Turpinām debates: Vai skolas spēs pielāgoties sešgadniekiem? • IR.lv

Turpinām debates: Vai skolas spēs pielāgoties sešgadniekiem?

35
Ilustratīvs foto: Ieva Makare, LETA
Evita Puriņa

Oliņa: arī septiņgadniekiem nav ilgstoši jāsēž taisnām mugurām solos

Trīsdesmit bērnu vienā klasē, starpbrīžu kņada un zvana troksnis nav piemērota vide sešgadniekiem. Tā irlv.lv debatēs par piedāvājumu pazemināt obligāto skolas sākšanas vecumu līdz 6 gadiem raksta biedrības “Vecāki par izglītību” pārstāve Silvija Titova-Meija. Šim viedoklim pievienojas vairākums balsotāju.

Taču tikpat nepiemērota skola, kurā “taisnām mugurām ilgstoši jāsēž solos, klausoties skolotāja stāstījumu vai pilnveidojot glītrakstīšanas prasmes”, ir arī septiņu gadu vecumā un vēlāk, oponē izglītības eksperte Zane Oliņa. Viņa raksta, ka visā sākumskolas posmā kopumā nepieciešams pārskatīt mācību dienas organizāciju, iekļaujot laiku pastaigai ārā un atpūtai, skolas dienu veidojot sabalansētāku un garāku.

Tas būs jādara Valsts izglītības satura centram, kas par Eiropas Savienības fondu naudu sešu gadu laikā sagatavos jaunu mācību saturu no 1.5 līdz 18 gadu vecumam. Oliņa pieļauj, ka pārejas posmā daļā pašvaldību, kur ir pārpildītas skolas, pirmās klases fiziski varētu atrasties bērnudārzos, taču svarīgi, lai pēc iespējas visiem bērniem būtu nodrošināta vienlīdzīga pieeja viņu attīstībai atbilstīgai izglītībai. Viņa uzskata, ka sešgadnieki spēj vairāk nekā pašlaik saņem.

Abas puses ir vienisprātis, ka tik būtiska reforma nevar notikt bez nopietniem resursiem, tai skaitā pedagogu sagatavošanai. Kā norāda “Vecāki par izglītību” pārstāve, tas raisa vislielākās bažas, arī kontekstā ar pašreizējo skolotāju algu reformu. Organizācija pārmet amatpersonām nevēlēšanos jebkādas izmaiņas pietiekami izskaidrot un jautā, vai sabiedrība tiks aicināta paust savu viedokli.

Kuri argumenti jums šķiet pārliecinošāki? Balsojiet un komentējiet portāla Ir.lv debašu sadaļā!

Komentāri (35)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu