Vai Latvija ir korumpēta? • IR.lv

Vai Latvija ir korumpēta?

21
Foto: pixabay.com
Gunārs Nāgels

Neatbildēti jautājumi un nezināms izdevīgums KNAB un VID bezdarbībā

Mēs Latvijā it kā cīnāmies pret korupciju. Mums ir Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) un valsts amatpersonu deklarācijas, kas tiek aizpildītas un iesniegtas katru gadu. Tomēr… Par KNAB ziņās drīzāk mēdz nonākt informācija par biroja iekšējām problēmām, nekā par sekmīgiem tiesas procesiem pret mūsu korupcijas karaļiem.

Un tieši tagad, kad sākas diskusijas par KNAB vadītāja pilnvaru beigšanu šī gada novembrī un pašreizējā priekšnieka vēlēšanos kandidēt otram termiņam, parādās skandalozas ziņas – no KNAB esot pazudusi valsts noslēpuma saturoša lieta 200 lapaspušu lielumā. Ko tas nozīmē?

Bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītājs Aleksejs Loskutovs pieļauj, ka tā varētu būt negodīga rīcība, lai diskreditētu pašreizējo biroja vadītāju. Toties partijas ”Vienotība” valdes priekšsēdētājs Andris Piebalgs vēl pirms jaunākā skandāla pauda, ka KNAB netiekot galā ar tā uzdevumiem, un vadītājs ir jāmaina.

KNAB mājas lapa nesniedz skaidru informāciju par sekmēm korupcijas apkarošanā. Sadaļā ”KNAB darbības rezultāti” jaunākās ziņas ir tiesu nolēmumi, kuri KNAB izmeklētajās krimināllietās stājušies spēkā 2013.gadā. Tur ir tikai ļoti skopa informācija, ka ”2013.gadā spēkā stājušies 12 tiesu nolēmumi attiecībā uz 22 personām, atzīstot visas personas par vainīgām noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā”. Viens sekmīgs tiesas process mēnesī? Nodaļā ”Pārskati” jaunākais pārskats ir par 2011.gadu.

Neatbildēti paliek jautājumi – vai varbūt citur ir noslēptas atbildes – cik no tiesai nodotajām lietām vainagojās ar uzvaru, un vai tika piespriesti reāli sodi?

Visiem zināmās ”Lielās zivis” turpina mierīgi peldēt un baroties, jo KNAB makšķere laikam nav pietiekami asa, lai tās noķertu.

Kā ir ar Valsts amatpersonu deklarācijām? Šogad Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir iesniegtas 63 247 deklarācijas. Būtu samērā vienkārši uzstādīt sistēmu, kas automātiski izpildītu vismaz pirmā līmeņa pārbaudi visām deklarācijām, bet vienīgā pārbaude, ko VID izpilda visām deklarācijām – ”vai šī deklarācija ir iesniegta noteiktajā termiņā un vai tā ir iesniegta un aizpildīta noteiktā kārtībā”.

Ne VID, ne KNAB nerīko nekādu pārbaudi bez sevišķa pieprasījuma. Kam tas viss ir izdevīgi?

Gunārs Nāgels ir laikraksta ”Latvietis” redaktors.

 

Komentāri (21)

dzeris49 28.09.2016. 06.31

Vai nu autors ir naivs, un nesaprot, kas Latvijā notiek, vai nu vienkārši negrib par to runāt.

Nekāds KNAB un VID ar korupciju necīnīsies, ja nav nekāda politiskā griba to darīt.

Ja būtu politiskā griba, bijusī VID vadītāja neteiktu, ka ir neaizskaramie, ko viņa aiztikt nedrīkst, ja negrib zaudēt amatu, un par KNAB vispār nav vērts runāt, yto vada pilnīgi nekompetents cilvēks, kura pamatuzdevums ir KNAB sagraut un diskreditēt, bet, politiķiem taisni tāds tur ir vajadzīgs.

Ja būtu politiskā griba cīnīties ar korupciju, mums nebūtu savēlēti Kalnmeiejers un Bickovics, kas paši ir totāli sasmērējušies, nerunājot par citām mazāka mēroga amatpersonām.

Mums ir premjers un prezidents no partijas, kura pilnībā pieder smagos noziegumos apsūdzētajam, uz katru no kura Saeimas frakcijas biedru viņam ir kompromāta mapīte, un kuriem viņš maksā “stipendijas”.

Mums ir augstākā līmeņa korupcija, taisni sadzīves korupcija izplatīta mazāk, un to sauc par valsts nozagšanu, divas starptautiskas organizācijas atzinušas, ka 20% no budžeta mums tiek “izshēmotas” un nonāk privātās kabatās.

Un mainīt, diemžēl, neko nav iespējams, kamēr nenomainīsies visa politiskā elite, kas cieši saistīta ar blēdīgo ekonomisko “elite”, un arī tad, kāda garantija, ka arī tie netiks nopirkti tādā vai citādā veidā.

Gan ES, gan ASV mums jau diezgan nopietni aizrāda, ka ar to visu kaut kas jādara, un ko mūsu politiķi, kāds ir kaut vai atzinis, ka korupcija Latvijā ir problēma, kur nu vēl ko darījis, lai ar to cīnītos.

Pēdējais no tādiem, laikam, bija Repše, kas tiešām mēģināja to darīt, tāpēc jau tagad sēž bez darba, valsts nozagšanas sistēmai, kas te iedibināta, tādi cilvēki nav vajadzīgi, un, tā ka patreizējie politiķi to sapratuši, tad viņi ir vai nu iesaistīti sistēmā, vai nu stāv klusu.

+7
-2
Atbildēt

0

jurisml_inbox_lv 28.09.2016. 09.38

protama lieta ka ir, saakot jau no VID , pat IUB pieņeemis ar neapbruņotu aci Rredzamu “pareizo” leemumu attieciibaa uz atkritumu savaaceeju konkursu Liepaajaa , lasiit rakstu iR, gruuti buus nosaukt instituuciju , kura nav korumpeejama , cietumaa korumpantus nemet , pie varas korumpants smagajos noziegumos apsuudzeetais , ar to arii viss saakas .

+4
-2
Atbildēt

0

DD1 29.09.2016. 07.16

Kārtējā Nāgela press-relīze,- piesaista ar efektīgu virsrakstu, bet saturs “zero”.

+3
-1
Atbildēt

1

    Valdis Eiserts > DD1 29.09.2016. 10.23

    DD1, šķieti sev saturīgs ?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu