Tiesu izpildītājs gadā nopelna līdz 2,5 miljoniem eiro • IR.lv

Tiesu izpildītājs gadā nopelna līdz 2,5 miljoniem eiro

21
Foto: Ieva Čīka, LETA
Indra Sprance

Pērn ar tiesu izpildītāju palīdzību piedzīti tikai 2,8 miljoni eiro nodokļu parādu

Pēdējo trīs gadu laikā 17 tiesu izpildītājiem ienākumi vismaz vienu gadu bijuši virs 200 000 eiro, vēstīts šodien žurnālā Ir publicētajā rakstā ”Zelta bedre”, kurš tapis pēc visu 99 patlaban Latvijā praktizējošo tiesu izpildītāju amatpersonas deklarāciju izpētes.

Aplūkojot ar tiesu izpildītāju palīdzību atgūto nodokļu parādu summas, atklājies, ka nekādi augstie rezultāti nav sasniegti. Pērn tiesu izpildītājiem piedziņai nosūtīti lēmumi par bezstrīda nodokļu parādu piedziņu 162 miljonu eiro apmērā, bet ar tiesu izpildītāju palīdzību piedzīti tikai 2,8 miljoni eiro.

Veiksmīgākais tiesu izpildītājs pēdējos gados ir Jānis Stepanovs, kurš kopš 2008.gada kā tiesu izpildītājs nopelnījis 9,4 miljonus eiro un kuram ienesīgākais bijis 2012.gads, kad nopelnīti 2,5 miljoni eiro. Ainārs Šusts kopš 2008.gada nopelnījis 4,1 miljonu eiro, 2012.gadā – 816 000 eiro. Ginters Hmeļevskis kopš 2008.gada nopelnījis 3,8 miljonus eiro, 2011.gadā – 870 000 eiro. Andris Spore kopš 2008.gada nopelnījis 3,6 miljonus eiro, 2012.gadā – 625 000 eiro. Sniedze Upīte kopš 2008.gada nopelnījusi 2,4 miljonus eiro, 2014.gadā – 682 000 eiro.

Lielākos ienākumus tiesu izpildītāji gūst, piedzenot naudu par labu bankām, visbiežāk – ar parādnieku nekustamajiem īpašumiem. Lai arī procentuāli no kopējā lietu skaita to īpatsvars ir neliels -līdz 15 procentiem – tā sedz visus izdevumus un rada peļņu, jo atlīdzība tajās ir daudz lielāka, atkarīga no atgūtās summas apmēra.

Tiesu izpildītāju atlīdzības finansējuma modelis uzbūvēts tā, ka mudina tiesu izpildītāju pēc iespējas vairāk pārdot, pēc iespējas vairāk atgūt parādu – arī to, kuru piedziņa viņam nemaz nav uzticēta. Turklāt vairāki avoti Ir pieļāvuši iespējamību, ka lielo peļņu ģenerējošo lietu nonākšana pie konkrētiem tiesu izpildītājiem nav nejauša – tiesu izpildītājiem esot jādalās ienākumos ar amatpersonām, kuru pieņemtie lēmumi viņiem šādu peļņu nodrošina.

Komentāri (21)

Superbrauceejs 01.09.2016. 12.47

Lai vairotu savu peļņu viņš iekasē sodu par vienu pārkāpumu vairākas reizes.

Nesen man atsūtīja pavēsti par 6 gadus vecu pārkāpumu.

Sistēma ir izveidota tā, ka nekas cits neatliek ,kā to samaksāt, jo pierādīt ka sods jau reiz ir samaksāts nav iespējams.

Kopā ar kavējuma naudu un citiem izdevumiem summa sanāk diezgan ievērojama.

+10
0
Atbildēt

0

KoKatrina 01.09.2016. 23.07

Šis turpinās jau sen, atlīdzībā fiksēta summa plus %. Pēdējās ZTI takses: http://likumi.lv/ta/id/250209-noteikumi-par-zverinatu-tiesu-izpilditaju-amata-atlidzibas-taksem Sākotnējās 2003.gada takses: http://likumi.lv/ta/id/70140-zverinatu-tiesu-izpilditaju-amata-atlidzibas-takses

Atšķirībā no Igaunijas, mums nav noteikti ZTI takses griesti. Tādi būtu jānosaka. Jo nav nekāda tik dāsni atalgojama gudrība izsolīt nekustamo īpašumu, ka būtu tā jānokāš no parādnieka un kreditoriem.

+6
0
Atbildēt

0

Lamata 03.09.2016. 18.01

Gadiem ilgi šis ir nacionālpatriotu lauciņš. Rabarberu Džo turpina apgalvot, ka viss ir kārtībā. Tiesu izpildītāji ir amatpersonas, tikai neviens šajā valstī neko nespēj un negrib sakārtot , vadoties no elementāras loģikas. NA krampjaini turas pie tieslietu sfēras, tātad tā viņiem ir izdzīvošanas jautājums. Pretējā gadījumā iestāsies apokalipse ar demogrāfiju, reemigrāciju, tikumību un latvietību. Galvenais taču ir pareizi lozungi, par pērkamību tad tiek aizmirsts.

+4
0
Atbildēt

2

    moonlight > Lamata 03.09.2016. 19.35

    Lamata

    NA krampjaini turas pie tieslietu sfēras

    TM ir salīdzinot ar silēm: ĀM un IeM, no kurām negausīgi rij reakcionārākie saskaņieši: Rinkēvičs un Kozlovskis, ir kā naglu cehs, salīdzinājumā ar gaļas kombinātu un spirta brūzi. Kāpēc prokremliskā Zagļu un Pederastu Parķija tik krampjaini turās pie šīm nozīmīgām sfērām?

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Janis > Lamata 24.10.2016. 13.05

    Jūs esat pateikusi 100%i manas doms un pārliecību NA uzraudzībā un Rasnača vadītās Tieslietu Ministrijas paspārnē vismaz 10gadu garumā nac radīts neviens kaut cik ietekmīgs likums,kas ierobežoru vai izslēgtu iespēju negodīgām personām blēdīties un zagttieslietu ministrijas azotē esošā Tiesu piedzinēju kompānija ,lai arī esot ar da;ziem noteikumiem ierobežota,pilnīgi nekontrolēti un bezatbildīgi darbojas pēc sviem izstrādātiem un akceptētiem likumiem Viņiem CVPL ir mazāk vērts par aprakstītu tualetes papīru.kaut arī ar likumu aizliegts, viņi drīkst apķīlāt pēdējo centu tavā kontā,viņi drīkst tevi kaut bez drēbēm izmest no dzīvokļa ziemas sniegā, viņi ir tikpat šausmīga kā staļina laiku čeka.Bet viņu rijības nagos nonākušais var bezcerīgi gadiem tiesāties NA un Rasnačs viņiem vien zināmu iemeslu dēļ gadu desmitiem nav spējuši ierobežot šo grupu likumu rāmjos Neviens pat īsi nv sodīts,bet NA runā par tautas glābšanu Cilvēks ,kas skaitās demokrātiskās Latvijas pamatvērtība ir Tieslietu Ministrijas cinisma rezultātā padarīts par beztiesisku “”nekas””,kam nepiemīt ne trešdaļa no dzīvnieku tiesībām

    Tuvojas jaunas vēlēšanas ,un Na apvienība lies asaras par mirstošo tautu,kuru viņu Tieslietu Ministrija nostādījusi ārpus likuma (outsider)

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu