Lietuvas piena uzņēmumi saņem atļauju eksportam uz Ķīnu • IR.lv

Lietuvas piena uzņēmumi saņem atļauju eksportam uz Ķīnu

31
Lietuvas piena pārstrādes uzņēmuma ''Vilkiškiu Pienine'' produkcija. Foto: rekvizitai.vz.lv

Laikraksts: teju 2/3 lielāko Baltijas kompāniju ir Lietuvas izcelsmes

Ķīna apstiprinājusi 19 Lietuvas piena pārstrādes uzņēmumu sarakstu, kuriem atļauts eksportēt produkciju uz šo milzīgo tirgu, vēsta aģentūras LETA-BNS. Kā apliecināja Lietuvas vēstniece Ķīnā Ina Marčuļonīte, visiem 19 uzņēmumiem, kas izteikuši vēlēšanos piegādāt savus ražojumus Ķīnas tirgum, tāda atļauja dota.

Pirmais ar “Nasdaq” Viļņas biržas starpniecību par saņemto eksporta atļauju paziņoja viens no lielākajiem Lietuvas piena produktu ražotājiem “Vilkyškiu pienine”, kas tuvākajā laikā gatavojas nosūtīt uz Ķīnu 20 tonnas mocarellas siera. “Vilkyškiu pienine” vadītājs un īpašnieks Gintars Bertašus norādījis, ka pirmā krava uz Ķīnu tiks nosūtīta pa ūdens ceļu. “Vispirms sūtīsim vienu konteineru, kas sver nedaudz vairāk par 20 tonnām. Tas būs mocarellas siers, bet nākamgad būs arī sausie produkti,” viņš piebildis.

Aprīļa vidū Lietuva no Ķīnas saņēma visus vajadzīgos dokumentus, lai piena pārstrādātāji varētu eksportēt produkciju uz Ķīnu, bet pašiem pārstrādātājiem vēl atsevišķi bija jāreģistrē Ķīnā uzņēmumu kodi un jāsaskaņo eksporta dokumenti ar Ķīnas veterinārā dienesta pārstāvjiem.

Lietuva saistībā ar 2014.gada augustā Krievijas noteikto pārtikas embargo zaudēja ienesīgo Krievijas tirgu, kur lietuviešu piena pārstrādātāji eksportēja aptuveni 20-40% produkcijas, tādēļ no Ķīnas saņemtā atļauja tai ir ļoti svarīga. Lietuvā šai nozarē darbojas vairāk nekā 20 uzņēmumi, bet aptuveni 94% no visa kopējā Lietuvā pārstrādātā piena apjoma pārstrādā pieci lielākie no tiem – “Pieno žvaigždes”, “Rokiškio sūris”, “Žemaitijos pienas”, “Vilkyškiu pienine” un “Marijampoles pieno konservai”. Izņemot “Žemaitijos pienas”, pārējie bija apliecinājuši, ka grib eksportēt produkciju uz Ķīnu.

Lietuvas avīze “Verslo žinios” raksta, ka gandrīz divas trešdaļas lielāko Baltijas valstu kompāniju ir Lietuvā reģistrēti un Latvijā un Igaunijā darbojošies uzņēmumi. Eksperti to cita starpā skaidro ar lietuviešu uzņēmīgo raksturu un gatavību darboties lielas konkurences apstākļos. Lietuvas uzņēmumiem, kas iekļuvuši Baltijas 50 lielāko skaitā, pērn kopējais apgrozījums sasniedzis gandrīz 23 miljardus eiro, tīrā peļņa – 936 miljonus eiro.

Arī starp Latvijas un Igaunijas lielākajiem uzņēmumiem ir vairāki lietuviešu izcelsmes vai ar Lietuvu saistīti uzņēmumi – “Maxima Latvija”, “Maxima Eesti”, “Orlen Latvija”, “Orlen Eesti”, norāda izdevums.

Baltijas valstu lielāko uzņēmumu sarakstu izveidojusi biznesa riska vadības kompānija “Coface”. “Prāva daļa lielāko Baltijas valstu uzņēmumu auguši nevis uz eksporta, bet uz vietējo tirgu rēķina,” laikrakstam pastāstījis “Coface” vadītājs Lietuvā Mantvīds Štareika.

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu