Pilotprojekta veidā paaugstinās algas VID darbiniekiem • IR.lv

Pilotprojekta veidā paaugstinās algas VID darbiniekiem

21
Foto: Edijs Pālens, LETA

Valsts kanceleja piedāvā veikt pakāpenisku pieeju mēnešalgu izlīdzināšanai, sākot ar īpaši svarīgajiem amatiem.

Valdība šodien atbalstīja pilotprojekta īstenošanu Valsts ieņēmumu dienestā (VID), paaugstinot atalgojumu iestādes “atslēgas cilvēkiem”. Vēlāk tiks vērtētas atalgojuma palielināšanas iespējas valsts pārvaldē kopumā, ziņo LETA.

Valsts pārvaldē nodarbināto atalgojums ir nekonkurētspējīgs ar līdzīga līmeņa speciālistu atalgojumu privātajā sektorā, secināts Valsts kancelejas pasūtītā pētījumā. Jo īpaši kritiska situācija esot ar atalgojuma līmeni augstākā līmeņa un vidējā līmeņa vadītājiem, kā arī starp augsta līmeņa ekspertiem vairākās jomās.

Šāda situācija draud ar augsta līmeņa speciālistu, pieredzējušu vadītāju aiziešanu no valsts pārvaldes vai arī nespēju piesaistīt profesionāļus, ko jau šobrīd apliecina ne tikai konkurss uz Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektora amatu, bet arī citi atlases procesi valsts pārvaldē, norāda Valsts kanceleja.

Ņemot vērā, ka atalgojuma paaugstināšana bez citām saturiskām reformām var neattaisnot sabiedrības gaidas par efektīvu valsts pārvaldi, Valsts kanceleja piedāvā veikt pakāpenisku pieeju mēnešalgu izlīdzināšanai, sākot ar īpaši svarīgajiem amatiem.

VID tiek noteikts kā izmēģinājumprojekts konkurētspējīgas atlīdzības nodrošināšanai. Pēc rezultātu izvērtēšanas 2017.gadā, tostarp darba sniegumu rādītāju analīzes, tiks pieņemts lēmums par sistēmas attiecināšanu arī uz citām iestādēm.

Lai vismaz daļēji mazinātu risku par augsta līmeņa speciālistu aizplūšanu no valsts pārvaldes, tiek piedāvāts risinājums iestādē noteikt īpaši svarīgos jeb atslēgas amatus, kuru skaits nedrīkst pārsniegt 5% no iestādē nodarbināto skaita un kuru mēnešalgas noteikšanā var piemērot koeficientu līdz 2, vienlaikus nepārsniedzot Ministru prezidentam noteikto mēnešalgas apmēru.

Vienlaikus gan tiek piebilsts, ka piedāvāto risinājumu ieviešanā būs jāievēro fiskālā neitralitāte, kas nozīmē, ka mēnešalgu paaugstināšana nedod tiesības pieprasīt papildu finansējumu no valsts budžeta.

Pilotprojekts nozīmē atalgojuma palielināšanu arī VID ģenerāldirektoram. Tā kā Ieņēmumu dienesta vadītāja atalgojumu nosaka Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums, grozījumi tajā steidzamības kārtā  iesniegti izskatīšanai Saeimā.

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu