt nākamgad.

Komentāri (233)

dzeris49 17.02.2017. 09.46

Junkers vairs nav ārstējams, slimīga ideoloģija pilnībā dominē virs veselā saprāta.

Gan jau Putins viņam piešķirs kādu medaļu un amatu “Gazpromā” par viņa pūlēm graut NATO.

+25
-10
Atbildēt

3

    kolpants > dzeris49 17.02.2017. 18.06

    Заявление Юнкера надо смотреть в контексте решения об создании/усилении армии ЕС.

    Если ЕС хочет играть самостоятельную и стратегически заметную роль в мире, то есть два неизбежных решения:

    1. федерализация.

    2. своя армия.

    И сами США стимулируют такой подход-не смотря и так на вес НАТО, США вкладывают огромные деньги в свою армию, которая и основная часть НАТО и в то же время отдельная единица.

    То есть для политической и экономической мощи нужна и военная сила. И Китай это понимает, и Бразилия и Россия.

    США как основной решающий партнер может быть как слон в посудной лавке в конфликтах на границах ЕС, так как ничем не рискует. А ЕС потом получает беженцев себе под боком и криминогенные образования вроде Косово.

    А вдруг Трамп все-таки решит дружить с Путиным? Так и НАТО уже будет другим в своих решениях. А так будет европейская армия, служащая интересам именно ЕС.

    Свои интересы есть свои интересы. Посмотрим на три балтийские сестры-едины только в том, что надо уходить от энергетической независимости от России. Но как только зашла речь, а где именно строить терминал сжиженного газа, что началось?

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    aivarsk > dzeris49 17.02.2017. 12.16

    Malacis, džeri! Tieši manas domas! Taču junkers nav vienīgais, tādu ir vesels bars un ne tikai birokrātijā,bet politikā, nvo, presē, utt. Un to slimību sauc kultūrmarksisms!

    +11
    -7
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 17.02.2017. 18.26

    وبما أننا نريد أن نعرف الطريق من كوكب المشتري في السماء و

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

traductrice 17.02.2017. 09.38

Paskatoties, kur atrodas Junkera Luksemburga kartē, ir pat ļoti saprotams, kāpēc Junkeram nu it nemaz negribas tērēt naudu tankiem un šautenēm. WW2 Eiropai ir iemācījis, ka ar kaimiņiem vajag pa labam, un tas ir milzīgs, milzīgs sasniegums. Taču mūsdienu pasaulē par “nedraudzīgu kaimiņu” var kļūt arī atrodoties otrā pasaules galā. Un es patiešām brīnos, ka Junkers to izliekas neredzam. OK. Junkeram varbūt nav aktuāls tanks un lielgabalu gaļa, bet Junkeram nevar būt neaktuāla aizsardzība pret mūsdienu karu, pret mūsdienu “kaimiņu” un pret mūsdienu kara ieročiem.

+17
-5
Atbildēt

7

    robotron > traductrice 17.02.2017. 11.17

    andrejs

    Junkera, Dombrovska un Tūska “rietumu vērtības” ir identiskas pidarasu virsaiša, Puķina, vērtībām.

    +5
    -14
    Atbildēt

    0

    andrejs > traductrice 17.02.2017. 11.12

    Junkeram nevar būt neaktuāla aizsardzība pret mūsdienu karu, pret mūsdienu “kaimiņu”

    —————-

    Tomēr izskatās, ka vēlme aizstāvēt “Rietumu vērtības” nav pārāk liela.

    Man jau patika viņu lozungi tepat Rīgā – “Es bēgu, mēs bēgtu”

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    Anonīms > traductrice 17.02.2017. 17.24

    Putins režīmā robotrons par mutes palaišanu dabūtu pa purnu no patriotiskās jaunatnes, ar procesa filmēšanu un izlikšanu youtubē ar parakstu ”Nācijas ienaidnieks dabū pa purnu.” Novērtē demokrātijas piedāvātās iespējas un nepalaid muti.

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > traductrice 17.02.2017. 17.54

    Vienpusēji labas attiecības dabā neeksistē. Ir abpusēji labas vai abpusēji sliktas. 1940. gadā Latvija veidoja vienpusēji labas attiecības ar PSRS, kas tomēr nepasargāja Latviju no neatkarības zaudēšanas.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    aivarsk > traductrice 17.02.2017. 09.59

    Junkers visu labi saprot – viņš pilda sev paredzētos uzdevumus – sagrāvis ES, var mēģināt šķelt un graut arī NATO!

    +16
    -10
    Atbildēt

    0

    traductrice > traductrice 17.02.2017. 10.29

    “Ja paskatās uz to, ko Eiropa dara aizsardzības jomā, plus attīstības palīdzību, plus humāno palīdzību, salīdzinājums ar Savienotajām Valstīm izskatās diezgan atšķirīgs. Mūsdienu politika nedrīkst attiekties tikai uz aizsardzības izdevumu palielināšanu”

    —-

    Ar šo citātu Junkers kritizē ASV “dzelžu pieeju”. Taču vienlīdz kritizējama ir arī Eiropas “attīstības palīdzība” un “humānā palīdzība”, kas diemžēl ir otrs grāvis, no kura jātiek ārā, lai nostātos uz ceļa. Ceru, ka Eiropas “pašsaglabāšanās instinkti” ļaus nonākt pie secinājuma, ka ir jāpārskata tieši šie “palīdzības” elementi, un nemainot gala summu, jāmaina tikai saskaitāmie. Eiropa jau mostas no saldā miega un sāk pamazām redzēt, ka reālā dzīve nesakrīt ar nosapņoto. Guļ tikai Junkers.

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

    Austras koks > traductrice 17.02.2017. 09.58

    Nav jau jautājums, kas ir vai nav aktuāli Junkeram vai Luksmeburgai. Faktiski Junkers Eiropu aicina nepildīt līgumu. Nāk ārā pa visām vīlēm krieviem tik raksturīgā filozofija – pildām tos līgumus, kuri izdevīgi, nepildām tos, kuri nepatīk.

    +21
    -10
    Atbildēt

    0

Es 17.02.2017. 09.39

Nu, ja! Ja paskatāmies uz to, cik Luksemburga tērē aizsardzībai, jautājumi nerodas http://www.nato.int/nato_static_fl2014/assets/pdf/pdf_2016_07/20160704_160704-pr2016-116.pdf

Zinot aksiomu -Gribi mieru, gatavojies karam! jājautā, kam mūs gatavo Junkers…

+14
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu