Dūklavs dalību medībās atceras citādi nekā Lietuvas ministre • IR.lv

Dūklavs dalību medībās atceras citādi nekā Lietuvas ministre

16
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS). Foto: Evija Trifanova, LETA

ZZS politiķis un PVD vadītājs saviesīgi vakariņojuši ar kaimiņvalsts uzņēmuma vadītāju un apsūdzētu amatpersonu

Latvijas zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītājs Māris Balodis jūlija beigās Lietuvas vizītes laikā piedalījušies vakariņās un medībās kopā ar Lietuvas zemkopības ministri Virgīniji Baltraitieni, Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārā dienesta (VMVT) ģenerāldirektoru Jonu Miļu, kam izvirzītas apsūdzības dienesta pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanā, un gaļas pārstrādes uzņēmuma “Biovela” vadītāju Virgīniju Kantausku, vēsta aģentūra LETA.

Tas noticis 27.jūlijā, dienu pirms Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes sarīkoja kratīšanu Miļus vadītajā dienestā. Lietuvā šī tikšanās izpelnījusies kritiku par neskaidrībām, ko rada biznesa pārstāvja dalība amatpersonu vakariņās. Dūklavs ziņu aģentūrai BNS atzinis, ka pirmajā vizītes dienā Viļņā vakariņojis kopā ar Baltraitieni un Miļu, taču noliedzis, ka piedalījies medībās Panevēžas rajonā, savukārt Baltraitiene apliecinājusi, ka viņas Latvijas kolēģis piedalījies ne tikai vakariņās, bet bijis klāt arī medībās, lai gan ieroča viņam līdzi neesot bijis.

“Bija atbraucis Latvijas ministrs, mēs Panevēžā tikāmies ar Latvijas ministru. Bija ekskursija, [viņš] tika aizvests parādīt sumbru audzētavu. Vakariņas (..) tika nolemts rīkot Panevēžā,” stāstījusi Lietuvas ministre. “Latvijas ministram nebija ieroča, veterinārā dienesta vadītājam nebija ieroča. Viņi aizbrauca, pasēdēja tornītī, pēc stundas atgriezās, neko nenošāvuši,” piebildusi Baltraitiene.

Citādi vizīti atcerējies Dūklavs. “[Lietuvā] biju divas dienas. 27.datumā mēs pavakariņojām ar ministri, un viss. Bija arī Miļus, un viss,” viņš sacījis. “Kādas medības? Neko nezinu. (..) Runājot par vakariņām – tur biju. Vakariņas bija Viļņā. (..) Divreiz mūžā esmu bijis medībās Lietuvā, bet tie bija citi mani draugi,” sacījis Dūklavs. “Ministre, cik zinu, nešauj. Ar bijušo ministru esmu bijis medībās, bet tas bija sen,” viņš piebildis.

Baltraitiene BNS pastāstījusi, ka viņa kopā ar vīru piedalījusies vakariņās ar medībām Panevēžas rajonā, kas rīkotas par godu Latvijas ministram. Pasākumā līdz ar abiem ministriem piedalījies Miļus, Latvijas PVD vadītājs Balodis, vairāki iestāžu pārstāvji un gaļas pārstrādes uzņēmuma “Biovela Group” vadītājs Kantausks. Pēc ministres teiktā, vakariņas saskaņojusi ministrija, bet medības rīkojis Miļus. Pēc viņas teiktā, medību dalībnieki, arī viņas vīrs, maksājuši paši. Ministre norādījusi, ka nezina, kādēļ amatpersonu sabiedrībā atradies biznesa pārstāvis.

Šodien pēc pretrunīgās inf0rmācijas publicēšanas Latvijas medijos Dūklavs, atsaucoties uz Lietuvas mediju vēstīto, aģentūrai LETA pieļāvis, ka vakariņas un medību braucienu, kurā viņš piedalījies, ir apmaksājis Lietuvas zemkopības ministres vīrs. Politiķis reizē pauž gatavību painteresēties, lai precīzi noskaidrotu, kas sedza pasākuma izdevumus.

Dūklavs uzsvēra, ka viņu vakariņās un medībās bija uzaicinājusi Lietuvas zemkopības ministre Baltraitiene un viņam nebija informācijas, ka uz pasākumu tiks uzaicināti arī uzņēmēji. Ministrs norādīja, ka gadījumos, kad ir saņemts uzaicinājums piedalīties vakariņās, parasti netiek vaicāts, kas vēl tajās piedalīsies, jo tas neatbilstot ierastajai praksei no ciemiņa puses. Izdevumus par vakariņām un piedalīšanos medību braucienā segusi Lietuvas puse, un Dūklavs no Lietuvas mediju vēstītā pieļauj, ka to varētu būt darījis Lietuvas ministres vīrs. Ministrs gan precīzi nezina, kurš šos pasākumus ir apmaksājis, piebilstot – ja ir šāda interese, viņš par to painteresēsies.

Dūklavs neuzskata, ka viņam veidotos interešu konflikts, piedaloties vakariņās un medību braucienā, kurā bija klāt arī uzņēmuma “Biovela” vadītājs Virgīnijs Kantausks. Viņš noraidīja, ka “Biovela” varētu saņemt labvēlīgāku attieksmi nekā citi uzņēmēji. Viņšpiebilda, ka Zemkopības ministrija tieši jautājumus ar “Biovelu” nekārto, lai gan uzņēmumam varētu būt komunikācija ar PVD. Dūklavs norādīja, ka ir piedalījies medību braucienā un apskatījis medību torni, bet, lai arī tas norādīts medību listē jeb lapā, pašās medībās viņš praktiski nav piedalījies – viņam arī līdzi neesot bijis medību ieroča.

Kā norādījis nevalstiskās organizācijas “Transparency international” Lietuvas nodaļas vadītājs Sergejs Muravjovs, šai gadījumā rodas jautājumi par interešu konfliktu un iestāžu reputāciju. “No malas viss izskatās slikti. Slikti, ka augsta ranga politiķi un valsts ierēdņi acīmredzami neinteresējas, par kādu naudu pavada laiku kopā ar biznesa pārstāvjiem, un nerūpējas par savu iestāžu reputāciju. Ko tad vēl lai saka par iespējamajiem interešu konfliktiem – ir taču skaidrs, ka tāda mēroga vadītājiem jāizvairās pat no interešu konflikta šķietamības. Turklāt neatkarīgi no tā, kas maksāja par medībām, es gribētu jautāt, vai šāda brīvā laika pavadīšanas forma var būt daļa no oficiālas tikšanās,” viņš sacījis aģentūrai BNS.

Latvijas Zemkopības ministrija jūlijā ziņoja, ka Dūklavs dodas divu dienu vizītē uz Lietuvu, lai pārrunātu, kā pamudināt lauksaimniekus iesaistīties Baltijas valstu konkurētspējas stiprināšanā. Lietuvas Zemkopības ministrija informēja, ka 28.jūlijā ministru tikšanās laikā abu valstu amatpersonas visvairāk uzmanības veltīja Āfrikas cūku mēra problēmām, iespējām sadarboties slimības apkarošanā un piena nozares jautājumiem.

Baltraitiene spriedusi, ka medības pasūtījis Miļus, un arī “Biovela Group” vadītāju uz Zemkopības ministrijas rīkoto pasākumu uzaicinājis viņš. Tomēr vēlāk viņa piebildusi, ka Kantausku varētu būt uzaicinājis Latvijas ministrs, kas, iespējams, Kantausku personiski pazīstot jau sen.

“Cik saprotu, Latvijas ministrs personiski ir labi pazīstams ar “Biovela” direktoru un noteikti netikās pirmoreiz. Ko es zinu, varbūt [Kantausks bija uzaicināts] pēc viņa lūguma,” teikusi ministre. Dūklavs to noliedzis. “Nepazīstu tādu [Kantausku]. Zinu, ka ir tāds liels uzņēmums “Biovela”, bet mums nav nekādu sakaru ar “Biovela”,” sacījis ministrs.

Pats Kantausks apliecinājis, ka piedalījies gan vakariņās, gan medībās Panevēžas rajonā, bet uzsvēris, ka nav organizējis šo pasākumu. Atbildēt uz BNS jautājumiem sīkāk viņš atteicies.

Miļus vadītais dienests ir atbildīgs par visu pārtikas ražošanas uzņēmumu, tai skaitā “Biovela” produkcijas kvalitātes kontroli. VMVT pārstāve BNS sacījusi, ka dienests nav apmaksājis nevienu 27.jūlija vakarā notikušu pasākumu.

Lietuvas tiesībsargāšanas iestādes izmeklē aizdomas, ka saldētās pārtikas ražotājs “Judex” ar Seima deputāta, valdošajā koalīcijā ietilpstošās partijas “Kārtība un taisnīgums” frakcijas pārstāvja Petra Gražuļa starpniecību mēģinājis ietekmēt VMVT, lai tas nesodītu uzņēmumu par pārkāpumiem. Lietuvas Īpašās izmeklēšanas dienesta (STT) darbinieki arī norādījuši, ka Miļus vadītajā iestādē konstatējuši korupcijas riska faktorus. Miļus apsūdzības noliedz.

Lietuvas gaļas pārstrādes uzņēmumam “Biovela” Latvijā pieder meitasfirma, kas nodarbojas ar produkcijas vairumtirdzniecību. Uzņēmuma darbības atbilstību pārtikas produktu aprites prasībām uzrauga Dūklava vadītās Zemkopības ministrijas pakļautībā esošais PVD, kura ģenerāldirektors Balodis arī piedalījies vakariņās un medībās. Uzņēmums Latvijā pērn strādājis ar 2,2 miljonu eiro apgrozījumu un 360 000 peļņu, liecina “firmas.lv” informācija.

Jau vēstīts, ka augustā atklātībā nonāca ziņas par trīs Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) pārstāvošo ministru – Dūklava, finanšu ministres Dana Reiznieces-Ozolas un satiksmes ministra Ulda Auguļa – iepriekš neafišētu tikšanos ar Krievijas vicepremjeru Arkādiju Dvorkoviču. Neformālā tikšanās notikusi Rīgas zivju pārstrādes rūpnīcā “Karavela”.

Latvijas Ārlietu ministrija norādījusi, ka atbalsta praktisko jautājumu kārtošanu ar Krievijas pārstāvjiem, taču amatpersonām jāievēro valdības noteiktā kārtība, kādā notiek valsts amatpersonu tikšanās, līdz ar to ministrija sagaida izsmeļošu un detalizētu informāciju par tikšanos. Pēc jautājuma apspriešanas koalīcijas sanāksmē Dūklavs pauda, ka uzskata to par izsmeltu, savukārt koalīcijas partneri cer uz šādu gadījumu neatkārtošanos.

Komentāri (16)

Fridolins 26.08.2016. 08.56

Vai vecajam zēnam nav laiks kāpt lejā?

23 stāvi!!!!

+17
0
Atbildēt

0

dzeris49 26.08.2016. 10.41

Un kam tad mēs ticēsim, ja ne godavīram D. no Godavīram L. piederošās partijas?

Ne jau nu kādam tur Lietuvas ministram.

+17
-1
Atbildēt

0

traductrice 26.08.2016. 09.30

“Kādas medības? Neko nezinu. (..)…

—-

Lūk, tipiska faktu interpretācija. Dūķim ir “sava” termina “medības” definīcija – ierocis bija? (nebija), zvēru nošāva (nenošāva), un vispār, “es neko neatceros/nezinu” – značit, medību nebija. Vietai un blakusapstākļiem nav nozīmes. Līdzīgi varētu spriest arī par “vakariņām”. Ja Dūķis būtu bijis uzaicināts uz vakariņām, sēdētu pie viena galda ar visādiem čiekuriem un pļāpājis visādas svarīgas un ne tik svarīgas herņas, taču, piemēram, dzertu tikai aliņu, nevis stūķētu aiz vaigiem šniceli, tās vairs nebūtu nekādas vakariņas. Loģiski!

+15
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu