Investējot aptuveni 60 miljonus eiro, IKEA veikalu Latvijā plānots atklāt nākamā gada augustā • IR.lv

Investējot aptuveni 60 miljonus eiro, IKEA veikalu Latvijā plānots atklāt nākamā gada augustā

25
IKEA un Rīgas pašvaldības sadarbības līguma parakstīšana. Foto: Edijs Pālens, LETA.

Veikala būvniecība Stopiņu novadā pie pašas Rīgas robežas, blakus Juglas ielas un Biķernieku ielas rotācijas aplim tikšot uzsākta šī gada pavasarī un to plānots pabeigt aptuveni pusotra gada laikā.

Investējot aptuveni 60 miljonus eiro, Zviedrijas mēbeļu kompānijas IKEA veikalu Latvijā plānots atklāt nākamā gada augustā, šodien informēja IKEA veikala operatora pārstāvis Sigurdurs Palmasons, ziņo aģentūra LETA.

Veikala būvniecība Stopiņu novadā pie pašas Rīgas robežas, blakus Juglas ielas un Biķernieku ielas rotācijas aplim tikšot uzsākta šī gada pavasarī un to plānots pabeigt aptuveni pusotra gada laikā. Celtniecībā varētu tikt nodarbināti aptuveni 300 cilvēki.

IKEA veikals Latvijā būs izvietots apmēram astoņu kilometru attālumā uz austrumiem no Rīgas centra. Tas būs standarta IKEA veikals ar autostāvvietu vairāk nekā 1000 transportlīdzekļiem. IKEA veikala platība būs 34 500 kvadrātmetri, bet zemesgabals, uz kura tas atradīsies, aizņem desmit hektārus.

Paredzams, ka nākotnē šajā vietā veikto ieguldījumu apjoms varētu kopā pārsniegt 100 miljonus eiro.

Kā norādīja Palmasons, Rīgas veikals platības ziņā būšot nedaudz lielāks nekā Viļņā, bet preču klāsts būs aptuveni tāds pats. IKEA veikalā būs atrodamas gandrīz 9000 preces, pārraudzīts bērnu rotaļu laukums un restorāns ar 450 sēdvietām. “Bērnu IKEA” zonu zālē būs mazuļu aprūpes istabas, spēļu laukumi, kā arī ģimenes autostāvvietas. Pēc veikala atvēršanas tajā plānots nodarbināt aptuveni 400 darbiniekus. Darbinieku atlase sākšoties jau tuvāko mēnešu laikā.

Šodien Palmasons un Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) šodien parakstīja sadarbības līgumu par Rīgas pašvaldības plānoto atbalstu pirmā IKEA lielveikala Latvijā darbības sākšanai un nodrošināšanai, proti, nepieciešamajiem transporta infrastruktūras pārkārtojumiem. Kā norādīja Ušakovs, vietas izvēle bijusi IKEA pārstāvju ziņā. Rīgas pašvaldība piedāvājusi zemesgabalus pie Lucavsalas un pie lidostas, taču veikala attīstītāji izvēlējušies vietu Stopiņu novadā.

Ušakovs skaidroja, ka IKEA veikala atvēršana Rīgai un Latvijai bija zināmā mērā vizuālā veidola jautājums, lai tik būtisks tirgus dalībnieks ienāktu Latvijā. Viņš piebilda, ka astoņu gadu laikā šī būs pirmā reize, kad pašvaldība piedalās ar savu finansējumu 500 000 eiro apmērā ceļu satiksmes un infrastruktūras atjaunošanai, lai atvieglotu satiksmi, kas pēc veikala atvēršanas būs ļoti intensīva.

Kā ziņots, Rīgas dome decembra beigās nolēma slēgt sadarbības līgumu ar SIA “Verus Praedium” par mazumtirdzniecības veikala IKEA darbības nodrošināšanai nepieciešamajiem transporta infrastruktūras pārkārtojumiem. Rīgas domes lēmumā noteikts, ka SIA “Verus Praedium” apņemas par saviem līdzekļiem nodrošināt Juglas ielas un Biķernieku ielas rotācijas apļa pārbūvi, tajā skaitā izbūvēt paredzētās ieskriešanās joslas un krustojumu, kā arī nodrošināt citu ar rotācijas apli un krustojumu saistīto publisko ielu pārbūvi. Tāpat lēmums paredz, ka “Verus Praedium” kopā ar Rīgas pilsētas pašvaldību iesaistīsies Juglas ielas, Augusta Deglavas ielas, Lubānas ielas un autoceļa P4 rotācijas apļa pārbūvē, izbūvējot savienojošās ielas, nodalītas pagrieziena joslas, apgriešanās vietas, kā arī paredzētās ieskriešanās joslas. Šī rotācijas apļa pārbūvi par saviem līdzekļiem nodrošinās Rīgas pilsētas pašvaldība, ieguldot vairāk nekā 500 000 eiro. Gadījumā, ja investors veikalu neuzbūvēs, pašvaldība prasīs ieguldītos līdzekļus kompensēt.

Paredzētajā sadarbības līgumā teikts, ka sākotnējās investīcijas zemesgabalā, uz kura plānots veikals, un tā apkārtējā infrastruktūrā pārsniegs 40 miljonus eiro, bet investori paredz papildu investīcijas vairāk nekā 80 miljonu eiro apmērā teritorijas attīstībai. Pašreiz zemesgabalam nav piemērotas piekļuves, tāpēc ir jāuzlabo ceļa savienojums ar Juglas ielu un jāizbūvē jauni ceļa savienojumi no zemesgabala līdz abiem plānotajiem rotācijas apļiem.

Plānots, ka infrastruktūras būvniecība jāpabeidz līdz 2018. gada beigām, bet ne vēlāk kā līdz 2019. gada rudenim. Zviedrijas mēbeļu un mājsaimniecības preču gigants IKEA 1943.gadā dibināja zviedrs Ingvars Kamprads. Patlaban uzņēmumam ir aptuveni 400 tirdzniecības vietas gandrīz 50 pasaules valstīs.

Baltijas valstīs pagaidām ir tikai viens IKEA lielveikals — 2013. gadā to atklāja Viļņā.

“Verus Praedium” ir 2015. gada nogalē dibināts uzņēmums, kas pieder Nīderlandē reģistrētam uzņēmumam “FE Corporation B.V.”.

Komentāri (25)

Absints 31.01.2017. 16.27

Gan jau ka Latvijas valsts puritāņi vai Ušmerika rausēji sataisīs kādus šķēršļus. Atklāsies kāda aizsargājama blakts tai teritorijā, 3. gadsimta apbedījumi vai pāļus negribēs mazgāt ar nanoūdeni. Ušmeriks taču nepalaidīs garām izdevību te iekasēt savus 20%.

Interesanti, kā tas sauksies?

Tas projekts izskatās pietiekami liels, bet lielus projektus, kā zināms Latvijas valsts nespēj novadīt bez problēmām

+2
0
Atbildēt

2

    andrejs > 01.02.2017. 10.00

    To Ķips

    TV reizēm tomēr der paskatīties – blakus zviedriņam smaidīgs un apmierināts kolonistu vadonis

    Tur VISS ir sakārtots.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > 01.02.2017. 08.06

    Par gribēšanu šaubu nav, bet šoreiz brigādei var rasties grūtības ar resursu trūkumu. Visi spēki būs jāmobilizē pēdējai cīņai pret Rail Baltic.

    Tāda Ikeas slaukšana no saimnieka viedokļa ir tikai sulaiņu blakus nodarbe, bet maz ticams, ka viņš galīgi samierinājies ar nepareizā platuma sliedēm nepieļaujamā virzienā. Saeimā vēl būs jāmēģina glābt, kas glābjams, vismaz poza jātaisa labi skaļi. Te vēl daudz darba gan vides aktīvistiem, gan lauku un zemniecības aizstāvjiem, gan ekonomikas lietpratējiem, globalizācijas apkarotājiem un vienkārši patriotiem. Visai bļaušanai var pietrūkt jaudas, tas Ikeai dod cerības izsprukt pa lēto. Sagadīšanās vai varbūt moments labi izvēlēts.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu