Ekskursija uz atjaunotajiem Raiņa un Aspazijas muzejiem Rīgā un Majoros • IR.lv

Ekskursija uz atjaunotajiem Raiņa un Aspazijas muzejiem Rīgā un Majoros

25
NULL

Aicinām kopā ar mums apciemot pērn atjaunotos Raiņa un Aspazijas muzejus Rīgā un Majoros. 

Dienu sāksim Raiņa un Aspazijas mājā Baznīcas ielā 30, Rīgā.  Noskatīsimies īsfilmu (17 min) Aspazija un Rainis. Laikarits, kurā,  izmantojot vēstures faktus, fotogrāfijas un vēstules, piedāvāts  koncentrētā veidā iepazīties ar abu dzejnieku dzīves gājumu un viņu ieguldījumu latviešu kultūrā. Ekskursijas laikā iepazīsim vidi, kādā Rainis un Aspazija dzīvoja 20. gs. 20. gadu beigās. Māja glabā atmiņas par abu dzejnieku dzīves redzamo, publisko daļu – pēc atgriešanās no 14 gadus ilgās prombūtnes Šveicē viņi atradās Latvijas kultūras un politiskās dzīves aktivitāšu centrā. Muzejā aplūkojama un izpētei pieejama unikālā Raiņa un Aspazijas bibliotēka, kuru dzejnieki vēlējušies darīt sabiedrībai pieejamu tieši šeit.

Tad kāpsim autobusā un dosimies uz Majoriem. Pa ceļam (Mag.philol. Gaida Jablovska) papildinās un turpinās muzejā uzsākto stāstu par Raiņa un Aspazijas dzīvesgājumu, kā arī pastāstīs ko vairāk par abu muzeju vēsturi un atjaunošanu.

Ap vieniem dienā ieradīsimies Majoros, J.Pliekšāna ielā 5/7  un dosimies ekskursijā arī pa vasarnīcu, kurā Rainis pavadīja savas dzīves pēdējās vasaras no 1927. līdz 1929. gadam. 

Žurnālistam Arvīdam Borincam Rainis teicis: “Zināt, es mīlu vientulību. Man nevajag nekā, tikai klusumu. Tad es varu pilnīgi nodoties savam darbam. Bet Rīgā vientulības nava. Lai izkļūtu no bulvāru čalas, no steidzīgās lielpilsētas, es ziemā bieži “dezertēju” šurp uz Majoriem. Te ir klusums un miers.” Sociāldemokrāts, Nr.208 (14.09.1929).

Muzejs veltīts abu izcilo personību mīlestībai un garīgajai tuvībai mūža garumā. Raiņa un Aspazijas vasarnīcas literārajā ekspozīcijā “Es un Tu” iepazīsiet Raiņa un Aspazijas daiļrades virsotnes.

Pēc ekskursijas kopīgi dosimies atpakaļ uz Rīgu. 

Ekskursijas sākums: 28. janvārī plkst. 11.00 (Raiņa un Aspazijas mājā Baznīcas ielā 30 Rīgā)

Dalības maksa vienai personai: 15 eiro 

Dalības maksā iekļauts: Ieejas karte un ekskursija pa abiem muzejiem, lekcija ceļā uz Jūrmalu, vieta autobusā no Rīgas uz Majoriem un atpakaļ.  

   

Laika plānojums:

11.00 – ekskursijas sākums Raiņa un Aspazijas mājā (Baznīcas iela 30),

12.15 – dodamies uz Majoriem (stāstījums)

~ 13.00 – ekskursijas sākums Raiņa un Aspazijas vasarnīcā (Jāņa Pliekšāna iela 5/7)

~ 14.15. – dodamies atpakaļ uz Rīgu

~15.00 – ierašanās Rīgā 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu