Cēsīs ar programmu "Ravela koncerts un Rahmaņinova dejas" uzstāsies LNSO un pianiste Mangova • IR.lv

Cēsīs ar programmu “Ravela koncerts un Rahmaņinova dejas” uzstāsies LNSO un pianiste Mangova

34
Publicitāes attēls. Foto - A. Požarskis

 

Sestdien, 21. janvārī, koncertzālē “Cēsis”, vienīgo reizi Latvijā pirms Francijas turnejas izskanēs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra un bulgāru pianistes Plamenas Mangovas programma “Ravela koncerts un Rahmaņinova dejas”, raksta koncerta rīkotāji.

Pie diriģenta pults – Andris Poga. Koncerta ievadam Poga izvēlējies krievu komponista Modesta Musorgska simfonisko tēlojumu “Nakts kailajā kalnā”. Visīstākais Kailais kalns (pēc dažām ziņām, četri šādi kalni) atrodoties Kijevā, un raganas turp dodas gan Valpurģu naktī, gan vasaras saulgriežu dienā. Musorgski bija sagūstījusi doma izpaust savu vētraino talantu, skaņās zīmējot jāņunakts raganu sabatu. 

Pēc Musorgska skaņdarba varēs dzirdēt Ravela Klavierkoncertu Solmažorā. Tā ir spilgta, krāsaina, dzīvīga mūzika, kurai pa vidu ir gandrīz caurspīdīga un debešķīgi skaista lēnā daļa. Soliste būs bulgāru pianiste Plamena Mangova. 

Viņa ir “Karalienes Elizabetes konkursa 2007” II vietas ieguvēja, un pēc šī konkursa sākās pianistes starptautiskā karjera. Patlaban Mangova uzstājas ar tādiem diriģentiem kā Mjunvuns Čuns, Endrū Deiviss, Jāps van Zvēdens, Dmitrijs Jurovskis, Gilberts Varga, Fransuā Ksavjē Rots. Plamenas Mangovas kamermūzikas partneru vidū ir Marija Žoana Pireša, Boriss Berezovskis, Ogistēns Dimē, Aleksejs Ogrinčuks, Aleksandrs Kņazevs un Izaī stīgu kvartets. Pianisti aicina uzstāties Verbjē festivāls, Martas Argeričas festivāls Lugāno, “Nantes trakās dienas”, Larokdanteronas festivāls, Rostropoviča festivāls Maskavā un Baku, “Gštādes muzikālās virsotnes”, Francijas Radio festivāls Monpeljē, Štutgartes Baha akadēmija u. c. starptautiski nozīmīgi forumi. 

Koncerta izskaņā skanēs Sergeja Rahmaņinova “Simfoniskās dejas” – komponista daiļrades vainagojums. Tas komponēts laikā, kad Rahmaņinovs jau divdesmit gadu dzīvoja trimdā, taču joprojām nespēja aizmirst Krieviju, kas bija viņa mūzas mītnesvieta. “Simfoniskās dejas” ir viens no visu laiku skaistākajiem un arī dramatiskākajiem žanra paraugiem. Rahmaņinovs par “Simfoniskajām dejām” teicis: “Tas ir mans pēdējais uzliesmojums.” 

 Dažas dienas pēc koncerta Cēsīs LNSO vedīs šo programmu uz Eksanprovansas Lielo teātri un akustiski izcilo Mecas “Arsenālu”. Stundu pirms koncerta, plkst. 18, koncertzāles “Cēsis” Kamerzālē interesenti aicināti uz “Pirmskoncerta sarunu”, kuru vadīs muzikologs Orests Silabriedis. Gaidāma tikšanās ar ievērojamo rakstnieku Roaldu Dobrovenski, kura romāns par Modesta Musorgska dzīvi un darbiem savulaik guva lielu ievērību Krievijā, un nu tas beidzot būs ieraudzījis dienasgaismu latviešu valodā.

Biļetes nopērkamas koncertzāles “Cēsis” kasē, www.bilesuparadize.lv

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu