Lato Lapsas brālis vēršas pret "Ir" izdevēju • IR.lv

Lato Lapsas brālis vēršas pret “Ir” izdevēju

21
NULL

Policija ierosina kriminālprocesu, balstoties uz Endo Lapsas iesniegumu par seniem žurnāla “Ir Nauda” norēķiniem

Portāla “Pietiek” īpašnieka Lato Lapsas brālis Endo vērsies policijā, apšaubot pirms vairākiem gadiem veiktus žurnāla “Ir Nauda” norēķinus un policijā šī iesnieguma pārbaudei ierosināts kriminālprocess, “Ir” ceturtdien noskaidroja Valsts policijā.

Endo Lapsa izvirza pretenzijas pret “Ir Nauda” izdevēju sakarā ar 2013. un 2014. gadā veiktiem norēķiniem, kas saistīti ar žurnāla drukas, piegādes un citiem pakalpojumiem. Lai gan visi maksājumi veikti saskaņā ar rēķiniem un atbilstoši likumdošanai iekļauti oficiāli apstiprinātos SIA “Žurnāls Ir Nauda” gada pārskatos, Lapsa izmanto apšaubāmā veidā nesen iegūto kontroli pār šo SIA, lai pieprasītu kriminālprocesa uzsākšanu.

Biznesa žurnāla “Ir Nauda” iznākšanu šis process nekādi neietekmē – “Ir” redakcija tāpat kā līdz šim turpina veidot žurnālu, jo tā izdošanas licence un preču zīme pieder “Ir” izdevējam “Cits medijs”.

“Policijas rīcība pārsteidz, jo ir acīmredzams, ka sen apputējuši rēķini, par kuru likumību nav šaubu, tiek tīši izmantoti, lai censtos kaitēt medijam, kas pēta mahinācijas maksātnespējas procesos un kļuvis par šīs jomas “haizivju” uzbrukumu mērķi,” uzskata “Ir” galvenā redaktore Nellija Ločmele.

Lapsa kļuva par SIA “Žurnāls Ir Nauda” īpašnieku šā gada aprīlī neskaidros apstākļos, apejot pirmpirkuma tiesības, kas pieder mazākuma īpašniekiem Paulam Raudsepam un Pēterim Tērmanim, kuri vienlaikus ir nedēļas žurnāla “Ir” izdevēja AS “Cits Medijs” akcionāri.

“Ir Nauda” izveidots 2013. gadā kā jauns biznesa žurnāls AS “Cits medijs” produktu portfelī. Īpašnieki vienojās reģistrēt atsevišķu uzņēmumu SIA “Žurnāls Ir Nauda”, lai radītu juridisku kopdarbības formu starp izdevuma “Ir Nauda” pirmo redaktori Elīnu Stengrēvicu un AS “Cits medijs”, kuram pieder žurnāla izdošanas licence un preču zīme. Stengrēvica kļuva par vienīgo valdes locekli jaunajā uzņēmumā, bet AS “Cits medijs” nodrošināja visus praktiskos žurnāla izdošanas darbus, kas saistīti ar druku, izplatīšanu un mārketingu – tādēļ pēc īpašnieku vienošanās starp abiem uzņēmumiem tika veikti norēķini par šiem pakalpojumiem un “Žurnāls Ir Nauda” finanšu lietas ikdienā kārtoja AS “Cits medijs” izpilddirektore Gundega Grīnberga.

2014. gadā Stengrēvica nolēma pātraukt sadarbību ar AS “Cits medijs”, kas no 2015. gada pilnībā pārņēma “Ir Nauda” izdošanu un sekmīgi to turpina. Apejot likumā noteikto pirmpirkuma procesu, Stengrēvica savas SIA “Žurnāls Ir Nauda” daļas 2015. gada aprīlī nodeva juristam Jorenam Liopam, bet 2016.gada aprīlī maiņas darījumā tās ieguva Endo Lapsa. Tagad Lapsa izmanto šo statusu, lai apstrīdētu Stengrēvicas laikā veiktos norēķinus.

Tajā pašā laikā ir jautājumi par paša Lapsas darbību likumību, pārņemot kontroli uzņēmumā. Kā skaidro SIA “Žurnāls Ir Nauda” mazākuma daļu īpašnieks Pauls Raudseps: “Lapsa sevi iecēla par vienīgo valdes locekli dalībnieku sapulcē, uz kuru nesaņēmu aicinājumu piedalīties. Par spīti atkārtoti izteiktai prasībai, neesmu līdz šim saņēmis apmierinošu skaidrojumu no Lapsas par šo darījumu, un tāpēc nevaru pateikt, vai tas tiešām ir maiņas darījums, un vai tas nav veikts, lai apietu mazākuma akcionāra pirmpirkuma tiesības un slēptu kādas Lapsas vai ar viņu saistītu cilvēku intereses.”

Turklāt Lapsa vēl aizvien nav iesniedzis uzņēmuma gada pārskatu par 2015. gadu. “Gan sapulces neizziņošana visiem SIA dalībniekiem, gan gada pārskata nesniegšana ir likuma pārkāpums. Jācer, ka gada pārskata neiesniegšanai tuvākajā laikā uzmanību pievērsīs Valsts ieņēmuma dienests,” saka Raudseps.

“Ir” sazvanīja Endo Lapsu, lai lūgtu komentārus par kriminālprocesu, taču viņš sarunā neielaidās un lūdza nosūtīt rakstiskus jautājumus, jo «šobrīd man nav vaļas diemžēl».

Tikmēr Valsts policijā “Ir” noskaidroja, ka 20. septembrī kriminālprocess ierosināts Rīgas Centra rajona iecirknī pēc Krimināllikuma 18. nodaļas “Noziedzīgi nodarījumi pret īpašumu”. Konkrēts likuma pants netiek nosaukts. Aizdomās turētā statuss nevienai personai nav piemērots, informēja Valsts policijas preses sekretārs Dairis Anučins.

Kriminālprocess ierosināts pēc sākotnējās iesnieguma pārbaudes, kuras ietvaros AS “Cits Medijs” izpilddirektore Gundega Grīnberga jau pagājušajā nedēļā sniedza paskaidrojumus policijā, nodrošinot pilnu informāciju par darījumu likumību un paužot policijai bažas, ka šī lieta tiek apzināti safabricēta. Paskaidrojumi sniegti Rīgas Centra rajona iecirkņa vecākajam inspektoram Jānim Lapsalim.

“Ir” kļuvis zināms, ka Lapsalis saistīts ar vēl kādu policijas izmeklēšanu, kam varētu būt saistība ar konfliktu starp maksātnespējas administratoru Māri Sprūdu un ārvalstu investoru Neilu Dženingsu. Dženingss savulaik vadīja uzņēmumu “Peltes īpašumi”, kura maksātnespējas procesā daudzus miljonus vērta zeme Ķīšezera krastā nonāca ar Sprūdu saistītu personu kontrolē un tagad par šo lietu norit gan kriminālizmeklēšana, gan civilprocesi tiesā. Šo shēmu padziļināti pētījis arī žurnāls “Ir”.

Vidzemes apgabaltiesā izskatītajā Sprūda prasībā pret Dženingsu lietas uzziņas lapā redzams, ka ar to iepazinies Rīgas centra rajona iecirkņa inspektors Jānis Lapsalis, “Ir” pastāstīja Dženingsa advokāts Indulis Balmaks. “Tā man kļuva zināms, ka pret manu klientu kopš šī gada sākuma tiek veikta izmeklēšana, kas acīmredzot ir sākta pēc Sprūda vai viņa pārstāvja iesnieguma. Par šādu izmeklēšanu ne man, ne manam klientam nekas nav zināms līdz šim brīdim. Varu iedomāties, ka vienīgais šīs izmeklēšanas mēķis ir radīt iespaidu tiesai, ka mans aizstāvamais izdarījis kriminālnoziegumu, kas nekādi neatbilst patiesībai,” situāciju komentēja Balmaks.

Jāpiebilst, ka arī personīgi pret Balmaku agrāk vērsta nomelnošanas kampaņa, kurā aktīvi iesaistījās arī portāls “Pietiek” un Lato Lapsa, un kuru advokāts saistīja ar savu profesionālo darbību, pārstāvot Sprūda oponentu.

Kā zināms, arī žurnāls “Ir” jau vairākus gadus ir iesaistīts tiesvedībā ar adminstratoru Sprūdu. Viņš 2012. gadā vērsa tiesā prasību par goda un cieņas aizskaršanu “Ir” pētījumā par maksātnespējas sistēmas problēmām, taču ir zaudējis jau divās tiesu instancēs. Jāatgādina, ka plašu rezonansi un arī starptautisku nosodījumu izpelnījās tiesas lēmums, ar kuru 2014. gadā pēc Sprūda pieprasījuma tika iesaldēti “Ir” aktīvi.

Komentāri (21)

dzeris49 22.09.2016. 21.30

Nu bet kāds tur jaunums, nav jau pirmais nopirktais mēsls, kas vēršas pret praktiski vienīgo kaut cik neatkarīgo izdevumu, bija taču NA sponsori Sprūdžs, Lūsis, ZZS un SC cilvēki, tiesnesre Meliņa, utt., vēlme iedibināt šeit Krievijas kārtību ir acīmredzama.

Nu bet kāpēc nē, ja mūsu politiski pastulbajai tautai viss pie vienas vietas, un tā pat nespēj apjēgt, ka tās maciņu biezums tiešā veidā atkarīgs no presres brīvības un korupcijas līmeņa, un korupcija arī ir tiešā atkarībā no preses brīvības, sen pierādīts – jo brīvāki MM, jo mazāka korupcija un augstāks dzīves līmenis.

+13
-3
Atbildēt

5

    atrium > dzeris49 22.09.2016. 22.13

    dzeris49

    Nu bet kāpēc nē, ja mūsu politiski pastulbajai tautai viss pie vienas vietas

    Kā rāda pēdējās aptaujas, Vienotības reliģiozo fanātiķu, sabiedrības galējo padibeņu, palicis vien kādi 4-5%, tā kā tauta nav ne “politiski pastulba”, ne tai “pie vienas vietas”.

    +3
    -8
    Atbildēt

    0

    atrium > dzeris49 23.09.2016. 10.20

    otra puse

    Cik tad jūsējo, latviešu valsts un tautas nīdēju, ir atlicis, varbūt aptaujas melo? Kopā ar visu SC jums nesanāks ne tik, cik ZRP un Vienotībai bija pēc 11. Saeimas vēlēšanām (42 mandāti). Nevaino mani, dieva dotais cilvēciņ, es neesmu atkritējs, nekad neesmu balsojis par JL vai ZRP.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > dzeris49 23.09.2016. 10.27

    Nu bet kāds tur jaunums, nav jau pirmais nopirktais mēsls, kas vēršas pret praktiski vienīgo kaut cik neatkarīgo izdevumu +++ diez vai tā ir vēršanās pret IR :) IR jau neko tādu revolucionāru neraksta, vispār knapi raksta. No pirmā uzrāviena maz kas ir palicis pāri.

    Kaut kādas darījumu intereses, visa ideoloģija.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    otra puse > dzeris49 23.09.2016. 08.11

    atrium – tu esi debils vai tikai izliecies?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Baiba. > dzeris49 23.09.2016. 08.46

    >otra puse

    atrium ir Krievijas vēstniecības un tēva Lemberga radīts kopprojekts. Tas pats deģenerālis ar desmit nicname, lai radītu iespaidu par tautu, kas atbalsta sarkanzaļos zemniekus. Tēlo aprobežotu nacionāli, lai citi domā, ka tādi ir visi nacionāli noskaņotie cilvēki.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

Anonīms 22.09.2016. 18.08

nu redz – IR – slavējāt Zatleru, kurš aizstāvēja čekas maisu atvēršanu – lūk arī čekistu dzīres – kārtējais spēcīgais spēriens pusdzīvajam tiesiskumam Latvijā

Tomēr profesionāli žurnālisti – nerakstītu – neskaidros apstākļos ieguva SIA – vai tad to tiešām nav iespējams noskaidrot kā tieši ieguva īpašumā SIA IR nauda?

Tāpat – vai tad ir profesionāli rakstīt – neapšaubāmi , ka ar čekiem viss ir kārtībā – nu ja viss būtu kārtībā – tad jautājums – kā varēja ierosināt krimināllietu ?

Tāpat mani ļoti izbrīna tas, ka pret IR notiek kriminālizmeklēšana , bet viņi to uzzin, kad process jau rit pilnā sparā. Vai tiešām tiesību normas pieļauj tādu situāciju?

Kad es rakstu , ka esam bandītu un banānu valsts – es vienmēr domāju tos pelēkos baronus – čekas karaļus , oligarhus, bet nu mums jauni karaļi – miljonērējušies maksātnespējas administratori – kā saka – triumvirāts …

Nu labi – demokrātija … saeimai nav laika darīt savu darbu – milzu nauda jādala

+4
-3
Atbildēt

0

simourg 29.12.2016. 14.46

Finansējums uzņēmumiem Jūsu biznesa izaugsmes paātrināšanai, ieguldot investora līdzekļus uzņēmuma kapitālā vai piesaistot aizdevumu! http://www.cityfinances.lv/lv

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu