CIP slepeno dokumentu "tur, ārā" patiesība • IR.lv

CIP slepeno dokumentu “tur, ārā” patiesība

55
VEF Kultūras pils Rīgā, 1960. gadu sākums. Foto: autors nezināms, Toma Zariņa privātais arhīvs.
Aivars Ozoliņš

Nudien — “nekas nav paslēpts, kas netaps redzams, nedz apslēpts, kas netaptu zināms un nenāktu gaismā”, kā teicis evaņģēlists. Trešdien ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde izlika internetā 13 miljonus lappušu atslepenotu dokumentu. Tā ir zelta raktuve gan vēstures pētniekiem, gan sazvērestības teoriju apmātajiem, gan ikvienam ziņkārīgajam.

Starp publiskotajiem ir arī dokumenti par Latviju. Taču uzreiz jāatvēsina tie, kuri varētu cerēt ar dažiem klikšķiem rast visas atbildes, — datubāzē neatradīsiet ne CIP mapes par Aivara Lemberga ofšoriem, kuru pieminējumus joprojām labāk meklēt pērn aprīlī publicētajos “Panamas papīros” un pašlaik tiesā izskatītās krimināllietas sējumos, ne norādes uz dažu mūsmāju partiju naudas ceļiem un līkumiem, kuri būtu jāpēta KNAB, ne VDK ziņotāju un Federālā drošības dienesta aģentu sarakstus un darbu aprakstus, kurus sargā cerberi Maskavā.

Izlūkdienesti nemēdz atklāt tiem aktuālu informāciju. Tas varētu mazināt arī daža laba ufologa un “ekstrasensu cīņu” karsēja prieku par plašajām jaunajām iespējām. Fakts, ka CIP tagad publicē materiālus par lidojošajiem šķīvīšiem un savas parapsiholoģisko pētījumu programmas “Star Gate” dokumentus (programma slēgta 1995. gadā), nozīmē, ka šī informācija ASV izlūkdienestam vairs nešķiet svarīga. Kā nu lai atklāj to patiesību, kura ir ne vairs kaut kur “tur, ārā”, bet gan slēpēju mājaslapā?

Toties vēstures pētniekiem tagad brīvi pieejami gan bijušā ASV Valsts sekretāra Henrija Kisindžera arhīva dokumenti, gan ziņojumi par Aukstā kara un pretterorisma operācijām, ar Vjetnamas un Korejas kariem saistīti materiāli un pat “neredzamās tintes” receptes, kā arī tūkstošiem fotogrāfiju un attēlu.

Lielākā daļa no trešdien publicētās informācijas tehniski bija publiski pieejama jau kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidus, kad tā atslepenota. Taču tai piekļūt varēja tikai no četriem datoriem Nacionālā arhīva bibliotēkā Koledžparkā Merilendas štatā. Nu ikviens var atrast jebkuru no šiem dokumentiem CIP mājaslapā. Ievadiet atslēgas vārdu un rociet!

Gumijas zoles un Lāča sifiliss

Arhīvā ir simtiem dokumentu, kuri attiecas uz Latviju, lielākoties padomju okupācijas laikos. Pētnieki droši vien uzraks ne vienu vien jaunu faktu un jau zināmā vērtējumu tā laika ASV izlūku “skatā no malas” uz šejienes padomju īstenību.

Jau datubāzes publicēšanas dienā internetā populārs kļuva CIP 1958. gadā ziņotais par “saspīlētu situāciju” starp LKP pirmo sekretāru Jāni Kalnbērziņu un valdības vadītāju Vili Lāci, kura veselība, “kā runā, pēdējā laikā ir būtiski cietusi” — “viņam esot problēmas ar acīm un kaulu slimība, kā iemesls, iespējams, ir sifiliss”.

Par Lāča sifilisu ir tikai minējumi, toties, no šodienas raugoties, šķiet interesanti, ka Kalnbērziņš raksturots kā “diezgan neizglītots vīrs, kas pat nevar pats uzrakstīt savas runas”. (Vai nav ērmoti, ka spēja sakarīgi rakstīt tika gaidīta pat no komunistu vadoņiem, ja mūslaiku politiķiem runas pašsaprotami cep “piāristi” un “politologi”, no kuriem retais prot arī gramatiski pareizi salikt teikumu?)

Daļa dokumentu ir sausi izlūku ziņojumi (piemēram, ka 1955. gada 11. augusta naktī no Rīgas pa Vidzemes šoseju Cēsu virzienā pārvietojusies 60 automašīnu militāra kolonna). Vēsturnieku uzmanību droši vien piesaistīs ziņojumi par Latvijas sociāldemokrātu sakariem ar komunistiskās Ķīnas diplomātiem Stokholmā 1973. gadā, kad maostiem novērota tendence Rietumeiropā meklēt un attīstīt kontaktus ar emigrantiem no Austrumeiropas, it īpaši tiem, kuriem “antikomunistu nopelni”. Bet vairākumam lasītāju varbūt interesantākie šķitīs okupētās valsts dzīves apstākļu apraksti.

1953. gadā ziņojumā par dzīvi Latvijā rakstīts, ka ikvienam ir atļauts būt auto īpašniekam, taču “Moskvičs” maksā 9000 rubļu, bet “Pobeda” 16 000, un visa summa jāsamaksā uzreiz, jo kredīts pieejams tikai valsts uzņēmumiem. Bet benzīnu var dabūt tikai melnajā tirgū. Privātie auto īpašnieki drīkst pārvadāt vienīgi savus ģimenes locekļus.

Populārākais cigarešu veids ir papirosi, iecienītākā, jo vislētākā marka, — “Sports”, 2,80 rubļi paciņā. Dārgāko marku “Kazbek” par 4,50 rubļiem var atļauties tikai turīgākie. Padomju karavīri, jūrnieki un strādnieki pīpē beramo tabaku “mahorku”, ko tin avīzē.

Lietotu apģērbu var nopirkt dažos komisijas veikalos, taču arī no “spekulantiem” ielās — uzvalku par 1200 rubļiem, karakulādas mēteli par 9000. “Joprojām ir daži neatkarīgi drēbnieki un kurpnieki, kuri strādā privāti,” teikts ziņojumā. Taču zoles nomainīšanai vajag divas, trīs dienas un pasūtītājam jāatnes sava zole, bet “ādas puszoles ir gandrīz izzudušas” un “cilvēki izmanto gumijas zoles, ko viņi izgatavo no vecām automašīnu riepām”.

Atsevišķi stāsti iz padomju dzīves ir anekdotiski. Piemēram, ka partijas bonzu limuzīnu numuri, kuri sākās ar divām nullēm, tautai asociējušies ar tualetēm, tāpēc 1958. gadā nomainīti uz “99”. Bet kompartijas Centrālās komitejas ēkas pagrabā ierīkots kinoteātris, kurā partijas elite skatās vienkāršajiem iedzīvotājiem nepieejamas filmas.

Pēc Staļina terora laiku beigām vērojama pielaidīgāka varas attieksme pret agrāk nepieļaujamo, novērojuši ziņojumu autori. Un VDK nama logi Ļeņina ielā agrāk bijuši gaiši visu nakti, bet tagad pēc plkst. 18 visi ir tumši. Savstarpējā saziņā līdzās uzrunai “biedrs” var dzirdēt “kungs” un “kundze”. CIP atstāsta gadījumu, kad kāds apmeklētājs restorānā, nevarēdams sagaidīt viesmīli, sitis dūri pret galdu un saucis: “Es biju SS, cik ilgi man vēl būs jāgaida uz apkalpošanu?” Tas noteikti bijis izņēmuma gadījums, toties arvien biežāk varot dzirdēt padomju kara veterānus sūdzamies: “Man ir vairākas medaļas, bet kāda jēga no manas varonības, ja manai sievai un bērniem jābadojas?”

Latviešu tautu nesalauza

1960. gada februārī CIP ziņoja, ka “latviešu nacionālisms arvien rada bažas Maskavai”.

Tāpēc iepriekšējā gada novembrī Kalnbērziņš atcelts no amata, viņa vietā ielikts Arvīds Pelše. “Nacionālistu tīrīšanas” sākušās ar valdības vadītāja pirmā vietnieka Eduarda Berklava nomešanu 1959. gada augustā. “Politisko apsūdzību turpināšanās un tās pavadošās propagandas rīboņa liecina, ka Maskava pat pēc gandrīz 20 gadu kontroles Baltijas republikā joprojām mēģina tikt galā ar tās ieskatā neveselīgu nacionālistiskā gara līmeni,” secina CIP. “Daudzas nekrievu republikas pagājušajā gadā pieredzēja augsta līmeņa vadītāju pārbīdes, taču nevienā apsūdzības nacionālismā nav izvirzītas tik bieži un nepārprotami kā Latvijā.”

CIP dokumentos var atrast dažu arī šodien Latvijā līdz galam nepārvarētu problēmu saknes un arī iedvesmu nepadoties pat šķietami nenovēršamam liktenim.

Rīgā patiesībā ir apmēram miljons iedzīvotāju, kaut gan oficiāli padomju avoti min 500 tūkstošus, CIP analītiķi 1958. gadā vērtēja. “Vismaz puse Rīgas iedzīvotāju, ieskaitot militāristus, ir krievu izcelsmes”, bet latviešu ir ne vairāk kā 30 procenti.

Vairākums krievu Latvijā dzīvo lielākajās pilsētās, bet lauku apvidos tos var atrast “tikai mašīnu — traktoru stacijās un vadošos amatos kolhozos un padomju saimniecībās”. “Mērķtiecīga valsts kolonizācija vēl nav acīm redzama”, un “neparasti lielais” krievu īpatsvara pieaugums varot būt arī industrializācijas rezultāts, CIP tolaik sprieda. Tomēr, “kas attiecas uz attiecībām starp latviešiem un krieviem, ir grūti atturēties no to dēvēšanas par naidīgām”. Latvieši uzskata krievus par iebrucējiem, “katru individuāli, pat ja tas nepieder pie valdošās šķiras”. Savukārt krievi “uzskata sevi par valdošo rasi un uzvedas attiecīgi”.

“Latvijas iedzīvotāju latviskais segments dzīvo ar pārliecību, ka kādudien pienāks atbrīvošana no padomju jūga,” teikts šajā ziņojumā. “Tikai šī cerība dara paciešamu tagadnes izmisumu.” Pat “gudras” padomju propagandas “mazinātā paļaušanās uz Rietumu varām nav likusi atteikties no cerībām uz atbrīvošanu un pakļauties apspiedējiem”, un latviešiem “sajūta ir — ja nevaram gaidīt palīdzību no Rietumu varām, tad mums pašiem ir sevi jāatbrīvo, līdzko rodas iespēja”.

Tie ir tikai daži fragmenti no milzīgajā datu bāzē atrodamās informācijas. Lai jums aizraujošs ceļojums nebūt ne tālajā pagātnē!

CIP dokumentus iespējams meklēt un aplūkot šeit.

Komentāri (55)

west 23.01.2017. 19.00

Nuja. Par Lača sifilisu un citām režīma smalkajām detaļām neviens nezināja un zināt nevarēja. Kaut gan tie, kuri dzīvoja tajā laikā un nebija saindēti ar propagandu, sen jau saprata patieso, kopējo situāciju.

Šo ļoti noderīgo, svaigo bet nedaudz atsijāto informāciju vajag izdot skaisti iesietā grāmatā un pārdot tām tantiņām,kurām interesē pikantie sīkumi. Varēs jauki palasīt seriālu starplaikos.

Gaidām, kad CIP, pēc gadiem 70 publicēs vēl kaut ko tikpat svaigu un aizraujošu.

Drīzāk gan tūlīt būs “slepenu ” dokumentu noplūde par nepareizo amerikāņu nepareizi ievēlēto prezidentu Trampu.

+3
-2
Atbildēt

4

    edge_indran > west 23.01.2017. 22.58

    —————-

    AMERIKĀ VALSTS AMATPERSONĀM, IESKAITOT PREZIDENTU PATĪK, JA VIŅUS PASŪTA uz to vietu, kas “sākās ar divām nullēm” (CIP ziņojums)? Re, kā CNN noraustījās….

    https://www.youtube.com/watch?v=zUTY5b2Wks4

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > west 23.01.2017. 21.03

    Nejauc izlūkus un paparaci, tās ir divas dažādas profesijas.

    Veci izlūkošanas dati nav tas labākais materiāls izdošanai, jo nevienun neinteresē. Skaļās lietas ir tāpat zināmas, bet pārējās nevienu neuztrauc.

    Un, ja joprojām nevari iegaumēt vai neproti izlasīt – AMERIKĀ PILSOŅIEM DRĪKST NEPATIKT JEBKURA AMATPERSONA, IESKAITOT PREZIDENTU. Ceru, ka vismaz lasīt proti?

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Anonīms > west 24.01.2017. 20.08

    BET TĀ NAV TAVA VALSTS NODEVĒJA DARĪŠANA VAI TEV PATĪK VAI NĒ. Ja nepatīk, drīksti paņemt šņudautu un paņuņņāt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    not mii > west 24.01.2017. 10.40

    Lāča sifilis? , ko tas interesē, ja salīdzina ar Imermaņa tehniskās sekretāres Ilonas karjeru latviešu valstī, un tādu lepnumu latviešiem nav mazums, lai šie varētu diet un dziedāt, ko gatavi pat ar lielu sajūsmu darīt uz vairas iegūtās kapavietas, lai tik vairai būti salda dusa tālumā no viņas imermaņa, bet akadēmiķa – Samsona.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

robotron 23.01.2017. 14.06

Ziņojums: padomju spēki Polijas ziemeļos nogalinājuši 10 000 cilvēku

http://www.tvnet.lv/zinas/arvalstis/644412-zinojums_padomju_speki_polijas_ziemelos_nogalinajusi_10_000_cilveku

Šāda ziņa laikam jau likās pārāk nesvarīga.

+6
-5
Atbildēt

7

    Anonīms > robotron 23.01.2017. 16.08

    Kad lasītājiem apniks tavi debilie draudi, tu, fašist, izmisumā ņuņņāsi uz apsūdzēto sola, klausoties spriedumu.

    Un vēl, ākst. Nekādus ”noziegumus pret cilvēci”, par kuriem tu, ekstrēmist, murgo, neviens lasītājs nav izdarījis. Tā ka aizver draudzmo caurumu.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Anonīms > robotron 23.01.2017. 15.18

    garnizona mauķels dēls, kolorādo lentenis, valsts nodevējs un nacionālā naida kurinātājs debilfašists robotrons – īpaši bīstams trollis provokators. Kad šim debilajam bļaurim nav ko teikt par tēmu – bet viņam nav ko teikt nekad – viņš sāk strīdēties pats ar sevi par Otro pasaules karu un saukāt citus savā vārdā, cerot, ka kāds sāks ar viņu strīdēties un būs izdevies aizbēgt no tēmas.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    Anonīms > robotron 23.01.2017. 14.44

    trollis robotrons – tukšstrīdēšans profesionālis. Specializācija – strīdi pašam ar sevi par Otro pasaules karu.

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    robotron > robotron 23.01.2017. 14.50

    Nestrīdos ar sevi, jo lielākā daļa par tā cēloņiem, rīkotājiem un noziedzniekiem, man ir zināma, tik tevi, krievu garnizonu mauķeles atvasi, cenšos vest pie prāta, lai, kad tiks atjaunota Latvija, tu kopā ar pārējiem staļinistiem – rusistiem, kolorado lenteņiem, WWII un GULAG apoliģētiem, nešūpotos striķī Karātavu laukumā par noziegumiem pret cilvēci.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Anonīms > robotron 24.01.2017. 20.06

    tu fašistu lops izkāp no siles, aizej uz skolu un iemācies lasīt :D

    Šajā tēmā tu vienīgais piemini Otro pasaules karu un vienīgais par to strīdies, tātad laikam strīdies pats ar sevi. Tātad tu fašistu lops drīksti pats sevi saukt pie tribunāla un pats sevi pakārt jebkurā laukumā vai citā vietā pēc paša izvēles :D

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > robotron 24.01.2017. 20.11

    fašsitu lopam, kolorādo lentenim un valsts nodevējam robotronam steidzīgi jāmācās uzvesties. Var gadīties, ka tiesas eksperts tavas debilisma simulācijas neatzīst par pārliecinošām un tad tu, fašistu lops, lai gan nešūposies karātavās, bet izmisīgi ņuņņāsi tiesas zālē, klausoties, kā likums vērtē tavu naida runu un draudus.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    robotron > robotron 24.01.2017. 11.49

    gotinjteevs

    Tu, fašistu lops, cenšoties attaisnos krievu pret cilvēci pastrādātos noziegumus, uzkrauj sev atbildību par desmitiem miljonu skaistu, gudru, labsirdīgu un veselīgu cilvēku zvēriskām slepkavībām.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 23.01.2017. 13.13

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu