Lemberga lietā sāk apsūdzēto pratināšanu • IR.lv

Lemberga lietā sāk apsūdzēto pratināšanu

76
Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs. Foto: Edijs Pālēns, LETA
Zane Mače

Tā dēvētā Ventspils mēra Aivara Lemberga lieta ir nonākusi finiša taisnē – debates prognozē decembrī.

Jaunā, teju beigu fāzē ir nonācis Rīgas apgabaltiesā esošais kriminālprocess, kurā uz apsūdzēto sola sēž Ventspils mērs Aivars Lembergs, viņa dēls Anrijs Lembergs un dažādu tranzītuzņēmumu bijusī amatpersona Ansis Sormulis.

Piektdien, 30.septembrī, tiesa sāka pratināt apsūdzētos, kā pirmajam vārdu dodot Sormulim. Tiesa, pabeidzot uzklausīt lieciniekus, pie apsūdzēto pratināšanas bija gatava ķerties jau septembra pirmajā pusē. Taču aizstāvība abu Lembergu un Sormuļa pratināšanas sākšanu, kas tiesas izmeklēšanā ir pēdējais posms, nobremzēja, teju katrā šomēnes notikušajā tiesas sēdē piesakot jaunus lūgumus. Piemēram, Lembergs lūdza tiesu pievienot lietas materiāliem dažādas izziņas un likuma normas. Valsts apsūdzības uzturētājs Juris Juriss žurnālam Ir pastāstīja, ka šos lūgumus tiesa noraidīja kā nepamatotus.

Noraidīti arī visi piektdien pieteiktie lūgumi, kuru izskatīšana aizņēma apmēram divas stundas. Tiekot galā ar Lemberga pieteiktajiem lūgumiem, tiesnesis Boriss Geimans vārdu deva apsūdzētajam Ansim Sormulim.

Apsūdzētais savas liecības bija sagatavojis rakstiski un piektdienas tiesas sedē sāka to lasīšanu. Sormuļa advokāts Jānis Rozenbergs lēsa, ka to nolasīšana varētu aizņemt divas tiesas sēdes. Procesā kārtība ir šāda, apsūdzētais, ja ir tādas sagatavojis, nolasa savas liecības un tad viņam jautājumus var uzdot viņa advokāts, pārējie apsūdzētie un viņu advokāti, kā arī tiesa un prokurors. Taču likums neliedz apsūdzētajam atteikties atbildēt uz, piemēram, prokurora jautājumiem.

Gaidāms, ka pēc Sormuļa pratināts tiks Anrijs Lembergs, taču pagaidām nav zināms, vai viņš liecības sniegs. Likums ļauj apsūdzētajam atteiķties liecināt vispār un savu viedokli paust tikai, piemēram, tiesu debatēs vai pēdējā vārdā. Kā pēdējo šajā procesā tiesa pratinās Aivaru Lembergu.

Likums nosaka kārtību, kādā notiek lietas izskatīšana tiesā. Proti, pēc apsūdzēto nopratināšanas, ja nav jaunu lūgumu vai papildinājumu, tiesa pabeidz lietas izmeklēšanu un pāriet pie debatēm. Tajās apsūdzības uzturētājs, proti, prokurors, izklāsta pierādījumus, kuri pēc viņa domām pierāda izvirzītās apsūdzības, kā arī izsaka viedokli par piemērojamo sodu. Tad vārds tiek dots aizstāvībai un apsūdzētajiem, kam seko pušu replikas. Prokurors Juris Juriss spriež, ka debates šajā lietā varētu notikt jau šogad decembrī.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Līdzās Ventspils mēram uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs un dažādu tranzītuzņēmumu bijusī amatpersona Ansis Sormulis. Visi trīs norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Šovasar, jūnija beigās, prokurori grozīja apsūdzības šajā lietā. Juriss iepriekš skaidroja, ka apsūdzības grozījumos un papildinājumos nāk klāt jauni faktiskie apstākļi lietā, tiek konkretizēts, kā veikti noziegumi. Jāatgādina, ka lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē, bet tiesvedība sākās 2009.gada 20.augustā.

Komentāri (76)

jurisml_inbox_lv 30.09.2016. 17.14

Latvijas Valsts kauna traips Nr 1 , ar trijzvaigžņu medaali apbalvots smagos noziegumos apsuudzeets pilseetas mēris

+31
-1
Atbildēt

0

Aivars 01.10.2016. 07.18

Latvijas lielākā apzadzēja tiesas prāva tuvojas neizbēgamam finišam – notiesāšanai. Interesanti, kas tālāk – vai gulēs slimnīcā kā Lavents vai muks uz citu valsti.

+16
0
Atbildēt

2

dzeris49 30.09.2016. 20.33

Lembergs ir latvju tautas stulbākās daļas mīlulis, tāpat, kā nacionālklauni, tādi esam.

+20
-6
Atbildēt

17

    Ēriks > dzeris49 01.10.2016. 01.02

    Kraukļi salaidušies…:D

    +4
    -15
    Atbildēt

    0

    atrium > dzeris49 01.10.2016. 13.43

    Baiba

    par nepopulāriem lēmumiem jānes atbildības nasta, viegli bija kļūdīties.

    Vienotības sugasbrālis, Šļesers, mēdza teikt: “es uzņemos pilnu atbildību”. Vai kādreiz būtu par kaut ko atbildējis? Padumjos laikos ierēdņus par valstij nozagtiem 10 000 rubļiem(2500$), varēja pielikt pie sienas. Tikai Vienotības čekistiem atdāvinātie LM un Citadele ir nesuši valstij reālus zaudējumus tuvu miljardam. Ja šodien sodītu ar nāvi par valstij nozagtu miljonu, sadalot uz galviņām, kaut arī grupņikā pastrātu noziegumu nevar dalīt, tas tikai pastiprina ikkatra līdzdalībnieka vainu, sanāks tūkstotim Vienotības kononoviešu, zagļu un sodomītu.

    p.s. bezprecedenta valsts izzagšanu navar saukt par kļūdīšanos.

    +3
    -12
    Atbildēt

    0

    vvilums > dzeris49 02.10.2016. 00.11

    Dzeris. Nekomentēšu tavu prātuļošanu,teikšu tikai, ka nepopulāru lēmumu bija jāpieņem Vienotībai vairāk. Kredīt līdzekļu spilvens bija tam pietiekoši liels, lai piezemēšanās nebūtu pārāk sāpīga.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    vvilums > dzeris49 01.10.2016. 01.56

    Baiba. Mēs jau tikai priecātos, ja Vienotība atgūtu savu varenību un izvestu valsti no parādu purva bedres kurējā pirms laika pati mūs iestūma.

    +6
    -12
    Atbildēt

    0

    andrejs > dzeris49 03.10.2016. 10.49

    dzeris: kādā pakaļā valsti bija iedzinusi PLL, ZZS un nacionāļu koalīcija.

    ——————–

    idiņam.

    Tādas koalīcijas nekad nav bijis. Jo Par labu Latviju Saeimā bija tik maza pārstāvniecība, ka viņi sēdēja opozīcijā. Tā ka nemāci citiem vēsturi, ja pašam galvā kaļķi…

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    vvilums > dzeris49 02.10.2016. 09.45

    Zane. Paldies par argumentēto izklāstu, un tas tikai apstiprina pirms tam manu rakstīto. Veiksmīgu dienu.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    vvilums > dzeris49 01.10.2016. 23.42

    Zane. Pat ja mēs tērējām līdz 2008g uz nebēdu, tad tā bija MŪSU nopelnītā nauda. Protams bija jāaiztaupa nedienām ,kā to darija igauņi, taču kurš tad riņķī grieza saeimu ja ne Jaunie laiki ar arodbiedrībām lai algas valsts sektorā tiktu paaugstinātas. Un kronis visam vēl sarīkoja referendumu par penziju palielināšanu, to tak nenoliegsi.
    Pēc 2008.g Dombrovskis iztērēja 4 milj.,bet vai piefiksēji, ka no 1990-2008 valsts uz parāda iztērēja tikai 1 milj. neskatoties uz visām krīzēm (1998 Krievijas krīze utt),un kredītu pārfinansēšana nav nekāds varoņdarbs, ja ir kas pērk parādzīmes ,zanīt.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    vvilums > dzeris49 30.09.2016. 21.15

    Dzeri. Nacionālklauni… Un kas mums vēl atliek, ja Vienotība pa skuju taku.

    +9
    -10
    Atbildēt

    0

    edge_indran > dzeris49 01.10.2016. 10.18

    ———-

    V likumsakarīgi saņēma vislielāko triecienu savai reputācijai, jo pašizdomātā “veiksmes stāsta” apreibināti, nespēja vairs valsts vadības grožus saturēt:

    “…..viens gan ir skaidrs – tā būs traģēdija, ja vistuvākajā laikā nespēsim definēt jaunu Latvijas ideju, tādu Latviju, kas iederēsies un spēs pastāvēt modernā Eiropā, tādu, kas dos spēku un brīvību tautas garam, tādu, kas garantēs patvērumu un aizsardzību grūtā brīdī. Tādu, kas iedvesmos dzīvei, darbam un mīlestībai.”

    http://uk.itvnet.lv/article/zinas/522823_506x285.jpg

    Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas runa Saeimas 2011. gada 4. maija svinīgajā sēdē par godu Latvijas Republikas Neatkarības deklarācijas pasludināšanas 21. gadadienai. http://www.saeima.lv/lv/aktualitates/saeimas-zinas/18442-saeimas-priekssedetajas-solvitas-aboltinas-runa-saeimas-2011-gada-4-maija-svinigaja-sede-par-godu-la

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > dzeris49 04.10.2016. 08.47

    par 2008.gada krīzi, kad valsts kasē svilpoja caurvējš un nebija līdzekļu algu un pensiju izmaksai

    —–

    Ja budžeta kritums bija par 20%, naudā max.1,6 miljardi, tad nogrieza izdevumus (algas par 40%) un iztērēja aizņēmumu 4 miljardus!!! Nu normāli jenoti uzvārījās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    zanE > dzeris49 02.10.2016. 03.00

    …vvilums…no Tevis rakstītā tomēr jāsaprot, ka esi dzīvojis tāltālās zemēs…ja vēlies argumentēt – derētu arī izvērtēt izvēlētos argumentus…vai arī – ziņu avotus, no kuriem smelies informāciju…kaut vai tikai kā piemērs – 2005.gada beigās valsts parāds sastādīja ~ 1 miljardu LVL (1,5 miljardus EUR)…bet 2008.gada beigās tikai viena Parex glābšanai bija nepieciešami 1,5 miljardi EUR…iepriekšējos gados veikto aizņēmumu atmaksa, Tavuprāt, tika norakstīta un tos nevajadzēja atmaksāt arī krīzes gados?…

    …kopumā 2008.gadā centrālās valdības parāds bija palielinājies par 2,27 miljardiem EUR un saskaņā ar operatīvajiem datiem 2008.gada 31.decembrī veidoja 3,69 miljardus EUR nominālvērtībā…

    …2008. gada 19.decembrī SVF misija ar Latvijas valdību panāca vienošanos par to,ka SVF, Eiropas Komisija, Pasaules Banka,Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka un vairākas ES dalībvalstis piešķirs Latvijai finansiālu atbalstu 7,5 miljardu EUR apmērā….

    …šo parādu izveidoja “Jaunais laiks” (Vienotība)?…

    …Tava piezīme: – “Pat ja mēs tērējām līdz 2008g uz nebēdu, tad tā bija MŪSU nopelnītā nauda.”….”mūsu” nopelnītās naudas tērēšana būtu tad, ja valstij budžets nebūtu ar deficītu…deficīta segšanai valsts aizņemas starptautiskajos finanšu tirgos…cik gadus atjaunotās brīvvalsts laikā Latvijā ir bijis bezdeficīta budžets?…

    …un vēl viena piezīme par “pensiju referendumu”, kas Tavuprāt bija “kronis visam” – referendums par grozījumu likumā “Par valsts pensijām” notika 2008.gada 23.augustā, likumprojekts paredzēja grozīt likuma pārejas noteikumu 34.punktu, nosakot, ka līdz 2009.gada 31.decembrim vecuma pensija nevarētu būt mazāka par valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu (pamatlikme — 45 lati)…

    …likumprojekta ierosināšanas procedūru uzsāka Pensionāru un senioru partija kopīgi ar biedrību „Sabiedrība citai politikai un tiesiskai valstij”…Tautas nobalsošanā piedalījās 347 182 pilsoņi (kvorums — 453 730), un likumprojekts netika pieņemts…

    +9
    -5
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 02.10.2016. 14.11

    ….vvilums…nē, tas neapstiprina Tevis rakstīto, bet norāda uz Tavām kļūdām…

    …arī Tev – jauku svētdienu!…

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > dzeris49 01.10.2016. 16.01

    …vvilums raksta: – “Mēs jau tikai priecātos, ja Vienotība atgūtu savu varenību un izvestu valsti no parādu purva bedres kurējā pirms laika pati mūs iestūma.”

    …”izvestu valsti no parādu purva bedres kurējā pirma laika pati(!) iegrūda”…!!!…???…

    …piedod, kurā gadā Tu atgriezies Latvijā?…iespējams, esi dzīvojis tāltālā zemē, kurā nebija pieejams neviens informācijas avots, tāpēc Tev izveidojies priekšstats, ka Vienotība valsti iestūmusi parādu purvā…Tev, protams, nekas nebija zināms par izšķērdīgo dzīvi treknajos gados, neko neesi dzirdējis par Parex bankrotu un Godmaņa un Slaktera izmisīgajiem lūgumiem pēc aizdevuma ~7,5 miljardu apmērā…neko neesi dzirdējis par 2008.gada krīzi, kad valsts kasē svilpoja caurvējš un nebija līdzekļu algu un pensiju izmaksai…kad trekno gadu saimniekotājiem un valdošajiem kļuva skaidrs, ka noveduši valsti bezdibeņa malā, tie raitā solī laidās krūmos, lai ievārītās ziepes nāk izstrēbt kāds cits…

    …Vienotība iedzina parādu purvā?…nujā, nevar jau prasīt, lai vvilums dzīvojot tāltālā zemē būtu informēts, ka no Godmaņa un Slaktera pieprasītā aizdevuma, Dombrovskis ar Vilku valsts funkcionēšanas nodrošināšanai izlietoja tikai nedaudz virs 4 miljardiem…pie tam, veiksmīgi pārkreditējot aizņēmumu par zemākiem procentiem – valsts ietaupīja un turpina ietaupīt vairākus simtus miljonus, kurus varēja ieguldīt ekonomikas attīstībā…

    …ak, jā!…bija mums viens tāds varonis no pilsētas ar rītdienu, kurš vāvuļoja, ka Dombrovska valdības nemākot runāt ar aizdevējiem, ka esot jāprasa lielāks aizdevums, tas vispār nav jāatmaksā un vēl – amerikāņiem jādaloties ar narkotiku naudu…mazais dārza rūķis, kas tagad pārvērties par dižmocekli pat ieradās uz sarunām ar aizdevējiem…un…no turienes izlidoja tikpat ātri, kā šampanieša pudeles korķis…uz laiku pieklustot par valsts parādiem un aizdevumiem…

    …ja Tu raksti, ka parādu jūgā valsti iegrūda Vienotība – diez, kā Tevis rakstīto nosaukt – par apzinātiem meliem vai…neapzinātu muļķību…pieņemu, ka tā tomēr ir neapzināta muļķība…

    +16
    -7
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 01.10.2016. 16.22

    Manuprāt, vvilums vienkārši ir pārāk jauns, jo parādījās šeit nesen, un neatceras, kādā pakaļā valsti bija iedzinusi PLL, ZZS un nacionāļu koalīcija.

    Un pēc tā viņi paši, faktiski, lūdzās V pārņemt premjera amatuun izlikās par beigtiem, jo šīe teklauni visvairāk baidās no reālas atbildības, piecūkot un tad nolīst krūmos, no kuriem kritizēt tos, kas kaut ko dara, tā ir visa viņu taktika.

    Dabiski, V bija spiesta pieņemt nepopulārus lēmumus, kaut, varēja būt vēl sliktāk.

    Režēm gribētos, lai V tiešām nebūtu, interesanti, kas tad būtu vainīgs pie visām nelaimēm, bet, šermuļi pārņem, kad iedomājos to nopirkto vienšūņu postkomunistu – pseidonacionalistu populistu koalīciju,, kas te visu noteiks, žēl valsti un sevi, jo arī šeit dzīvoju.

    Un, saprotams, tā ka daļai tautas redzesloks, domāšana un atmiņa, kā akvārija zivtiņai, 15 sekunžu un 15 cm. rādiusā, tad V šīs te publikas priekšā arī izrādījās vainīga.

    +15
    -4
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 01.10.2016. 07.59

    Tikai V pie visa vainīga, mums ko, bija V dikttūra, NA un ZZS stāvēja malā un nekur nepiedalijās, vai bija opozīcijā?

    +15
    -4
    Atbildēt

    0

    Baiba. > dzeris49 30.09.2016. 23.27

    >vvilums

    Tā tik ir loģika! Līdz Saeimas vēlēšanām divi gadi, bet vēlētājs nokāris degunu, gaužas – jābalso par nacionālklauniem. Par klauniem būtu kauns balsot, bet ja klaunus nosauc par nacionāļiem, tie uzreiz vairs nav klauni?

    Mūžīgās gaudas un īpatni, ka lielākie gauduļi ir vīrieši, kuriem būtu jādomā par iztikas, mūsdienās – par ekonomiskās izaugsmes nodrošināšanu, uzķeras uz populistiskiem saukļiem. Pastalās ar kurkstošu vēderu valsts izaugsmi nesagaidīsiet. Izmirsiet ar tautas dziesmu uz lūpām.

    Vienotību norakstīt ir pāragri. Tādā koalīcijā, kurā Vienotībai bija jāpieņem kompromisi un par nepopulāriem lēmumiem jānes atbildības nasta, viegli bija kļūdīties. Tagad Vienotība var prasīt, pieprasīt un iesniegt likumprojektus, kuros uz kompromisiem būs jāiet citiem. Par plikiem solījumiem būs jāatbild varas partijai un jāpierāda, ka tiekot pie varas, tā spēj kaut ko prātīgu izdarīt, labāk par Vienotību. Līdz šim Kučinskim un ZZS nekas no tā nav sanācis. Nepietiks ar Brigmaņa un Dzintara briļļu spīdināšanu, būs reāli jāstrādā un jāuzņemas atbildība. Nākošā gada budžets būs pirmais klupšanas akmens.

    +18
    -6
    Atbildēt

    0

    kimsk > dzeris49 30.09.2016. 20.57

    Interesanti, vai zilo govju ansamblis vēl darbojas? Vai varbūt tagad pie tiesas nama stāvēs pareizticīgo baznīcas koris un basā dziedās baznīcas himnas? Jāatzīst, ka tas būtu pulka iespaidīgāks efekts.

    +17
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu