Katram savu investīciju • IR.lv

Katram savu investīciju

36
Foto: pixabay.com
Klāvs Vasks

Noderīgs ceļvedis jaunajiem investoriem

Mūsdienu tehnoloģijas nodrošina arvien plašāk pieejamas un lētākas investīciju iespējas. Investīciju veidus mēdz dalīt pēc to riska pakāpes – mazāk riskantos, bet ar mazāku atdevi, vai arī augstāk riskantos ar lielāku potenciālo peļņu. Tāpēc, pirms investēt, es ieteiktu pārdomāt katram piemērotākos risinājumus.

Riskanti, bet ienesīgi
Ir dažādi aktīvi, ko iespējams izvēlēties atkarībā no investēšanai pieejamajiem līdzekļiem un vēlmēm. Mūsdienās investēt var, sākot pat no neliela naudas daudzuma. Jo ātrāk sāk investēt, jo efektīvāk var realizēt salikto procentu spēku, pelnot procentus no procentu ieņēmumiem. Tā kā cilvēki bieži vien nezina, kuru investīciju veidu izvēlēties, piedāvāju dažus ieteikumus.

Pirmais jautājums saistīts ar summu, ko persona vēlas ieguldīt. Šajā gadījumā viss ir atkarīgs no ieguldāmās summas, jo dažādiem investīciju produktiem ir minimālais racionālais ieguldījumu apjoms, no kura investējot lielākā investīcijā nopelnītā peļņa nebūtu jāsamaksā kā komisijas maksa bankām vai brokeru sabiedrībai.

Mans ieteikums būtu sākt domāt par investīcijām, kad pieejamais naudas apjoms ir no EUR 10 000, jo tā rezultāti būs ātrāk pamanāmi nekā ieguldot EUR 1000.

Viens no aspektiem, kas saistīts ar ieguldījumiem, ir zaudējuma risks. Jo lielāks ir potenciālās atdeves līmenis, jo lielāks iespējamais risks. Piemēram, investīcijas startup uzņēmumos ir riskantas, tomēr var būt ļoti ienesīgas. Risks un atdeve darbojas mijiedarbībā, tādēļ jāizvēlas vidusceļš.

Primārās stabilās
Domājot par konkrētām akcijām, kurās ieguldīt, primāri ieteiktu investēt stabilās un drošās akcijās. Piemēram, lielo uzņēmumu vērtspapīri ir stabili, bet pastāv dažādi tirgus riski, cenas mainās, tādēļ pastāv iespēja, ka peļņa radīsies tikai pēc ilgāka laika. Tas nozīmē, ka šāda investīcija ir piemērota tikai ilgtermiņam. Tāpēc labāk sākumā investēt uzņēmumā, kurš izmaksā dividendes. Tas var radīt drošus ienākumus papildus tam, ja uzņēmuma vērtība ceļas. To pierāda nesenais gadījums ar Igaunijas prāmju kompāniju “Tallink Grupp”, kas samaksāja 53 no 59 miljonu EUR savas peļņas investoriem dividendēs, investējot naudu no uzņēmuma vērtības pieauguma.

Viens no Latvijas uzņēmumiem, kurā ieteiktu investēt, ir farmācijas AS “Olainfarm”, kam pēdējos gados ir īpaši strauja izaugsme un sakārtota dividenžu politika.

Ja ir vēlme, tad iespējams ieguldīt arī starptautiskā līmenī. Lielie tehnoloģiju milži,piemēram “Facebook” vai “Google”, visticamāk, vēl tikai piedzīvos ievērojamu izaugsmi, bet to akciju vērtība jau šobrīd ir sasniegusi ievērojamu līmeni. Eiropā jāmin skandāliem māktais automašīnu ražotājs “Volkswagen”, kura akciju cenas piedzīvoja lielu kritumu pēc skandāla, un tie, kas iegādājās akcijas tieši skandāla beigās, labi nopelnīja, jo 3 mēnešu laikā kopš skandāla sākuma akciju vērtība bija cēlusies vairāk par 30%.

Jauni veidi
Šobrīd var arī ieguldīt jaunos investīciju veidos, piemēram, kredītu finansēšana savstarpējo aizdevumu jeb peer-to-peer (P2P) platformās. Šādas platformas piedāvā investoriem plašu aizdevumu klāstu, kuros investēt – patēriņa, hipotekārajos kredītos vai, piemēram, ar automašīnu nodrošinātos kredītos.

Ar šīm platformām var finansēt arī aizdevumus mazam un vidējam biznesam.

Tomēr arī šeit investīciju veidi dalās pēc riska pakāpēm – patēriņa kredīti vienmēr būs saistīti ar lielāku risku nekā, piemēram, garantētie auto kredīti, kur ķīlā vismaz ir auto. Labs piemērs stabilām investīcijām šajā nozarē ir Latvijas savstarpējo aizdevumu platforma ”Mintos”, kura dod iespēju diversificēt ieguldījumu portfeli, piedāvājot investoriem iespēju finansēt dažāda veida kredītus, ko izsnieguši dažādi aizdevēji no Baltijas valstīm, Polijas, Čehijas un Gruzijas.

Finanšu tirgē var atrast lielus, stabilus uzņēmumus un novērtēt, kad un cik liels varētu būt akciju cenu kritums un/vai kāpums. Būtiski ir pašam meklēt informāciju par uzņēmumu un vērtēt ieguldījuma potenciālu. Var izmantot arī baņķiera vai akciju brokera pakalpojumus, lai kopīgi atrastu piemērotus un – pats galvenais – veiksmīgus ieguldījumus.

Klāvs Vasks ir bankas “Citadele” valdes loceklis.

Komentāri (36)

simourg 02.01.2017. 15.29

Finansējuma piesaiste ir viens no uzņēmuma finansēšanas iespējam ko piedāvā Cityfinances. Ļoti labi nosacījumi un ātri rezultāti. Piesakies http://www.cityfinances.lv/lv/finansejums-uznemumiem/

0
0
Atbildēt

0

Aivars 20.08.2016. 19.29

Kāpēc iet runa tikai par vērtspapīriem ? Var taču investēt arī nekustamajā īpašumā. Dzīvokļu un māju cenas krīzes laikā tika nosistas lejā un tagad stabili ceļas. Ja ir iespēja paņemt hipotekāro kredītu, manuprāt vajag ņemt, arī procentu likmes zemas. Arī lauksaimniecības vai meža zemē var investēt, nelieli gabali joprojām atrodami nedārgi.

0
0
Atbildēt

0

girts_zalitis 19.08.2016. 13.53

Wow, baņķieri sāk ieteikt investēt savstarpējo aizdevumu platformās. Jāpiebilst, ka tajās var investēt krietni mazākas summas, sākot no 10 EUR. Ar atpakaļpirkšanas garantiju manuprāt riski ir mazāki, kā akciju tirgū un ienesīgums prognozējamāks. Visai viegli var nodrošināt padsmit procentu atdevi. Mintos ja nemaldos vidējais investors ir ieguldījis ~4000 EUR.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu