Šadurskis: RPIVA studentu bažām nav racionāla pamata • IR.lv

Šadurskis: RPIVA studentu bažām nav racionāla pamata

32
Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis. Foto: Sintija Zandersone, LETA.

Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas (RPIVA) studentu bažām nav racionāla pamata, pārliecināts izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Viņš skaidroja, ka līdz ar RPIVA pievienošanu Latvijas Universitātei (LU) studentiem tiks saglabātas tādas pašas tiesības un studiju iespējas kā līdz šim. Augstskolas reorganizācija tiks virzīta tā, lai studiju process būtu nepārtraukts.

“Studentu bažas ir saprotamas, taču šādām bažām nav racionāla pamata. Ikviens varēs turpināt studijas tāpat kā līdz šim, arī visās astoņās filiālēs un tajās studiju programmās, kas ir izvēlētas. Tiks saglabātas gan budžeta vietas, gan nemainīga studiju maksa,” skaidroja ministrs.

Politiķis norādīja, ka RPIVA pievienošana LU, pirmkārt, dos iespējas finansiāli un intelektuāli stiprināt pedagoģijas studiju programmas, kvalitāti un studiju bāzi. Otrkārt, koncentrējot gan materiālo, gan intelektuālo bāzi pedagogu sagatavošanai, tiks radīts jauns attīstības vektors, kas ir nepieciešams, lai skolās arvien vairāk nonāktu jauni, talantīgi un zinoši jaunie skolotāji. Treškārt, mainīsies diploma izsniedzējs — urpmāk tā būs LU vai Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija.

“Vai tās var saukt par neērtībām? Mūsu ieskatā nē, jo, vispirms koncentrējot programmas un tad ar ES fondu atbalstu tās paceļot jaunā kvalitātē, pedagoģijas studijas iegūs jaunu attīstības virzību,” uzskata Šadurskis. Viņš pauda, ka jautājums par RPIVA reorganizāciju nav nedz jauns, nedz unikāls, bet gan nopietni diskutēts pēdējo piecu gadu laikā. Lai novērstu studiju programmu dublēšanos, jau 2013. gadā tika vērtētas RPIVA un LU apvienošanas iespējas.

Šadurskis sacīja, ka Izglītības un zinātnes ministrija nav rosinājusi neko atšķirīgu arī no mūsu reģiona un citu Eiropas valstu pieredzes, un augstskolu konsolidācija kopš 21. gadsimta sākuma ir Eiropā aktuāla prakse.

“Mūsu kaimiņos Igaunijā konsolidācijas rezultātā augstskolu skaits ir samazinājies par trešdaļu, un mazākas augstskolas, kas specializējas vienā jomā, ir integrētas lielākās — universitātēs. Apjomīgu un nozīmīgu augstskolu konsolidāciju veic arī Lietuva,” stāstīja ministrs.

“Vai mums ir jāsamierinās ar sasniegto vai tomēr jāveic pārmaiņas, lai celtu gan studiju kvalitāti un starptautisko konkurētspēju, gan izcilību skolotāju sagatavošanā un līdz ar to arī skolotāja profesijas prestižu? Attīstībai, izaugsmei un 21. gadsimta izglītībai ir vajadzīgas pārmaiņas,” pārliecināts izglītības un zinātnes ministrs.

Kā ziņots, RPIVA studenti un darbinieki šodien dosies protesta gājienā, lai uzstātu uz augstskolas saglabāšanu, nevis pievienošanu LU, kā to iecerējusi IZM.

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu