SPRK: "Latvijas Gāzei" jāļauj "Latvenergo" piegādāt gāzi no Lietuvas • IR.lv

SPRK: “Latvijas Gāzei” jāļauj “Latvenergo” piegādāt gāzi no Lietuvas

30
Foto: Krists Spruksts, LETA

Pārvades sistēmai ir brīvi izmantojama ikvienam dabasgāzes pircējam Latvijā

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ceturtdien nolēma nepiešķirt AS “Latvijas Gāze” (LG) pagaidu atkāpi trešo personu, tostarp AS “Latvenergo”, tiesībām izmantot dabasgāzes pārvades un sadales sistēmu energo izejvielas piegādei no citiem tirgotājiem, vēsta aģentūra LETA.

SPRK lēmums nozīmē, ka Latvijas lietotāju tiesības iegādāties dabasgāzi no alternatīviem piegādātājiem, piemēram, starptautiskajos dabasgāzes tirgos un piegādāt to Latvijā savam patēriņam netiek ierobežotas. Latvijas lietotājiem, kuri vēlas piegādāt sev piederošu dabasgāzi saviem patēriņa objektiem, ir tiesības prasīt un LG ir pienākums nodrošināt Latvijas lietotāju dabasgāzes transportēšanu.

Jau vēstīts, ka ”Latvenergo” elektrības ražošanai vēlas iegādāties gāzi Lietuvā, taču LG iepriekš liedza brīvu pieeju pārvades infrastruktūrai. Elektrības ražotājs liegumu pārsūdzēja.

SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis žurnālistiem skaidroja, ka, izskatot LG lūgumu, atkāpes pieprasījums jāvērtē atbilstīgi astoņiem Enerģētikas likumā norādītajiem kritērijiem. Likums noteic, ka SPRK nevar atzīt komersanta finansiālo un ekonomisko grūtību pastāvēšanu, ja komersanta dabasgāzes pārdošanas apjomi nav mazāki par fiksēta maksājuma apjoma līgumos noteiktajiem dabasgāzes pirkšanas apjomiem. Pēc rūpīgas šo kritēriju izvērtēšanas un faktisko apstākļu analīzes SPRK secināja, ka nav pamata atkāpes piešķiršanai.

SPRK nekonstatēja apstākļus, kas varētu radīt nopietnas ekonomiskas un finansiālas grūtības LG šogad saistībā ar pielīgto “ņem vai maksā” saistību izpildi. Vienlaikus SPRK saredz, ka LG ir iespējams izvairīties no ekonomiskām un finansiālām grūtībām, pat ja tādas varētu rasties 2017.gadā vai arī turpmākajos gados.

Līdz ar grozījumiem Enerģētikas likumā, kas stājās spēkā 2014.gada aprīlī, tika pārņemta Eiropas Savienības “Gāzes direktīva”, kas nosaka prasības par trešo pušu piekļuvi dabasgāzes apgādes sistēmai. Tādējādi dabasgāzes sistēmas operatoram jānodrošina visiem sistēmas lietotājiem un pretendentiem, kuri to pieprasa, vienlīdzīgu un atklātu piekļuvi dabasgāzes sistēmai.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu